Vodafone lansează 4G+ în peste 370 de localităţi din ţară

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 septembrie 2016 527 afişări

Vodafone lansează 4G+ în peste 370 de localităţi din ţară

Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat servicii de date prin tehnologia 4G+ în peste 370 de localităţi din întreaga ţară. Pentru câteva sute de mii de abonaţi, adică utilizatorii de telefoane de ultimă generaţie, „viteza medie pe care o va percepe un client va fi dublă“ şi, în general, toţi utilizatorii de smartphone-uri vor avea o experienţă îmbunătăţită.

O cortină roşie a ascuns în primă fază ceea ce avea să fie o demonstraţie live legată de viteza de download pe care o poate susţine reţeaua Vodafone, al doilea operator de telefonie mobilă de pe piaţă în funcţie de cifra de afaceri. Pentru a ajunge la o viteză de download de 1,35 Gbps, inginerii operatorului au folosit echipamente live din reţea dar şi unele instalate special pentru acest test, furnizate de firma chineză Huawei, care au permis companiei să agrege cinci benzi de frecvenţă pentru a folosi servicii de date, a explicat Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone.

Creşterea vitezei este un rezultat al investiţiilor realizate în ultimii doi ani de companie pentru extinderea reţelei fixe de fibră optică, dar şi înlocuirea unor echipamente mobile. „Multe dintre echipamente nu mai făceau faţă la noile viteze şi au fost schimbate.

De exemplu, erau linii radio cu o capacitate de 100 Mbps, care făceau legătură între câteva localităţi, pe care le-am schimbat. Sunt investiţii realizate în ani de zile ale căror rezultate nu se văd decât acum, când dăm drumul la staţiile radio pe două frecvenţe“, a spus Buliga, completând că arhitectura reţelei a fost schimbată graţie investiţiilor din ultimii ani. Conform informaţiilor disponibile, pe parcursul ultimilor doi ani numărul de relee a crescut cu 50%.

Vodafone România a avut unul dintre cele mai mari bugete de investiţii în reţea, comparativ cu alte filiale ale grupului, ca parte a programului Spring; în 2013, compania a anunţat că suplimentează bugetul de investiţii pentru România cu 45 de milioane de lire sterline, în cadrul acestui proiect. „Anul trecut am crescut bugetul de investiţii pentru reţea şi am cheltuit şi mai mult. Şi în 2016 vom mări din nou investiţia în reţea faţă de anul trecut - este o sumă pe care sigur nu am mai investit-o în reţea de mulţi, mulţi ani, din perioada Connex,“ declara anterior CEO-ul Vodafone România, Ravinder Takkar.

Compania pe care o conduce a raportat la finalul trimestrului încheiat la 30 iunie venituri din servicii de 173,9 milioane de euro, în creştere cu 4,2% faţă de perioada similară a anului trecut, pe bază organică. În acelaşi interval, consumul de date mobile a crescut cu 105,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Vodafone a raportat un număr total de 9,159 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, de voce şi machine-to-machine.

Creşterea vitezei prin noua tehnologie 4G+ a fost obţinută prin utilizarea a două benzi de frecvenţă, de 800 MHz şi .1800 MHz. Utilizarea benzii de frecvenţă de 800 MHz va duce la îmbunătăţirea puterii semnalului în interiorul clădirilor.
Chiar dacă doar câteva sute de mii de telefoane din cele pe care le au abonaţii Vodafone din România sunt compatibile cu tehnologia 4G+, experienţa de pe toate device-urile va fi îmbunătăţită, afirmă Andrea Rossini, director comercial pe segmentul consumer.

El a evitat însă să ofere orice fel de reper concret în ce priveşte viteza maximă care ar putea fi experimentată de clienţi, explicând că oricât de avansată este reţeaua, contează şi cât de performante sunt telefoanele clienţilor. „Viteza maximă nu mai este atât de relevantă, deja vitezele sunt foarte mari, iar dacă am spune care este viteza maximă am produce confuzie între clienţi“, a adăugat Andrea Rossini. Printre smartphone-urile compatibile cu tehnologia 4G+ se numără HTC 9, dar şi Apple iPhone începând cu modelul iPhone 6 şi Samsung Galaxy începând cu modelul Galaxy S5. În acest moment sunt 139 de terminale compatibile 4G+.

Cu toate acestea, pe plan local rata de adopţie a telefoanelor inteligente este foarte rapidă şi este de aşteptat ca numărul de abonaţi cu terminale compatibile cu 4G+ să crească rapid. Conform celui mai recent studiu TEMAX realizat de compania de cercetare de piaţă GfK, vânzările de smartphone-uri au continuat tendinţa ascendentă, cu o creştere de două cifre în al doilea trimestru al acestui an. Piaţa telecom a ajuns în prima jumătate a acestui an la 357 de milioane de euro, fiind cel mai mare segment din vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată (spre comparaţie, următoarele în clasament sunt electrocasnicele mari, cu o valoare de 227 milioane de euro în primele două trimestre din 2016); valoarea pieţei telecom este în creştere cu 25,7% faţă de perioada similară din 2015.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.