Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare! Care sunt consecintele?
Romania a atins nivelul minim istoric al numarului de angajati. Ultimii doi ani au avut un cuvant greu de spus in aceasta privinta. De aceea este foarte important sa stim ce se va intampla de acum incolo. Specialistii in resurse umane au vorbit pentru BUSINESS Magazin despre cum arata piata muncii in 2011 si care vor fi cele mai importante consecinte ale unei miscari cu greutate - modificarea codului muncii.
BUSINESS MAGAZIN: Oficial, suntem undeva la capatul perioadei de recesiune. Avem o reducere importanta a numarului de angajati din Romania, am ajuns la cel mai redus nivel din toate timpurile, avem si sectoare economice care merg, dar si un sector privat al micilor intreprinderi destul de puternic afectat de criza, precum si oameni putin dispusi la schimbare. Avem un Cod al muncii care tocmai s-a schimbat. Ce credeti ca se va intampla in perioada urmatoare cu piata muncii din Romania? Va aduce Codul muncii investitorii sau perspectiva aceea favorabila de care are nevoie Romania?
ADRIAN OLTEANU, FLANCO: Nu. Nu este suficient sa ai doua documente frumos scrise si prezentate intr-o lumina placuta. Trebuie stimulata economia. Eu vin dintr-un sector al businessului care se bazeaza foarte mult pe oameni si pe interactiunea angajatilor nostri cu clientul final. Nu vad de ce modificarile aduse la Codul muncii ar incuraja venirea investitorilor straini aici. Fiscalitatea este in continuare foarte mare, e o problema serioasa care ii descurajeaza. Pe fondul unei economii care duce mare lipsa de lichiditati, orice leu care este lasat in buzunarul consumatorului ajunge, mai departe, tot in economie.
GABRIELA MARIN, UNIQA ASIGURARI: Eu cred, totusi, ca investitorii vor putea fi atrasi, avand in vedere ca pana acum Codul muncii a fost foarte rigid, cel putin in privinta celor care performau foarte prost. Nu aveai ce sa le faci. Stim bine ca daca voiai sa dai afara, din cauza acestui cod foarte rigid, trebuia sa intocmesti nu stiu cate documentatii, si acelea interpretabile in fata instantei. Are si parti bune noul cod si mai putin bune, insa un avantaj pentru investitorul strain va fi faptul ca vor avea aceasta posibilitate, sa mearga intr-adevar pe criteriul de performanta. Este un semn in plus ca in sfarsit se pune accent pe calitate.
HORATIU COCHECI, PRICEWATER-HOUSECOOPERS: Noul cod va atrage investitori in sensul ca aceia care aveau deja pe lista de expansiune Romania vor avea un motiv in plus sa faca acest pas. S-ar putea sa fie prea mari asteptari de la acest Cod al muncii, in conditiile in care trebuie vazut ca o imbunatatire a codului vechi. Practic, toate elementele sunt de imbunatatire a vechii variante.
ANCA DECU, CORA: S-a tot spus ca este un nou Cod al muncii pentru ca este prima data cand se modifica atat de multe articole. Pana acum, modificarile au fost la unul-doua articole.
ANDREEA PITURCA, DANILA, PETRE & ASOCIATII: La capitolul imagine, intotdeauna asteptarile au fost mai mari decat rezultatul in sine, dar, oricum, este un pas inainte, care va avea destule efecte pozitive.
ANCA DECU, CORA: Rezultatul este pozitiv pentru marii angajatori care functionau dupa anumite sisteme. Pentru companiile mici se schimba faptul ca acum trebuie sa comunice candidatilor inainte de angajare criteriile de evaluare. Il obliga si pe angajator sa-si faca temele, sa fie mai atent la proceduri, regulamentul interior, contractul colectiv la nivel de unitate. Acum n-o sa ne mai putem plange ca au negociat altii pentru noi si trebuie sa acceptam ce s-a negociat la nivel national sau la nivel de ramura. Se muta jocul in curtea angajatorului si creste presiunea mai mare pe modul cum ne facem treaba.
HORATIU COCHECI, PRICEWATER-HOUSECOOPERS: Este foarte importanta si perspectiva asta bicefala. Pe de-o parte, plaseaza si angajatii care erau intr-o zona a angajatorilor mai putin reusiti de pe piata intr-o zona de securitate. Li se va spune clar ce fac gresit, lucru care pentru angajatorii mai putin familiarizati cu ideea de management al performantei este o adevarata provocare. Intram intr-o zona semnificativ mai palpabila decat ce se intampla pana acum. Toate procesele se pierdeau in instanta pe procedura, fara sa se ajunga macar la fond.
ADRIAN OLTEANU, FLANCO: Foarte putine companii stiu sa implementeze indicatorii de performanta si faptul ca exista un cadru legislativ acum nu inseamna foarte mult daca sunt companii care nu stiu sa-l foloseasca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro