2010, anul falimentelor?
Mii de firme datornice au ajuns in ultimii doi ani in fata instantei si au intrat iIn insolventa, dar mai putin de un sfert dintre acestea au dat deja faliment. solutionarea acestor mii de dosare de insolventa ar putea face din 2010 anul cu cele mai multe si mai mari falimente din randul firmelor private.
Obtinerea de bani noi in perioada de insolventa este un lucru foarte dificil. Printre metodele luate in calcul de specialisti se numara colaborarea cu firme specializate, cum ar fi bancile de investitii pentru gasirea unor investitori strategici, sau vanzari in sale & lease back, explica Arin Stanescu. Dar prima dintre optiuni este extrem de greu de realizat pentru ca fondurile care vor sa intre pe piata sunt interesate sa achizitioneze la preturi extrem de mici. Nici a doua varianta nu prea merge in perioada asta: "Societatea de leasing nu va da bani doar bazandu-se pe valoarea activelor, ea va dori sa vada ca business plan-ul este unul realizabil", sustine Arin Stanescu. Asa ca trebuie sa fie o societate care sa aiba sanse foarte bune de redresare, dar careia sa-i lipseasca fondurile temporar pentru a-si achita obligatiile fata de creditori. Iar daca datoriile sunt foarte mari sau, dupa cum estimeaza Stanescu, mai mari de 25-30% din cifra de afaceri a companiei, planurile de reorganizare dau in general gres. Mai sunt si cazuri in care bancile au fost dispuse sa crediteze firmele in insolventa, dar sunt mai mult exceptii, pentru a confirma regula.
Specialistii spun ca, in situatiile de dificultate financiara, companiilor le este foarte greu sa gaseasca finantatori noi, iar "secretul" este sa te intorci spre finantatorii deja existenti, care cunosc bine businessul respectiv si stiu din ce cauza a esuat.
"Ei pot sa isi faca propriile analize intre ce pot sa castige nefinantand sau ce pot sa castige punand «bani buni dupa bani rai», cum spun ei", explica Munteanu. O alta metoda incercata de practicienii in insolventa a fost valorificarea de active, mai ales active imobiliare, dar si relocarea firmei. "A mers destul de bine treaba asta, pentru ca puteai sa obtii sume destul de importante, iar cu banii respectivi reuseai sa scoti societatea in afara orasului si sa o salvezi", spune Arin Stanescu, precizand ca aceasta varianta mai functioneaza chiar si acum, desi sumele pe care le pot obtine pe terenuri sunt mult mai mici decat altadata.
Au fost odata cele mai profitabile
Comertul, dezvoltarile imobiliare si constructiile. |n urma cu doi ani erau cele mai profitabile afaceri din Romania, dar in 2009 si 2010 au ajuns cele mai afectate de criza economica si cele mai predispuse falimentului. Speranta Munteanu spera ca retailul sa aiba sanse de a-si reveni oarecum anul acesta, dar deja companiile din domeniu sunt in probleme mari: "|n principiu romanii sunt mai risipitori decat europeanul mediu, asa ca eu cred ca retailul isi va reveni si se va consolida". La baza redresarii comertului se afla cresterea consumului, care deocamdata este insa influentat negativ de numarul mare de someri. "Am auzit pe multi specialisti spunand ca trebuie sa marim consumul. Dar cum sa faci asta cand omul nu are cu ce sa plateasca?, s-a terminat cu creditele cu buletinul! Toate astea nu se vor mai intoarce pana nu vom avea crestere economica de 8% pe an", preconizeaza Arin Stanescu.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro