Cei mai puternici expati din Romania

Postat la 31 mai 2010 1476 afişări

Dupa 20 de ani de capitalism, conducerile celor mai mari companii sunt inca dominate de straini. Aflati care sunt cei mai importanti si cand ar putea trece puterea executiva in mainile romanilor.

In urma cu doi ani, Jan Veskrna, directorul general al CEZ Romania, ar fi trebuit sa se pregateasca de incheierea mandatului de la Bucuresti. In loc sa isi faca bagajele insa, Veskrna a agreat cu managementul ceh prelungirea mandatului sau cu inca trei ani. "E frumos la Bucuresti", spunea Veskrna, care urma a fi inlocuit, dupa cum spun surse din piata, cu un CEO roman. Ar fi fost intr-ade-var un element nou in peisajul celor mai puternice companii din energie, dominate de echipe consistente de straini in conducere.

O scurta privire pe Top 50 al companiilor din Romania dupa venituri arata ca strainii conduc inca cele mai multe afaceri. Pana si Liliana Solomon si Mariana Gheorghe - cele mai puternice femei din businessul romanesc, dat fiind ca sunt CEO ai OMV Petrom, respectiv Vodafone -, sau Petru Vaduva, directorul Tiriac Holdings - companie cu afaceri de peste 1,5 miliarde de euro -, nu sunt considerati manageri romani.

Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de head-hunting Pedersen & Partners, considera ca nici cei de mai sus nu sunt exemple de manageri locali: "Daca le luam ca exemplu pe Mariana Gheorghe sau Liliana Solomon, ele sunt tot un fel de expati, pentru ca au lucrat foarte mult in afara tarii". Sau, dupa cum spunea Liliana Solomon la prima editie a "MEET THE CEO", dupa mai bine de zece ani de management in Germania si Anglia, a decis sa vina in Romania pentru ca "era o tara unde nu mai lucrasem; m-a atras nu atat faptul ca era tara mea, cat ca era o tara in curs de dezvoltare, unde se intampla lucruri".

La intrarea pe o piata noua, o multinationala va trimite acolo un CEO care sa poata integra afacerea atat in economia grupului. Sunt putine cazurile companiilor care prefera sa isi conduca filialele din orice tara exclusiv cu expati; in cele mai multe cazuri, acestia sunt inlocuiti treptat cu manageri locali sau, data fiind globalizarea pietei muncii, cu un alt manager performant pentru acea functie, odata cu maturizarea economica a tarii respective. Cum majoritatea multinationalelor au intrat in Romania la inceputul anilor 2000, in cele mai multe cazuri companiile nu au avut timp pentru a inlocui managementul expat cu romani. Peste asta s-a suprapus si criza economica, astfel ca probabil perioada expatilor va mai dura.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
expati
/cover-story/cei-mai-puternici-expati-din-romania-6196078
6196078
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.