Cristian Gabriel Pavel, CEO şi cofondator, Alfa Software: „Am crezut întotdeauna în potenţialul digitalizării şi în nevoia de automatizare a companiilor româneşti”
Cristian Gabriel Pavel, CEO şi cofondator al companiei Alfa Software, descrie evoluţia pieţei româneşti de IT într-un sfert de secol şi felul în care a reuşit să crească de la an la an o afacere în una dintre cele mai competitive industrii ale prezentului. Cum s-a transformat pasiunea lui pentru informatică într-un business ce se îndreaptă către 3 milioane de euro?
„Am crezut întotdeauna în potenţialul digitalizării şi am sesizat nevoia companiilor româneşti de a-şi automatiza procesele de lucru”, descrie Cristian Gabriel Pavel, cofondator şi director general al Alfa Software, începuturile companiei pe care o reprezintă, aceasta fiind şi principala sa filosofie de business.
Povestea Alfa Software, compania pe dezvoltarea căreia s-a axat de mai bine de 25 de ani, a început însă cu mult mai devreme. Aceasta s-a desprins din Alfasoft, o firmă fondată de un grup de specialişti în informatică şi electronică la Zalău.
Activitatea Alfasoft s-a mutat la Cluj-Napoca, unde avea să ajunga ceva mai târziu şi Alfa Software, compania care oferă soluţii inovative pentru afacerile româneşti din Transilvania.
În primii ani de activitate, Alfasoft şi-a axat activitatea pe realizarea de sisteme şi servicii informatice, distribuire şi servicii pentru echipamente de birotică, calculatoare, copiatoare, echipamente de coduri de bare şi altele de acest fel. Un sector prioritar în activitatea societăţii au fost serviciile informatice, dintre care scrierea de programe şi sisteme informatice integrate. Sub mediul de dezvoltare FoxPro 2.6 s-a realizat, astfel, sistemul informatic Alfasoft.
fa Software, la acea vreme, era divizia de soft din cadrul Alfasoft condusă de Constantin Joldeş. Existau mai multe departamente conduse fiecare în parte de câte un asociat, dar s-a luat decizia scindării şi s-au format mai multe companii, una dintre ele fiind Alfa Software. Anul 1997 a marcat unul dintre cele mai importante momente din parcursul companiei Alfa Software. Deşi era o perioadă neprielnică din punct de vedere economic, iar departamentul de software al Alfasoft era cel mai puţin profitabil, Constantin Joldeş a înfiinţat Alfa Software în mai 1997 şi s-a îndreptat spre o tehnologie modernă, pe un model de baze de date SQL Server. „Anul 1997 nu a fost un an prielnic din punct de vedere economic. Tehnologia era total diferită faţă de ce avem acum. Internetul era la începuturi, nu exista Google, iar transferul de date se baza pe o dischetă. Companiile care funcţionau în mai multe sedii se confruntau de multe ori cu probleme logistice când venea vorba de consolidarea datelor. În aceste condiţii, noi ne-am orientat înspre tehnologia care reprezenta viitorul şi am început să lucrăm pe modelul de baze de date Microsoft SQL Server”, descrie Cristian Gabriel Pavel, cofondator şi director general al Alfa Software, începuturile companiei pe care o reprezintă. Evoluţia Alfa Software a fost graduală şi s-a axat pe dezvoltarea unei platforme moderne şi customizabile de informatică integrată, destinată managementului companiilor medii şi mari, în vederea optimizării şi simplificării proceselor de business.
În prezent, Alfa Software este produ-cătorul sistemului informatic integrat ASiS ERP şi vinde:
► licenţă sau drept de utilizare proprietate intelectuală;
► servicii de implementare, dezvoltare, consultanţă şi personalizare ASiS ERP;
► servicii recurente de suport şi mentenanţă.
Fondatorii companiei şi-au fixat obiectivul ca firma lor să devină una dintre cele mai inovatoare companii româneşti, iar de-a lungul timpului, s-au orientat înspre cele mai intuitive sisteme informatice pentru companii. Un moment important din acest punct de vedere a venit în 2005, când au făcut trecerea la sistemul Integrat ASiS, care a adus pentru utilizatorii săi o interfaţă mai prietenoasă, module şi funcţionalităţi moderne – noul sistem permitea gestionarea unor baze de date mari şi se adresa şi firmelor cu puncte de lucru la distanţă. Gradul ridicat de scalabilitate al soluţiei oferite şi adresabilitatea acestui ERP unor domenii de activitate foarte variate au determinat creşterea portofoliului de utilizatori ASiS la peste 2.500, spun reprezentanţii companiei. „Ne-am dorit încă de la început să dezvoltăm soluţii inovative care să răspundă cererilor venite din piaţă. Mă bucur că am ales să rămân în ţară pentru a face IT alături de echipa mea. Cred că munca noastră de până acum a avut un impact direct asupra businessurilor din România şi, mai mult decât atât, a determinat oamenii din acele companii să aibă suficient timp pentru a se dezvolta atât pe plan profesional cât şi în familie”, a descris alegerea dezvoltării Alfa Software Cristian Gabriel Pavel.
Pasionaţi de viitor
Alături de el, au împărtăşit acest crez şi alţi pasionaţi de informatică.
„Am ajuns la firma Alfasoft la câteva luni de la înfiinţare datorită fratelui meu, Mitraş Dudaş, care era unul dintre fondatorii Alfasoft. După ce am absolvit Facultatea de Electrotehnică, am început să mă orientez pe zona de IT. Primisem repartiţie, dar am lăsat un loc de muncă bine plătit la stat pentru o firmă privată…ceea ce era de neconceput în acele vremuri. Am avut încredere şi am cunoscut colegi geniali aici. Experienţa oamenilor vizionari de atunci ne-a făcut ca şi pe mai departe să căutăm colegi de acelaşi calibru şi să purtăm în cadrul firmei un dialog al ideilor pentru a găsi cele mai bune soluţii”, îşi aminteşte Gheorghe Dudaş, directorul tehnic al Alfa Software. El este absolvent de Inginerie Electrotehnică, dar spune că a fost atras de calculatoare încă de la începutul carierei, în anii ‘90. A fost martorul transformărilor apărute în domeniul informatic din vremea studenţiei, de la cartele perforate, continuând cu calculatoare de întreprindere produse în România şi apoi trecând la PC-uri, la conectarea la Internet, iar în ultimii ani, la cloud. În cadrul companiei Alfa Software a dezvoltat şi întreţinut Sistemul Informatic în toate variantele.
Constantin Joldeş a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi de Informatică de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. El a făcut parte atât din fondarea Alfasoft, înfiinţată în martie 1990, cât şi din a altor companii cu origini clujene, printre care Banca Transilvania, Leasing Rom, CD Radio, Axa Electronic etc. Având o bogată experienţă acumulată în întreprinderile unde a lucrat înainte de 1989, el a îmbinat cunoştinţele şi pasiunea pentru informatică cu zona de business. Cu toate că s-a retras din activitate, a rămas pasionat de informatică şi a păstrat legătura cu domeniul. În ceea ce îl priveşte pe Cristian Gabriel Pavel, directorul general al companiei, el a fost pasionat de calculatoare încă de mic, a fost chiar şi olimpic naţional la informatică şi se implica în dezvoltarea unor aplicaţii încă din perioada liceului. Dincolo de atribuţiile sale de lider, el continuă să se implice în cercetare şi dezvoltare împreună cu Mihai Joldeş, care a preluat acest segment de activitate.
„Cu toţii avem acelaşi scop şi ne dorim să oferim cele mai bune soluţii de informatică integrată pentru clienţii noştri”, spune Mihai Joldeş care este acum directorul de dezvoltare al Alfa Software.
Un exemplu din acest punct de vedere ţine de cea mai recentă decizie legată de soluţiile inovatoare Alfa Software, respectiv dezvoltarea verticalei de transporturi/expediţii. Un nou modul ASiS a fost creat pentru companiile de transport, care are capacitatea de a realiza simulări, planificări de rute, integrări în timp real via API-uri cu: soluţii de Tracking-GPS, burse de transport, benzinării şi sisteme de taxare. „Suntem o companie de tehnologie orientată înspre viitor, chiar dacă ne recomandă cele peste 600 de companii din portofoliu şi cei 25 de ani de activitate. Ne propunem să devenim compania ce transportă clienţii noştri în epoca paperless prin intermediul sistemului ASiS ERP”, precizează el. În prezent, Alfa Software dezvoltă ERP pe cinci verticale majore de business: producţie, servicii, reciclare, construcţii şi retail precum şi pentru unităţi economice din zona publică. De-a lungul istoriei companiei, şi profilul clienţilor s-a schimbat, odată cu dezvoltarea mediului privat românesc: iniţial principalii clienţi erau mai mult companii mari cu capital de stat, cum ar fi Drumuri Naţionale, Romsilva, Căile Ferate Române sau multe firme productive la acea vreme cu capital de stat. În prezent, clienţii lor provin cu precădere din mediul privat, printre aceştia aflându-se nume precum Cemacon, Brikston Leier, Ortoprofil, Deltamed, Arobs, Ardealul, Tirrena Scavi, Team Montage, Nova Grup, MG Tec Industry şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau Administraţia Naţională „Apele Române”. „Ne adresăm companiilor medii spre mari, de pe teritoriul României. Preferăm companiile din domenii precum producţie, construcţii de drumuri, reciclare, transporturi pentru că de-a lungul timpului ne-am specializat în realizarea de module şi aplicaţii dedicate verticalelor respective”, descrie directorul general al Alfa Software profilul clienţilor cărora se adresează.
Când vine vorba de investiţii, el spune că, în acest sector, acestea sunt nelipsite mereu: „Acestea nu se opresc doar la o singură rundă de investiţii ci mizează pe o creştere accelerată cu ajutorul sistemelor ERP, aplicaţiilor sau pur şi simplu pentru nevoi noi, care nu au existat anterior”. În prezent, investiţiile bugetate vor fi direcţionate înspre continuarea dezvoltării aplicaţiilor şi modulelor existente, cât şi înspre module noi de management documente, robotizare, conectivitate IoT, inteligenţă artificială şi altele.
Care au fost provocările dezvoltării unei firme româneşti de IT, cu istorie de 25 de ani? Cristian Gabriel Pavel menţionează nevoia de a ţine echipa unită şi de a avea o viziune unitară asupra aplicaţiilor. „La Alfa Software, cuvântul cheie pe care este construită filosofia noastră de business este „colaborare”. Lucrăm cu toţii împreună, împărtăşim informaţii, iar opiniile noi şi cât mai diversificate sunt binevenite. Construim împreună strategii şi rezolvăm problemele care pot să apară”, descrie CEO-ul companiei filosofia de leadership după care se ghidează. Iar dacă la începutul afacerii, în echipă s-au aflat doar membrii fondatori, aceasta are în prezent 30 de angajaţi şi aproximativ 50 de colaboratori; de altfel, în ultimii ani au dezvoltat această reţea şi au reprezentare în toate regiunile din ţară. „În fiecare an angajăm două sau trei persoane. Calităţile pe care le căutăm în viitorii noştri colegi sunt dorinţa şi capacitatea de învăţare, dar şi talentul de a relaţiona cu clienţii şi cu colegii.”
Sfatul lui Cristian Gabriel Pavel pentru un antreprenor la început de drum după 25 de ani pe piaţa de IT? „Trebuie să pornească la drum cu încredere în forţele proprii şi curaj şi, chiar dacă are investitori, trebuie să îşi construiască businessul în aşa fel încât să satisfacă nevoile clientului deoarece, până la urmă, cel mai exigent investitor al afacerilor este clientul.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro