Culisele celei mai mari tranzactii din online

Postat la 28 aprilie 2009 856 afişări

Radu Apostolescu, Bogdan Vlad si Dan Teodorescu, fondatorii eMag, vor avea cateva milioane de euro in plus in conturi, dupa ce au vandut 51% din cel mai mare magazin online din Romania catre o companie aflata de partea cealalta a baricadei - distributia de produse IT. In aceasta perioada economica tulbure, sa fie vanzarea raspunsul tuturor problemelor cu care se confrunta cei mai multi dintre retailerii IT?

 

In schimb, in zona de retail si distributie IT, optimismul pare sa fi disparut, in conditiile in care aproape nimeni nu mai indrazneste sa se gandeasca la cresteri si se rezuma sa spere la o stagnare fata de 2008. Anul trecut s-a incheiat destul de prost pentru majoritatea distribuitorilor IT, care se confrunta cu aproximativ aceleasi probleme ca si retailerii IT, fie ei traditionali sau pe internet: volatilitatea cursului valutar, viteza redusa de rotatie a stocurilor, scaderea consumului si lipsa finantarilor. “Cred ca deja nu se mai poate pune problema incetinirii ritmului de crestere pentru 2009. Piata va fi in scadere, chiar foarte mare, probabil in jurul a 30%”, spunea recent Iulian Stanciu.
 
Pe de-o parte, comercianti precum K Tech Ultra Pro sau Depozitul de Calculatoare se scalda in ape tulburi, vazandu-se nevoiti sa inchida din magazine sau sa reduca suprafata spatiilor existente si sa optimizeze cat de mult pot operatiunile, in incercarea de a depasi problemele legate de stocurile foarte mari si de a evita sa ajunga in incapacitatea de a plati datoriile fata de furnizori.
 
“Criza inseamna pentru noi o scadere a businessului, care atrage in mod automat o redesenare a structurii companiei”, afirma si John Cusa, directorul executiv al Tornado Sistems.

Sondaj Știu

Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile
Declaratia ilustreaza de fapt situatia intregii piete de distributie IT&C - reorganizare si consolidare, avand ca efecte restrangerea numarului competitorilor si orientarea unora dintre ei pe nise. “Iar greul de-abia acum urmeaza”, creioneaza Cusa peisajul pentru piata de distributie in 2009.
 
O portita de scapare, dupa cum spunea la finalul anului trecut Iulian Stanciu, ar fi serviciile adiacente distributiei, managerul punand accentul pe celelalte linii de business pentru a pastra nivelul anului precedent. Asa ar putea fi explicata si strategia de achizitii a Asesoft Distribution. Inainte de eMag, Asesoft Distribution a preluat o parte dintre contractele detinute de divizia de distributie a retailerului de electronice, electrocasnice si IT Flamingo International, eliminand astfel, dupa spusele lui Stanciu, un concurent din piata. Flamingo s-a orientat, asadar, catre vanzarea directa, orientata spre clientii finali, atat prin retail, cat si prin contracte de distributie catre companii, renuntand la o parte a afacerii unde marjele de profit s-au erodat, in timp ce Asesoft Distribution si-a asigurat o felie din acest business.
 
Ce urmeaza? “Este posibil sa mai vedem consolidari, pentru ca piata de distributie este mult mai fragmentata, iar companiile cu probleme financiare vor fi mult mai deschise la discutii de preluare”, crede Iulian Stanciu. Pentru Asesoft, cel putin deocamdata nu se mai poate pune problema altor achizitii, desi daca s-ar ivi vreo oportunitate, directorul general al companiei presupune ca ar putea face “un efort suplimentar”. Oricum, dupa cele doua tranzactii, Stanciu este foarte linistit in ce priveste viitorul: “Vom reusi sa incheiem anul fara scaderi”. 
 

Prudenti, optimisti si sceptici
Fiecare cu piata lui
Ultimele cumparaturi

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/culisele-celei-mai-mari-tranzactii-din-online-4251704
4251704
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori