De ce este cel mai admirat manager din România un străin

Autor: Iuliana Roibu Postat la 27 octombrie 2013 13221 afişări

Pentru al doilea an consecutiv, Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank România, este cel mai admirat CEO. Lista completă a celor 100, începând de luni în Catalogul 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO.

De ce este cel mai admirat manager din România un străin

Steven van Groningen îşi aranjează meticulos manşetele de la cămaşă, măsurând cu degetele distanţa până la linia sacoului, înaintea începerii şedinţei foto pentru coperta din BUSINESS Magazin. Are mişcări lente şi calculate, tipice pentru un sportiv care îşi foloseşte înţelept energia. Este în a patra zi de post negru, primul din acest an şi soluţia sa de recalibrare după orice perioadă de stres intens şi mai ales de viaţă mai puţin organizată. „Am fost foarte des plecat anul acesta, în weekenduri şi în interes de serviciu, şi nu am putut să am o dietă corectă şi un program de antrenamente eficient. De aceea trebuie să fac un reset, iar acesta începe de fiecare dată cu un post negru", spune bancherul, în timp ce refuză cafeaua şi gustă puţin din apa plată. 

Vorbeşte o română corectă. Cam colţuroasă, dar corectă. Locuieşte în România din 2001, are aceeaşi funcţie la bancă tot de atunci, face strategii pe termen lung, participă la competiţii de triatlon, organizează maratoane, propune soluţii pentru mediul politic în relaţia cu mediul de afaceri, este vegetarian, aleargă cât de des poate în parc, are o atitudine prudentă de management, este familist, scrie pe blog.

Dintre toate aceste faţete ale lui Steven van Groningen, care să fi fost motorul atragerii de voturi astfel încât bancherul să fie, pentru al doilea an consecutiv, cel mai admirat CEO în clasamentul realizat anual de către revista BUSINESS Magazin?

„Nu cred că sunt votat doar pentru rezultatele pe care le am la bancă. Voturile au la bază, cel mai probabil, faptul că avem rezultate bune la bancă pe timp de criză, cu stabilitate mare şi care sunt rezultatul unei strategii pe termen lung. Imaginea mea însă este completată cu faptul că sunt destul de vizibil în afara băncii şi încerc să fac lucruri cât pot eu de bune pentru România şi pentru mediul de afaceri, unde am încercat să mă implic. În plus, mă ocup de filantropie, cultură, sport." Şi mai este ceva, consideră bancherul: modul cum stabileşti echilibrul între cantitate şi calitate. „Admiraţia nu se referă la ceea ce ai făcut, ci la modul cum ai făcut. Asta explică de ce cel mai admirat CEO poate fi un bancher, chiar şi în aceste vremuri. Nu am exagerat cu creditarea, nu ne-am încărcat cu riscuri, am frânat creditarea dinainte de debutul crizei, ceea ce ne-a protejat, şi am construit o viziune pe termen lung."

Răspunsul lui Steven van Groningen la întrebarea „De ce credeţi că sunteţi admirat?" este simplu şi clar. Argumentele bancherului seamănă foarte mult cu argumentele primite de redacţia BUSINESS Magazin odată cu voturile comunităţii de business. Al treilea clasat în topul celor mai admiraţi, Radu Georgescu, fondatorul şi preşedintele grupului de firme GeCad, are însă un moment lung de gândire la aceeaşi întrebare. Spune că poziţia sa în top este un lucru „foarte onorant şi foarte obligant": „Mă faceţi să mă simt bine cu mine însumi şi mă faceţi să mă întreb dacă merit chestia asta, deşi nu am întotdeauna răspunsuri".

Florin Talpeş, aflat pe locul al doilea în clasamentul admiraţilor în acest an, crede că oamenii de afaceri din România îi apreciază în mod deosebit pe antreprenorii care reuşesc să treacă graniţele ţării şi să aibă succes: „Poate sunt admirat pentru faptul că mă încăpăţânez să demonstrez că se poate reuşi «big time» pe plan mondial plecând din România, folosind inteligenţa românească, într-un domeniu bazat pe inovaţie tehnologică. Prin onestitate, deschidere, profesionalism, respectându-l pe celălalt, prin spirit de echipă, printr-o luptă dreaptă. Cred că asta ne dă speranţă tuturor, ne dă speranţa că toţi putem reuşi". Florin Talpeş crede că admiraţia apare atunci când „acţiunile cuiva, precum şi atitudinea sau modul cum gândeşte se potrivesc cu aspiraţiile proprii„. Atât Radu Georgescu, cât şi Florin Talpeş spun că admiră „multe persoane", fondatorul Softwin precizând că îi admiră „pe cei care îşi asumă riscul să înceapă în piaţa liberă ceva pe cont propriu (într-o echipă sau nu), dar şi pe cei care iniţiază un proiect în cadrul unei companii, pe cei care se dedică cu pasiune şi energie unui proiect pe care ei îl iniţiază sau la care aderă".

Plutonul celor trei CEO care stau de doi ani pe podiumul admiraţilor are în comun activităţi sau obiceiuri extra-job care atrag atenţia. Să fie acesta unul dintre elementele care atrag admiraţia? Steven van Groningen participă la competiţii sportive, Florin Talpeş şi soţia sa practică dans sportiv profesionist, iar Radu Georgescu practică un stil personal relaxat, un mix între blugi şi mers cu metroul care îl face diferit în peisajul de business local. În plus, cei doi antreprenori de pe podium, foşti concurenţi pe zona de protecţie a datelor, au imaginea creatorilor nu numai de business, dar mai ales de produse care au devenit universale, fiind folosite în întreaga lume şi atrăgând atenţia investitorilor din Silicon Valley şi nu numai. Cei doi IT-işti consideraţi modele de mediul de afaceri românesc s-au născut în România şi au construit business aici. Cum se face că cel mai admirat CEO nu este la origine român, iar în plus este bancher, bancherii fiind liderii a căror imagine a fost destul de serios afectată de criza economică?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-ce-este-cel-mai-admirat-manager-din-romania-un-strain-11571515
11571515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.