Dilemele managerilor: va fi 2010 mai greu? Vom mai vedea salarii de 15.000 euro/luna?
Managerul e acel ins care va trebui sa abandoneze scrijelitul de bugete la doua saptamani sau reducerea cheltuielilor care i se par lui neimportante si va trebui sa ia decizii, sa alerge dupa clienti si sa negocieze termene, conditii si procente. Competenta angajatilor, respectarea termenelor si cunoasterea pietei si a evolutiei acesteia sunt de neocolit.
In ce sectoare vor reincepe angajarile?
Chiar daca sunt putine voci care cred ca anul 2010 va fi mai bun decat 2009, se pare ca in ceea ce priveste reluarea fluxului angajarilor, semnalele nu sunt chiar atat de pesimiste. "Cred ca dupa ce vom traversa primul semestru, vom reincepe angajarile si, surprinzator, vom vedea acest lucru chiar in sectoare care in 2009 au scazut puternic. Inca de la sfarsitul anului, companii din industria auto, precum Ford sau Dacia, au inceput sa caute oameni", remarca Dragos Gheban, business development manager la Catalyst Recruitment Solutions. Radu Furnica mai identifica un sector care va face angajari incepand cu 2010 - constructiile in infrastructura. Pe de alta parte, serviciile vor ramane un sector cu o dinamica scazuta, in ceea ce priveste angajarile.
Vor mai avea top managerii salarii de 15.000 de euro pe luna?
"Este greu de crezut ca vom avea companii la fel de generoase ca in anii trecuti", spune Dragos Gheban. Radu Furnica, presedintele LDS, partenerul pentru Romania al firmei Korn/Ferry International nuanteaza insa si raspunde ca daca mai sunt sanse ca salariile sa se mentina la un astfel de nivel, bonusurile vor fi eliminate. Pana in 2008, bonusurile executivilor din Romania dublau salariul, in unele cazuri, astfel incat se ajungea la venituri anuale ce depaseau si 500.000 de euro.
Sunt companii care au renuntat in 2009 la plata dividendelor pentru actionari si au anuntat ca si in 2010 vor proceda la fel, pentru reducerea costurilor. "Este o masura pe care a trebuit sa o luam, o vom lua si la anul, insa este destul de greu sa le explici actionarilor, fiindca si ei vor sa aiba o fructificare a investitiilor", spune Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.
Cititi mai jos cele mai importante dileme si intrebari pentru anul 2010, grupate in mai multe categorii:
Vor prelua bancile proiecte imobiliare? Pe ce actiuni sa pariem?
Inapoi la creditul cu buletinul? Mai scad preturile apartamentelor?
Cat de mult vor taia bancile din costuri? Ajunge piata pensiilor private la 1 mld. euro?
Vor intra dealerii auto in faliment? Cui va vinde Dacia?
Cat de active vor fi fondurile de investitii? Vor fi incepute marile proiecte energetice?
Dilemele guvernantilor: Ce inseamna modificarea taxelor? Mai suntem Detroit-ul estului?
Dilemele publicitarilor: Va continua scaderea bugetelor de publicitate?
Se vor mai inchide center comerciale? Ce lectii ar trebui sa invete comerciantii din 2009?
Dilemele politicienilor: Cat rezista coalitia? Cine va castiga conducerea PSD?
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro