Masini electrice in Romania? Piata avocaturii, semnale incurajatoare?

Postat la 12 ianuarie 2010 29 afişări

Renault a anuntat inca din toamna anului trecut un proiect de realizare a unei infrastructuri pentru modelul electric Fluence Z.E., care va fi lansat anul viitor. "In 2015 vom avea pe strazile noastre masini electrice, care se vor alimenta de la priza. Se va pune mult mai mult accent pe masinile ecologice, pe masura ce taxele si impozitele vor creste", a spus Nicolae Sorescu, director general al Radacini Motors. Pana atunci, este de asteptat ca si in Romania sa continue fenomenul de downsizing, adica inlocuirea masinilor cu unele mai economice si chiar in unele cazuri de dimensiuni mai reduse, pe masura ce asigurarile, taxele si impozitele vor creste.

Piata avocaturii, semnale incurajatoare?


Avocatii vor observa primii eventualele semne ale revirimentului economic: daca vor continua sa factureze puternic din litigii, reorganizari si falimente, asa cum se asteapta azi, atunci semnalele pozitive de depasire a crizei vor intarzia probabil pana in a doua jumatate a lui 2010. In cel mai fericit caz. Doru Bostina, avocat coordonator al firmei Bostina si Asociatii, spune ca piata avocaturii va continua sa se contracte cel putin in prima jumatate a lui 2010. "Ne asteptam ca primele semnale pozitive sa le simtim abia dupa septembrie si doar daca economia in ansamblu isi va reveni", spune Bostina. El se asteapta ca preconizatele reduceri de personal sa creasca masiv zona litigiilor de munca si spera ca dupa doi ani "aproape ratati" in privinta vitezei de absorbtie a fondurilor europene, autoritatile sa inlesneasca accesul la aceasta sursa de finantare. "Mizam pe cresterea numarului de proiecte cu finantari europene pentru mediu, utilitati si infrastructura, precum si in zona energiilor regenerabile - cu precadere cea eoliana."

Care vor fi cele mai vandute asigurari in 2010?


"Si in anul 2010, planurile financiare pentru copii vor fi in atentia clientilor, continuand astfel sa se afle printre produsele cele mai solicitate datorita nevoii constante a parintilor de a le oferi copiilor sustinere financiara la maturitate", preconizeaza Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata si presedintele consiliului de administratie al ING Fond de Pensii.

Sondaj Știu

Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

Coman crede ca si categoria unit-linked va inregistra o redresare, "pe fondul cresterii apetitului pentru investitii". Reprezentantii companiilor de asigurari spun ca, in ciuda contextului economic nefavorabil din 2009, randamentele la astfel de polite au fost pozitive, iar acesta va fi un motiv in plus pentru clientii ce vor avea de ales intre produsele cu componenta garantata si cele de tip unit-linked. Cu toate acestea, portofoliul asiguratorilor va ramane dominat de produsele traditionale.

Ce se va intampla cu pensiile facultative?


Cei mai multi administratori ai fondurilor de pensii cred ca in 2010 va creste substantial numarul de participanti la sistemul de pensii private facultative. Dorin Boboc crede insa ca 2010 va fi mai mult un an pregatitor pentru 2011, cand piata pensiilor facultative va exploda. "Deja in 2010 oamenii vor incepe sa ne asculte si sa ne inteleaga mai mult, ceea ce ne va pregati pentru 2011, cand vom avea parte de o crestere accelerata pe acest segment." Administratorii mai mizeaza si pe faptul ca in 2010 angajatorii ar putea reintroduce pensiile facultative in pachetul de beneficii al angajatilor, ceea ce ar creste numarul participantilor la sistem.

Cititi mai jos cele mai importante dileme si intrebari pentru anul 2010, grupate in mai multe categorii:

Vor prelua bancile proiecte imobiliare? Pe ce actiuni sa pariem?

Inapoi la creditul cu buletinul? Mai scad preturile apartamentelor?

Cat de mult vor taia bancile din costuri? Ajunge piata pensiilor private la 1 mld. euro?

Vor intra dealerii auto in faliment? Cui va vinde Dacia?

Dilemele managerilor: Va fi 2010 mai greu? Vom mai vedea salarii de 15.000 euro/luna?

Cat de active vor fi fondurile de investitii? Vor fi incepute marile proiecte energetice?

Dilemele guvernantilor: Ce inseamna modificarea taxelor? Mai suntem Detroit-ul estului?

Dilemele publicitarilor: Va continua scaderea bugetelor de publicitate?

Se vor mai inchide center comerciale? Ce lectii ar trebui sa invete comerciantii din 2009?

Dilemele politicienilor: Cat rezista coalitia? Cine va castiga conducerea PSD?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
dileme,
2010
/cover-story/masini-electrice-in-romania-piata-avocaturii-semnale-incurajatoare-5324893
5324893
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori