O elita pentru Romania

Postat la 22 februarie 2010 56 afişări

Romania are nevoie de o elita! Ba nu, Romania are o elita, dar aceasta s-a refugiat In turnuri de fildes In fata asaltului mediocritatii. Ba nu, noua elita se croieste acum din jocuri politice, interese financiare si notorietate televizata. Ba nu, elita romaneasca a studiat In strainatate si a ramas acolo, atrasa de decenta, siguranta si stabilitate.

Sunt numai cateva din ideile care circula in societate in legatura cu o clasa usor de definit, dar greu de identificat. Care sunt tiparele In care aceasta elita se croieste?

La un moment dat in 2008, o delegatie formata din reprezentantii unui partid politic a venit la actorul Mircea Diaconu, in biroul directorial de la Teatrul Nottara. Delegatia era din Campulung si i-a solicitat actorului sa candideze in numele partidului lor pentru un loc in Senatul Romaniei. Diaconu a zis intai "nu"; pe urma, pentru a scapa de insistente, le-a cerut un timp de gandire pana a doua zi.

"Bun asa", au spus cei din delegatie si au plecat. Diaconu a coborat in sala mare a teatrului, unde (ironie!) actorii repetau "Titanic Vals". "Intelegeti?", intreaba zambind Diaconu. "Eu cu alegerile, despre alegeri, Spirache Necsulescu din Campulung, eu din Campulung..." Si a doua zi le-a spus cinstit celor din delegatie ca le accepta propunerea, dar ca la va cere oamenilor din Campulung sa nu-l aleaga, la fel ca Spirache, eroul piesei de teatru. Ceea ce a si facut la singura emisiune electorala la care a participat la un post TV local. Pe urma Diaconu a plecat sa faca un film. Ceva mai tarziu a aflat ca a devenit senator.

Mircea Diaconu a trecut, astfel, 
printr-un amestec de ironie a sortii, incapatanare campulungmusceleana si abordare nonconformista din zona elitista a culturii spre ceea ce putem numi, in lipsa altor optiuni, mai potrivite, elita politica a tarii.

Un an mai tarziu dupa alegerea lui Diaconu in Senat, Elena Basescu, fiica presedintelui Basescu, era votata de peste 200.000 de oameni sa reprezinte Romania in Parlamentul European. Iar la inceputul acestui an, un tanar definit de premierul Emil Boc drept "simbol al tinerei generatii" le cerea votul cetatenilor din sectorul 1 pentru un loc in Parlament. Cetatenii s-au dovedit reticenti, este adevarat, la oferta lui Honorius Prigoana, dar trebuie sa fim realisti si sa admitem ca parcursul fiului lui Silviu Prigoana catre o functie corespunzatoare ambitiilor lui este numai o chestiune de timp.

Noua elita

Ne place sau nu, ascensiunea Elenei Basescu si a lui Honorius Prigoana spre top poate fi interpretata ca un semnal al noii elite care se pregateste pentru Romania. In aceasta noua clasa dominanta isi gasesc locul reprezentanti ai tuturor generatiilor cu semnificatie sau fara, adica cei nascuti in perioada roz a comunismului romanesc (pana prin anii '60), apoi bine cunoscutii "decretei" sau Y - generatia "internet". Pe unii ii numim elita cu derogare de la definitiile uzuale, dar, probabil, definitiile vor trebui schimbate, adaptate vremurilor de acum si viitoare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/o-elita-pentru-romania-5588421
5588421
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.