Un plan pe zece ani
Construirea de comunităţi, extindere şi diversificare sunt direcţiile strategice vizate în dezvoltarea afacerilor HILS Development, care a marcat în 2024 un plus de 30% la capitolul tranzacţiilor de locuinţe faţă de anul trecut. Fundamentul pe care se sprijină acest plan, declară Ionuţ Negoiţă, fondator şi CEO al HILS Development, este acelaşi care a definit şi până acum construcţia dezvoltatorului: „responsabilitate faţă de mediu şi de oameni, transparenţă pe durata întregului proces de construcţie şi vânzare a unei locuinţe, dedicare şi implicare în comunităţile nou create pentru bucureşteni.”
„Bucureştiul este un oraş foarte divers, iar fiecare zonă are propriile sale caracteristici, atât la nivel de aşteptări ale oamenilor, al stilului de viaţă, cât şi din perspectiva potenţialului de business. Suntem deschişi la ideea de a ne extinde şi de a diversifica oferta noastră de locuinţe în Bucureşti, pentru a fi competitivi pe o piaţă în continuă evoluţie. Indiferent însă de zonă, vom păstra acelaşi fundament care a stat la baza strategiei noastre de dezvoltare în sectorul rezidenţial şi care ne-a definit în faţa clienţilor noştri: responsabilitate faţă de mediu şi de oameni, transparenţă pe durata întregului proces de construcţie şi vânzare a unei locuinţe, dedicare şi implicare în comunităţile nou create pentru bucureşteni”, declară Ionuţ Negoiţă, Fondator & CEO al HILS Development . Tot el completează că sustenabilitatea proiectelor rezidenţiale devine de asemenea un element cheie al strategiei de viitor: HILS Sunrise, proiectul etalon al companiei în această direcţie, avansează conform planului, iar în 2026 îşi aşteaptă primii locatari. „Ne propunem să includem principiile de sustenabilitate ca elemente definitorii şi pentru alte potenţiale proiecte rezidenţiale din estul Bucureştiului şi, de ce nu, din alte zone ale oraşului.”
Cu şase proiecte rezidenţiale finalizate sau în curs de construcţie, în zona de est a Capitalei, HILS Development creează în Bucureşti adevărate comunităţi, „iar viziunea noastră în această direcţie se extinde pe un orizont de cel puţin zece ani. Comunitatea creată în cadrul proiectelor noastre rezidenţiale şi mixed-use din zona de est a Bucureştiului este în creştere şi are potenţialul de a ajunge la aproximativ 24.000 de locuitori”, adaugă Ionuţ Negoiţă. Momentan, trei din cele şase proiecte rezidenţiale dezvoltate de companie sunt încheiate şi locuite, respectiv HILS Pallady, HILS Splai şi HILS Brauner, ultimul fiind finalizat chiar în această toamnă. „Pe termen lung, ne focusăm pe consolidarea acestor comunităţi şi pe finalizarea proiectelor rezidenţiale anunţate în zona de est a Bucureştiului – HILS Sunrise, HILS Titanium şi HILS Republica.”
„Ne uităm constant la evoluţia pieţei şi la identificarea de noi oportunităţi de investiţii, diversificarea fiind un element esenţial în procesul de dezvoltare şi creştere a unui business. Astfel, suntem deschişi şi am iniţiat deja discuţii cu privire la extinderea şi în alte zone ale Capitalei, proiecte pe care le vom anunţa în perioada următoare.”
Bogdan Bălaşa, General Manager, HILS Development
Pentru dezvoltarea proiectelor din portofoliu, HILS Development mizează în mare parte cu echipe interne de constructori, arhitecţi şi profesionişti, având aproximativ 500 de angajaţi.. „Această abordare integrată permite un control complet asupra întregului proces de construcţie, de la proiectare până la vânzare şi postvânzare, garantând cele mai înalte standarde de calitate şi expertiză pentru clienţii noştri. Să ai o astfel de echipă in house este cel mai mare avantaj al nostru, pentru că putem estima bine toate momentele cheie pentru construcţia unui ansamblu rezidenţial şi putem să ne ţinem angajamentele”, susţine Ionuţ Negoiţă.
În acest moment, strategia companiei este axată pe dezvoltarea de proiecte rezidenţiale şi mixed-use de dimensiuni medii şi mari, care să fie bine conectate la metrou. „Este important să avem impact asupra comunităţii şi în mod direct în viaţa oamenilor, prin oferirea de resurse pentru un trai de calitate şi locuinţe accesibile pentru un număr cât mai mare de bucureşteni. Oraşul se schimbă prin acţiunea fiecăruia dintre noi, iar HILS îşi asumă acest rol inovator şi deschizător de drumuri în ceea ce priveşte reîntinerirea urbană şi susţinerea unei noi generaţii de locuitori ai Bucureştiului”, afirmă CEO-ul şi fondatorul HILS Development, care de-a lungul experienţei sale de 19 ani în sectorul imobiliar în România a contribuit la finalizarea a peste 11.000 de locuinţe în Bucureşti, împreună cu echipele alături de care a lucrat.
Un apartament la fiecare 2 ore lucrătoare
Dintre cele trei proiecte aflate în etapă de construcţie, HILS Republica va fi unul de regenerare urbană de tip mixed-use, major pentru zonă şi pentru companie, conform lui Bogdan Bălaşa, General Manager al HILS Development. La momentul încheierii întregului proiect, HILS Republica va include peste 4.000 de locuinţe, o zonă comercială pe o suprafaţă de cca 3 hectare şi spaţii verzi de peste 5 hectare. „Ne uităm constant la evoluţia pieţei şi la identificarea de noi oportunităţi de investiţii, diversificarea fiind un element esenţial în procesul de dezvoltare şi creştere a unui business. Astfel, suntem deschişi şi am iniţiat deja discuţii cu privire la extinderea şi în alte zone ale Capitalei, proiecte pe care le vom anunţa în perioada următoare”,
declară Bogdan Bălaşa.
Pentru prima jumătate a anului 2024, HILS Development a anunţat rezultate financiare în creştere, pe fondul vânzărilor de apartamente mai mari cu 28%. În iulie 2024 compania a încheiat cu Hubix Investment cea mai mare tranzacţie din acest an, pentru 50 de apartamente în HILS Sunrise. La aceasta se adaugă şi alte asemenea tranzacţii, cu investitori interesaţi de a achiziţiona în fază de proiect, pentru 39 de apartamente în HILS Republica şi 30 de locuinţe în HILS Titanium. „Vânzările au continuat în acelaşi ritm şi în trimestrul al treilea din acest an. Astfel, suntem mulţumiţi de rezultatele la nouă luni: avem o creştere cu 30% a volumului de vânzări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca valoare, cât şi în privinţa numărului de unităţi tranzacţionate”, detaliază general managerul companiei. Tot el adaugă că 2024 va marca o creştere de cel puţin 30% în comparaţie cu anul anterior, în ritm cu evoluţia înregistrată pe parcursul întregului an. „Echipa noastră de vânzări interacţionează zilnic cu potenţiali clienţi, resimţim o cerere crescută pentru locuinţe noi cu caracteristici similare celor pe care le oferim noi: gama variată de compartimentări şi suprafeţe, finisaje de calitate, modalităţi de plată flexibile, acces facil la staţiile de metrou, insfrastructura dezvoltată a zonei, serviciile postvânzare oferite de dezvoltator şi apartenenţa la o comunitate deja formată, precum şi acces la servicii educaţionale şi de sănătate în zona”, detaliază Bogdan Bălaşa.
Una dintre deciziile strategice ale companiei este constituirea unui stoc de locuinţe, disponibile imediat, un aspect care cântăreşte greu în decizia clientului care doreşte să se mute rapid. „Ne-am propus să avem constant un stoc de apartamente gata pentru mutare. Pentru finalul acestui an, estimăm că vom avea în stoc 400 de locuinţe în ansambluri rezidenţiale deja locuite şi bine conectate cu restul oraşului”, susţine Bogdan Bălaşa. El adaugă că HILS Development menţine ritmul de peste 1.000 de locuinţe finalizate anual, realizabil datorită unui forţei de construcţie interne, precum şi a echipei care reuneşte constructori, arhitecţi, peisagişti, profesionişti în vânzări, marketing şi relaţia cu clienţii.
„Peste un sfert dintre noii clienţi aleg locuinţele construite de companie datorită recomandărilor pe care le primesc de la actualii locatari. Comunitatea creată în jurul fiecărui proiect rezidenţial este esenţială pentru HILS, fiind parte a strategiei de business. Acest procent de 30% este unul foarte bun, pentru că suntem conştienţi că alegerea unei locuinţe este un proces dificil şi costisitor. Cumpărăm o casă, de cele mai multe ori, o dată în viaţă.”
Iulia Iana, Director Marketing HILS Development
Miză pe coagularea comunităţilor
„HILS Development are o experienţă în domeniul rezidenţial şi mixed-use, avem deja trei proiecte de mari dimensiuni locuite şi alte trei în diverse faze de construcţie. Comunitatea creată în cadrul proiectelor noastre rezidenţiale şi mixed-use, din zona de Est a Bucureştiului, este în creştere şi are potenţialul de a ajunge la aproximativ 24.000 de locuitori la momentul încheierii tuturor celor şase proiecte anunţate”, susţine Iulia Iana, Director de Marketing în cadrul HILS Development. Ea detaliază că modalitatea de a se implica în viaţa comunităţilor HILS implică două abordări. În primul rând, echipa companiei soluţionează şi propune îmbunătăţiri pentru problemele care pot apărea în momentul în care un nou ansamblu rezidenţial este locuit. Există echipe dedicate, care se implică în mentenanţa spaţiilor comune, în asigurarea şi dezvoltarea gamei de facilităţi pentru locatari. De asemenea, locuitorii HILS au acces la servicii medicale, de petrecere a timpului liber, la o zonă comercială, la transport în comun.
Mai mult de jumătate dintre românii care locuiesc la bloc (65%) nu-şi cunosc vecinii deloc sau în mică măsură şi că puţini dintre ei se cunosc bine (27%) sau foarte bine (8%), potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de ONG-ul ÎntreVecini. Printre motivele care i-ar determina pe oameni să se cunoască mai bine, aceştia au menţionat necesitatea de a soluţiona probleme comune, dorinţa de a construi o comunitate mai strânsă, derularea unor proiectele comune în cartier, urmate de ocaziile de socializare organizate în cartier şi de interesul comun pentru activităţi sau hobby-uri. „Ne implicăm în a le oferi proprietarilor din ansamblurile HILS oportunităţi de se cunoaşte, de a interacţiona şi de a socializa. Spaţiile comune şi cele de joacă destinate copiilor din cadrul ansamblurilor HILS sunt gândite să le ofere oamenilor posibilitatea de a se întâlni şi crea legături. Mai mult, echipa HILS este implicată în organizarea de evenimente socio-educative, dedicate tuturor locatarilor, copii sau părinţi”, susţine Iulia Iana.
Cele 6 proiecte de mari dimensiuni gestionate în prezent de HILS Development în zona de est a Capitalei, finalizate sau în diferite etape de construcţie, cumulează peste 133.000 mp.
Tot ea adaugă că peste un sfert dintre noii clienţi aleg locuinţele construite de companie datorită recomandărilor pe care le primesc de la actualii locatari. „Comunitatea creată în jurul fiecărui proiect rezidenţial este esenţială pentru HILS, fiind parte a strategiei de business. Acest procent de 30% este unul foarte bun, pentru că suntem conştienţi că alegerea unei locuinţe este un proces dificil şi costisitor. Cumpărăm o casă, de cele mai multe ori, o dată în viaţă.”
Cât priveşte bunăstarea locuirii, Iulia Iana punctează că acest aspect poate fi înţeles diferit de fiecare individ în parte. Există însă o serie de criterii clare care pot fi folosite pentru a ne asigura că trăim sau achiziţionăm un apartament care are capacitatea de a oferi „bunăstare”: calitatea locuinţei şi, pe acelaşi nivel, vecinătăţile şi comunitatea, accesul la servicii şi facilităţi esenţiale (medicale, educaţie, zonă comercială, transport, petrecerea timpului liber, accesul la spaţii verzi). „Acum, mai mult ca oricând, clienţii au devenit conştienţi de necesitatea unor vecinătăţi bine puse la punct, care să le suplinească nevoile”, afirmă Iulia Iana. Dar, completează ea, cererea de locuinţe care să asigure toate aceste beneficii nu este ceva nou. Căutarea bunăstării nu este nicidecum un fenomen specific anului 2024. Singura diferenţă faţă de anii trecuţi constă în faptul că oamenii sunt mult mai conştienţi de posibilităţile pe care le au, cântăresc mai bine opţiunile, precum şi raportul cost-beneficiu.
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care le iau în considerare clienţii care doresc să-şi cumpere o locuinţă este timpul petrecut pe drum spre şi dinspre locul de muncă, şcoli, grădiniţe, magazine şamd. HILS Development ţinteşte dezvoltarea conceptului de oraş de 15 minute care presupune, explică Bogdan Bălaşa, ca fiecare proiect HILS să fie gândit încă din etapa de planificare şi proiectare ca să le ofere viitorilor locatari acces rapid şi facil la tot ceea ce înseamnă viaţa urbană. „Pentru proiectele HILS din zona Pallady aceste 15 minute sunt deja o normalitate, pentru că oamenii din aceste comunităţi au acces la transport în comun, la centre comerciale, şcoli şi grădiniţe, un centru medical şi locuri de petrecere a timpului liber în imediata proximitate a locuinţei.”
În plus, accesul joacă un rol cheie şi compania are pentru fiecare proiect un studiu de trafic, iar pe terenurile unde construieşte asigură dezvoltarea unei reţele de drumuri şi căi de acces pentru locatari, care să fie conexe infrastructurii urbane existente. „Unul dintre beneficiile proiectelor rezidenţiale din portofoliu este accesul la transportul public în comun, în special la reţeaua de metrou bine dezvoltată din zonă. Metroul este, pentru majoritatea locatarilor HILS, principala sursă de mobilitate, modul în care ajung la birou în diverse zone ale Bucureştiului, cu care merg la cumpături sau îşi duc copiii la grădiniţe sau şcoli”, punctează Bogdan Bălaşa.
Pentru acum şi pentru mâine
HILS Development investeşte 3 milioane de euro în prima precertificare Green Homes din estul Capitalei, investiţie care include atât costurile de precertificare, cât şi în tehnologiile şi facilităţile necesare conformării la standardul Green Homes. Precertificarea este o premieră pentru zona de est a Bucureştiului şi o inovaţie în portofoliul companiei, conform Iuliei Iana. Este vorba de complexul rezidenţial HILS Sunrise, construit pe un fost teren industrial dezafectat de cca 15.000 mp, care va cuprinde patru clădiri cu un total de 704 apartamente, cu locuri de parcare terane şi subterane. „Procesul de precertificare, desfăşurat pe parcursul a 3 luni, face parte din strategia HILS Development de a dezvolta proiecte rezidenţiale cu impact redus asupra mediului, care regenerează ariile urbane şi susţin comunităţi sustenabile”, afirmă Iulia Iana.
HILS Sunrise marchează o evoluţie pentru viziunea companiei de a construi la scară mare „nu doar pentru acum ci şi pentru mâine. Proiectul are toate ingredientele să devină un studiu de caz pentru industria dezvoltărilor rezidenţiale din România - atât prin amploare cât şi prin complexitatea tehnologiilor folosite – de la regenerarea şi curăţarea terenului până la reducerea impactului asupra mediului atât pe durata construcţiei cât mai ales pe durata de utilizare a locuinţelor. HILS Sunrise va aduce beneficii importante viitorilor proprietari, dar şi comunităţii în ansamblu”, susţine reprezentanta companiei.
Construcţia are, exemplifică ea, sistemele avansate de monitorizare a energiei; reducerea consumului într-o clădire eficientă energetic se datorează în primul rând modului în care un bloc nou este construit, materialelor folosite, sistemelor de ventilaţie incluse. Astfel, conform Romania Green Building Council, proprietarii unei locuinţe certificate Green Homes pot economisi 744 de euro anual în comparaţie cu o locuinţă de tip B similară ca suprafaţă medie, de aproximativ 70 mp. Această economie se datorează ratei dobânzii mai mici pentru creditul verde şi costurilor reduse pentru consumul de energie, care pot scădea până la 33 de euro lunar.
„Preţul mediu pe mp în Bucureşti pentru o locuinţă nouă a crescut constant în ultimii ani. Un apartament nou din Bucureşti se vinde acum cu 1.993 euro/mp, potrivit indicelui imobiliare.ro. În septembrie 2023, un apartament nou se vindea cu 1.704 euro/mp, respectiv preţul mediu a crescut cu 17%, în doar un an. Faţă de septembrie 2020, preţul mediu pentru o locuinţă nouă a crescut cu 43%.”
Andrei Ciobotaru, Director Dezvoltare HILS Development
În plus, punctează Iulia Iana, „fiecare ansamblu rezidenţial şi mixed-use pe care îl realizăm include un echilibru între spaţiul alocat construcţiei în sine, căilor de acces, parcărilor, locurilor de joacă, spaţiilor verzi şi celor comerciale. Astfel, în cadrul celor trei proiecte finalizate (HILS Pallady, HILS Brauner şi HILS Splai), avem peste 25.000 mp de spaţii verzi. Odată cu finalizarea HILS Titanium, HILS Sunrise şi fazei 1 din HILS Republica, celelalte proiecte pe care le avem în zona de Est a Bucureştiului, suprafaţa alocată spaţiilor verzi din ansamblurile HILS aproape că se va dubla.” Cât priveşte infrastructura de parcare, cele şase proiecte reunesc până acum peste 5.000 de locuri de parcare terane, subterane şi supraetajate.
În ultimii 10 ani, locuinţele certificate Green Homes din România au depăşit numărul de 18.000 de unităţi, conform Romania Green Building Council. Certificarea încurajează construirea de locuinţe de calitate mai bună, mai sănătoase, mai confortabile şi cu beneficii financiare pentru locatari, punctează Iulia Iana. „Reglementările de la nivel european, în materie de sustenabilitate a clădirilor, sunt cele care au potenţialul de a transforma mediul construit, pe termen lung. Astfel, din 2028 standardul nZEB devine ZEB pentru toate clădirile noi deţinute de autorităţile publice, respectiv acestea trebuie să aibă emisii zero. Ulterior, ZEB se va aplica, începând cu 2030, tuturor clădirilor nou construite din statele membre ale Uniunii Europene”, explică Iulia Iana. Tot ea spune că oamenii sunt tot mai interesaţi de impactul pe care ei înşişi îl au asupra mediului în care locuiesc, precum şi de cel al companiilor ai căror clienţi sunt. „Oamenii cu care discutăm despre HILS Sunrise vor să înţeleagă conceptul de sustenabilitate, ce presupune acesta în cazul construirii unei clădiri şi ulterior, pe parcursul locuirii în ea. Vor să afle informaţii legate de costuri, sunt direct interesaţi de eficientizarea acestora şi implicit a locuirii şi sunt deschişi chiar să-şi schimbe stilul de viaţă.” Dă ca exemplu faptul că locuitorii din complexurile HILS Pallady şi HILS Brauner au locuri de parcare, dar în proximitate sunt şi staţiile de metrou; astfel, locatarii pot alege să folosească transportul subteran în locul automobilelor.
Mai mult de jumătate dintre bucureştenii care doresc să cumpere sunt fie la prima lor locuinţă pe care o deţin în proprietate (31%) sau trec la a doua locuinţă, tot în proprietate (32%), spune Iulia Iana, prezentând un studiu realizat pentru HILS Development de compania de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research. Aproape 20% dintre bucureşteni cumpără o locuinţă din necesitate sau pentru a o oferi copiilor, iar puţin peste un sfert fac acest pas ca investiţie sau pentru închiriere. Studiul mai arată că românii preferă clădirile noi, eficiente energetic, asociate cu calitatea, care au un sistem de încălzire modern şi un spaţiu de locuit optim organizat. Capacitatea de a personaliza viitoarea locuinţă, de la finisaje la compartimentare, precum şi apartenenţa la o comunitate tânără – asociată deseori cu ansamblurile noi – sunt o parte dintre preferinţele respondenţilor în materie de locuire.
Nou, mare şi eficient
„Locuinţele noi sunt, în mod clar, preferate de către bucureşteni. Din studiile realizate de HILS Development, jumătate dintre cei care vor o locuinţă nouă caută apartamente cu o suprafaţă propice unei locuiri confortabile, respectiv de la 60 mp construiţi în sus. Clienţii îşi doresc apartamente moderne, finisaje contemporane, compartimentări mai generoase. O treime dintre bucureşteni caută în prezent apartamente cu trei camere şi tot mai puţini sunt cei care caută apartamente de tip garsonieră”, declară Andrei Ciobotaru, Director Dezvoltare, HILS Development. El adaugă că tranzacţiile pentru 60% dintre apartamente HILS vândute în prima parte a anului au fost realizate cu fonduri proprii ale clienţilor; 22% din cumpărări au fost realizate cu credit bancar şi 17% prin rate direct la dezvoltator.
Iar tendinţele din piaţa imobiliară locală sunt aliniate la ceea ce se întâmplă la nivel internaţional, punctează Andrei Ciobotaru, care povesteşte că la începutul lunii octombrie, în Germania, a avut loc EXPO REAL, cel mai mare târg pentru proprietăţi şi investiţii din Europa. „Am fost acolo, alături de colegii mei, şi am identificat o serie de tendinţe şi provocări actuale de pe piaţa europeană de real estate. Ne-am bucurat să vedem că proiectele pe care HILS le realizează sunt în avangarda acestor tendinţe, integrând concepte precum construcţii mixed-use, sustenabilitate şi eficienţă energetică, la nivelul celor din Europa”, afirmă directorul de dezvoltare al companiei. Tot el sumarizează câteva dintre aceste tendinţe, identificate la nivel european şi care vor marca şi piaţa locală: soluţiile tehnologice inovatoare care vor asigura sustenabilitatea dezvoltărilor rezidenţiale, digitalizarea şi, specific pieţei din România, regenerarea urbană prin reintroducerea în circuitul urban a terenurilor unde au funcţionat mari platforme industriale.
Piaţa imobiliară din România este în creştere, observă Andrei Ciobotaru, iar cererea pentru locuinţe noi, sustenabile şi eficiente din punct de vedere energetic, devine din ce în ce mai mare. El mai adaugă că toate proiectele dezvoltate de companie sunt realizate preponderent din fonduri proprii, prin reinvestirea profitului obţinut şi prin credite bancare.
Cât priveşte preţurile din piaţa imobiliară, acestea continuă să crească. „Preţul mediu pe mp în Bucureşti pentru o locuinţă nouă a crescut constant în ultimii ani. Un apartament nou din Bucureşti se vinde acum cu 1.993 euro/mp, potrivit indicelui imobiliare.ro. În septembrie 2023, un apartament nou se vindea cu 1.704 euro/mp, respectiv preţul mediu a crescut cu 17%, în doar un an. Faţă de septembrie 2020, preţul mediu pentru o locuinţă nouă a crescut cu 43%. În zona Pallady însă, acolo unde sunt concentrate majoritatea proiectelor noastre, preţul mediu pe mp este în prezent de circa 1.850 euro/mp”, susţine Andrei Ciobotaru. Un ritm similar de creştere, la nivelul Capitalei, s-a înregistrat inclusiv pentru preţurile de vânzare a apartamentelor vechi, care în septembrie 2024 se vindeau la un preţ mediu de 1.779 euro/mp, conform indicelui imobiliare.ro.
Piaţa imobiliară a fost marcată anul acesta, adaugă Bogdan Bălaşa, de creşterea TVA-ului de la 5% la 9%. „Această evoluţie s-a resimţit direct în preţul locuinţelor la nivelul întregii pieţe, fără însă să aibă un impact major asupra vânzărilor noastre. HILS Development a suportat diferenţa de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele cu o valoare de până la 120.000 euro. Astfel, clienţii au putut să îşi cumpere în prima parte a anului 2024 o locuinţă nouă HILS la preţul din 2023.”
În plus, proiectele dezvoltate de companie au fost premiate pe plan local şi internaţional. „Recent, pe 17 octombrie la Londra, HILS Titanium, proiectul nostru rezidenţial şi mixed-use din estul Bucureştiului, a fost premiat în finala European Property Awards. Premiul pe care HILS Titanium l-a obţinut la prestigioasa competiţie europeană vine după ce HILS Development a primit recent alte patru premii pentru excelenţă în sectorul imobiliar, în cadrul galei Romanian Property Awards. Proiectele pe care echipa HILS Development le-a realizat şi pe care continuă să le facă în zona de Est a Capitalei sunt cea mai bună carte de vizită pentru noi”, conchide Ionuţ Negoiţă.
1. HILS Brauner
Start proiect: 2021
Stadiu: finalizat în 2024
Nr. de locuinţe: 8 blocuri, 1.336 apartamente
Nr. de locuri de parcare: 1.363
Suprafaţă totală teren : 28.653 mp
Suprafaţă spaţii verzi: 8.596 mp
Proximitate metrou: staţia Nicolae Teclu (600 de metri)
2. HILS Pallady
Start proiect: 2019
Stadiu: finalizat în 2023
Nr. de locuinţe: 12 blocuri, 1.908 apartamente
Nr. de locuri de parcare: 1.996
Suprafaţă totală teren: 48.080 mp
Suprafaţă spaţii verzi: 15.424 mp
Spaţii comerciale: cca 300 mp Proximitate metrou: staţia Anghel Saligny (50 de metri)
3. HILS Splai
Start proiect: 2022
Stadiu: finalizat în 2023
Nr. de locuinţe: 1 bloc, 111 apartamente
Nr. de locuri de parcare: 142
Suprafaţă totală: 7.500 mp
Suprafaţă spaţii verzi: 2.271 mp
4. HILS Sunrise
Start proiect: 2023
Stadiu: faza 1 în construcţie
Nr. de locuinţe: 4 blocuri, 704 apartamente
Nr. de locuri de parcare: 732
Suprafaţă totală: 15.000 mp
Suprafaţă spaţii verzi: 4.500 mp
Spaţii comerciale în incinta ansamblului: cafenea, minimarket
Proximitate metrou: staţia Anghel Saligny (450 de metri)
5. HILS Titanium
Start proiect: 2023
Stadiu: faza 1 în construcţie (3 blocuri, 496 apartamente)
Nr. total de locuinţe: 7 blocuri, 1.194 apartamente
Nr. de locuri de parcare: 1.287
Suprafaţă totală teren: 27.613 mp
Suprafaţă spaţii verzi: 10.411 mp
Spaţii comerciale în incinta ansamblului: cafenea, supermarket
Proximitate metrou: staţia Nicolae Teclu (500 de metri)
6. HILS Republica (dată finalizare faza 1 - iunie 2025) este cel mai ambiţios proiect de regenerare urbană din estul Capitalei
Start proiect: 2023
Stadiu: faza 1 în construcţie (2 blocuri, 369 apartamente)
Nr. de locuri de parcare*: 370
Suprafaţă totală teren*: 6.373 mp
Suprafaţă spaţii verzi*: 2.157 mp
Proximitate metrou: staţia Republica (600 de metri)
*aferente fazei 1
SURSA: compania
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro