Unde să investeşti banii în 2025, de la bursă la crypto
2024 a fost un an complicat şi volatil, dar investiţiile au continuat să prindă teren. Randamentele pe majoritatea claselor de active au fost spectaculoase, iar investitorii vor să ştie acum unde să se uite pentru a continua să câştige. Analiştii au început să contureze noi prognoze pentru 2025 şi sunt pregătiţi să împărtăşească perspectivele lor.
În pofida neliniştilor şi incertitudinilor şi a volatilităţii inerente, anul 2024 a adus multe oportunităţi investitorilor în pieţele financiare şi a fost remarcabil în privinţa randamentelor. Cu excepţia obligaţiunilor, care au rămas puţin în urmă, aproape totul a mers bine – puţine pieţe de acţiuni au scăzut, iar unii indici au crescut cu peste 30%, aurul a urcat cu 27% în cel mai bun an din 2010 încoace, iar Bitcoin s-a apreciat cu 121% trecând de 100.000 de dolari. Pentru că totuşi randamentele trecute nu reprezintă o garanţie pentru randamentele viitoare, BUSINESS Magazin a cerut analiştilor de la casele de brokeraj europene câteva perspective pentru pieţele financiare globale în 2025, cu atenţie şi pe România.
La apel, Bogdan Maioreanu, analist la eToro, Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România, şi Horia Păcurar, branch manager la NAGA. Pe lângă direcţia activelor financiare, pe radarul analiştilor au fost anul trecut şi reducerile ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale, cum ar fi Banca Naţională a României.
Fed a redus rata dobânzii de referinţă cu 1%, BCE cu 1%, iar BNR cu 0,5% şi probabil că vor mai urma multe altele în noul an, consideră Bogdan Maioreanu. „Datorită victoriei lui Donald Trump în alegerile din SUA, dolarul american este acum mai puternic. Euro a scăzut de la 1,12 la 1,04 dolari şi având în vedere planurile administraţiei Trump, această tendinţă ar putea continua în 2025. Din schimbarea puterii în SUA provine însă şi un risc care poate crea potenţiale focare de volatilitate. Un risc poate fi şi inflaţia, care în prezent încetineşte, dar ar putea fi influenţată de deciziile administraţiei Trump”, arată analistul. Mai mult, Claudiu Cazacu de la XTB spune că dolarul american a preluat impulsul dat şi de aşteptările pentru dereglementare, dar şi de cele privind dobânzile, aşteptate să rămână la niveluri relativ mai ridicate decât se estima înainte de alegeri. Această opţiune a fost confirmată de către Fed, cu efecte resimţite puternic în bursele americane înainte de Crăciun. „Pentru dolar, atitudinea băncii centrale se aliniază trendului ascendent.
În perspectivă, însă, pieţele ar putea cântări mai atent efectele unora dintre politicile de limitare a imigraţiei şi ridicare a barierelor comerciale, inducând secvenţe de reajustare a valorii dolarului, chiar dacă continuarea trendului ar putea însemna în 2025 o testare a parităţii cu euro”, explică analistul. Cel mai important factor fundamental în 2025 pentru pieţele financiare va fi continuarea ciclului global de relaxare monetară, deoarece inflaţia în majoritatea economiilor dezvoltate este pe punctul de a atinge ţintele băncilor centrale. Perspectivele economice pentru cele două blocuri majore occidentale, Statele Unite şi Europa, urmează însă direcţii divergente, iar acest lucru va avea un impact asupra performanţei activelor financiare. „Creşterea mare a productivităţii şi munca disponibilă sporită au stimulat economia SUA, în timp ce în Europa, efectele conflictului din Ucraina şi încetinirea economică din China au împins ţări precum Germania, care reprezintă 25% din PIB-ul zonei euro, în recesiune. Previziunile de creştere a PIB-ului pentru 2025 în zona euro sunt de 0,5% şi de 2,1% în Statele Unite”, adaugă Horia Păcurar.
Cu o creştere relativ puternică în SUA şi o rată a şomajului aşteptată să fie în jur de 4,4% şi inflaţia la 2,5%, Rezerva Federală nu va fi forţată să reducă agresiv ratele dobânzilor, care sunt estimate să fie în jur de 4% în 2025. Între timp, în Europa, prognoza este pentru o economie slabă la limita recesiunii, cu o inflaţie de 1,9%, astfel încât BCE va putea continua să reducă ratele la 1,75%-2,0%. „Aceste aşteptări privind diferenţele de rate ale dobânzilor produc deja un efect pe piaţa valutară, dolarul întărindu-se faţă de toate monedele pereche, iar acest lucru va continua cel mai probabil şi în 2025. Perechea EUR/USD se tranzacţionează deja în jurul valorii de 1,05, sub media mobilă a ultimilor 20 de ani, ameninţând să ajungă la nivelul psihologic al parităţii cu dolarul şi chiar mai jos.
Sunt niveluri care, deşi expansive pentru economia europeană (făcând exporturile mai ieftine), ar putea îngreuna atingerea ţintelor de inflaţie. O altă pereche valutară care va fi atent monitorizată anul viitor va fi USD/JPY. Această pereche este foarte sensibilă la ratele dobânzilor din SUA (corelaţie pozitivă), iar cu ratele dolarului puţin probabil să scadă semnificativ, impulsul ascendent al perechii va rămâne, un lucru care nu va fi pe placul autorităţilor japoneze care nu doresc o slăbire excesivă a monedei lor”, mai spune reprezentantul NAGA. O mare parte din expansiunea pieţelor bursiere din SUA s-a datorat celor trei piloni principali: puterea economiei americane, politica monetară a Fed de reducere a ratelor dobânzilor şi creşterea puternică a profiturilor companiilor. Privind spre 2025, aceşti piloni pare că sunt încă în picioare. „S&P se aşteaptă la o creştere de două cifre a profiturilor, cu o creştere medie a profitului pe acţiune de 12,7%. Economia SUA rămâne solidă, iar piaţa muncii se află, de asemenea, la un nivel bun, în ciuda faptului că a arătat o anumită slăbiciune şi vulnerabilitate vara trecută, iar îngrijorările s-au estompat în ultima vreme. Totuşi, piaţa muncii rămâne un risc pentru 2025”, spune Bogdan Maioreanu.
Acţiuni, obligaţiuni, aur sau crypto?
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 59% dintre investitorii individuali la nivel global se aşteaptă ca piaţa bull să continue. Investitorii români sunt şi mai optimişti, 76% dintre cei intervievaţi aşteptându-se la acest lucru. Când vine vorba despre ce pieţe de acţiuni vor oferi cele mai bune randamente în 2025, 46% dintre investitorii români mizează pe Statele Unite, 37% pe Europa şi 24% pe piaţa chineză. Dacă aruncăm o privire la indicii bursieri de referinţă la nivel global, putem observa că randamentele din 2024 au fost destul de bune în ţări precum Slovenia (33,6%), Ungaria (30,9%), Croaţia (29,3%), SUA (29,6% pentru NASDAQ Composite şi 23,3% pentru S&P 500), Japonia (19,2%), Germania (18,9%), dar şi România (16,2% pentru BET-TR şi 8,8% pentru BET). Cu toate că indicii bursieri din SUA şi cel din Germania au ajuns la maxime record, investitorii privesc cu oarecare îngrijorare noul an, deşi din motive diferite.
În Europa, dificultăţile structurale sunt amplificate de contracţia industrială, neîncrederea consumatorilor şi incertitudinea politică. „Aceste tendinţe ar putea continua, punând presiune relativă pe bursele europene în raport cu cele americane, în ciuda unor indicatori de evaluare precum P/E care le poziţionează în zona ieftină, mai ales în comparaţie cu cele din SUA”, afirmă Claudiu Cazacu. Totuşi, în termeni absoluţi, adaugă el, bursele ar putea saluta unele timide semnale macro mai optimiste şi direcţia dobânzilor setată de BCE. Pe de altă parte, un indicator al nervozităţii în SUA a fost şi că indicele Dow Jones a înregistrat în decembrie cea mai lungă serie de sesiuni în scădere consecutive din ultimii 50 de ani. „Companiile din tehnologie au continuat să strălucească, liderul detaşat fiind Nvidia, fanionul AI. Pare posibil ca fructele coapte aflate la îndemână să fi fost culese, iar atenţia să se îndrepte şi spre firme din alte sectoare care vor reuşi să devină mai productive cu ajutorul inteligenţei artificiale. Rotaţia sectorială ar putea continua. În linii mari, fără noi salturi revoluţionare ale tehnologiei, cotaţiile din domeniu ar putea intra într-o perioadă de consolidare”, mai spune Cazacu.
Despre rotaţia sectorială vorbeşte şi Bogan Maioreanu, care spune că la începutul acestui an, totul era concentrat pe tehnologie, iar acest sector s-a descurcat foarte bine, dar spre sfârşitul anului 2024 alte sectoare au recuperat decalajul, ceea ce înseamnă că investitorii caută să se diversifice odată ce evaluările companiilor devin prea mari. „Această tendinţă este probabil să continue şi în 2025, deoarece pieţele se aşteaptă ca ratele dobânzilor să continue să scadă, ceea ce va ajuta anumite sectoare şi companii, cum ar fi cele cu capitalizare mică”, preconizează el. Pe piaţa globală de acţiuni, accentul va rămâne pe performanţa pieţei de acţiuni din SUA, care, ca de obicei, va stabili ritmul pentru alte pieţe. Factorii pozitivi de pe partea ofertei rămân în vigoare pentru acţiunile americane, spune Horia Păcurar. „Posibilitatea ca aceşti factori să dispară reprezintă un risc major, deşi politica fiscală expansionistă aşteptată sub noua administraţie Trump ar trebui să atenueze orice impact negativ asupra creşterii. Per ansamblu, acţiunile americane au generat randamente puternice în ultimii ani. 2024 nu a făcut excepţie, cu o creştere a câştigurilor şi a rapoartelor preţ/câştig peste aşteptări. Întrebarea cheie pentru investitori este: ce urmează?” Reprezentantul NAGA mai spune că evaluările din SUA sunt ridicate, dar nu atât de exagerate pe cât sugerează metricile tradiţionale.
În ciuda ratelor mai mari ale dobânzilor, multe corporaţii mari s-au protejat de politica monetară mai restrictivă prin blocarea în avans a unor costuri scăzute de împrumut. „Mai important, piaţa s-a concentrat tot mai mult pe sectoare orientate spre creştere, cum ar fi tehnologia, care susţin evaluări mai ridicate, deşi o dezvoltare economică negativă ar putea expune vulnerabilitatea evaluărilor actuale ale pieţei de acţiuni”, explică acesta. Astfel, investitorii vor urmări cu atenţie acţiunile din tehnologie, în special cele implicate în dezvoltările de AI, atât AI generativ, cum este cazul Microsoft, Google sau Meta, cât şi inteligenţa artificială legată de microcipuri, cum este cazul Nvidia. Privind la perspectivele investiţionale pentru 2025, principala concluzie este că se aşteaptă un al treilea an consecutiv pozitiv pentru acţiuni. Cu toate acestea, este greu de imaginat că preţurile acţiunilor vor creşte chiar mai mult decât au făcut-o în 2023 şi 2024. „Evaluările deja ridicate ale companiilor de pe piaţa americană pot face aceste acţiuni mai puţin atractive pentru investitori. Ca urmare, asistăm deja la diversificarea în alte sectoare sau chiar în alte clase de active. În ciuda riscurilor potenţiale, climatul este încă unul bun pentru activele de risc”, constată Bogan Maioreanu. În general, cele mai mari fluxuri de investiţii din partea marilor fonduri de investiţii şi de pensii în 2025, care vor fi motorul pieţei, vor merge atât către titluri de stat, cât şi către titluri corporative cu venit fix, datorită mediului cu rate scăzute ale dobânzilor şi inflaţiei. „Asta ar trebui să ducă la o pierdere a interesului investitorilor pentru aur, deoarece metalul galben este utilizat în mod tradiţional de investitori ca o protecţie împotriva inflaţiei şi, de obicei, are o corelaţie negativă cu preţul dolarului”, explică Horia Păcurar.
Totuşi, în ultimul timp s-a aflat că băncile centrale, în special cea din China, au cumpărat aur pentru rezervele lor, încercând să le diversifice în detrimentul dolarului american. Totul va depinde de cum va evolua scenariul geopolitic. Mai puţină tensiune ar trebui să ducă la o pierdere a interesului pentru aur şi invers. „Aurul a avut un an cu niveluri record, dar a pierdut din susţinere după alegerile din SUA. Cu multiple surse de risc economic şi politic, dar şi cu dobânzi care nu par să scadă atât de repede pe cât se spera anterior, aurul ar putea urma tendinţele sale de durată, ascendente, dar cu o viteză relativ mai scăzută, cu excepţia unor evenimente geopolitice majore”, afirmă şi Claudiu Cazacu. În cele din urmă, 2025 va fi, fără îndoială, un an în care criptomonedele vor câştiga atenţie. Bitcoin a gustat în mare parte din aşteptările constructive ale poziţiei foarte favorabile domeniului a noii administraţii americane. Intrările investitorilor instituţionali, interesul speculativ pentru produse derivate şi etapa tehnică de „halving” au avut o contribuţie notabilă. „Victoria copleşitoare a lui Trump şi sprijinul său decisiv pentru criptomonede, după numirea lui Paul Atkins în fruntea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Burse, au oferit un impuls extraordinar unor active precum Bitcoin, care pentru prima dată a depăşit pragul de 100.000 de dolari. Paul Atkins este un susţinător al activelor digitale şi consideră că pieţele de capital trebuie să fie consolidate şi inovate prin includerea acestor active. Teama de reglementări restrictive dispare, iar interesul investitorilor va continua să crească”, spune Horia Păcurar. Pe de altă parte, dobânzile care pot rămâne la niveluri înalte faţă de anii trecuţi, nervozitatea capitalurilor şi chiar şi anunţul despre calculatorul cuantic dezvoltat de Google sunt argumente pentru o atitudine mai rezervată. „Deşi nu ne-ar surprinde dacă valorile finale ale anului ar fi peste cele din decembrie, ezitările în jurul pragului de 100.000 şi argumentele de mai sus ar putea însemna în 2025 şi perioade de ajustări deosebit de semnificative pentru Bitcoin”, completează Claudiu Cazacu.
Cât despre România...
După ce economia României a încetinit în 2024, creşterea PIB-ului este preconizată să accelereze în 2025. Comisia Europeană estimează o creştere de 2,5% anul viitor, datorită unei reluări treptate a cererii externe şi a exporturilor, a unei noi relaxări a condiţiilor financiare, a rezilienţei consumului privat şi a unei accelerări a investiţiilor private. Toate acestea sunt veşti bune pentru bursa românească, dar incertitudinea rămâne ridicată din cauza măsurilor fiscale pe care guvernul le-ar putea implementa pentru a aborda deficitul bugetar mare. „România se află încă într-o fază electorală la începutul anului 2025, cu repetarea alegerilor prezidenţiale. Ultimele au adus o lebădă neagră, guvernul fiind, între cele două tururi, în imposibilitatea de a împrumuta bani de pe pieţele internaţionale, bursa fiind în scădere accentuată, iar investitorii străini regândindu-şi investiţiile. De aceea, este important ca noul guvern român să restabilească încrederea investitorilor în economie şi în stabilitatea ţării”, arată eToro. Pe măsură ce discuţia despre creşterea taxelor se intensifică, creşte şi teama de o majorare a inflaţiei. Potrivit ultimului sondaj Romanian Investor Beat, investitorii români individuali consideră inflaţia ca fiind a doua cea mai mare ameninţare externă la adresa portofoliilor lor de investiţii (25%), imediat după potenţiala recesiune a economiei globale (26%) şi înaintea unei potenţiale recesiuni a economiei româneşti (15%). „Prin urmare, începutul anului 2025 ar putea aduce o anumită incertitudine pe pieţe, în special în ceea ce priveşte reformele fiscale şi bugetare pe care noul guvern va trebui să le implementeze pentru a reduce deficitul bugetar, dar şi alegerile prezidenţiale se pot adăuga la aceasta. Per ansamblu, creşterea prognozată a PIB în acest an este o veste bună pentru investitorii români şi ar putea aduce un nou an pozitiv pentru bursa de la Bucureşti”, spune Bogdan Maioreanu. Şi Horia Păcurar anticipează că în 2025 bursa românească îşi va continua creşterea din 2024. El spune că inflaţia este în scădere, PIB-ul ar trebui să crească cu 2,6%, iar investiţiile finanţate de UE vor stimula economia. „Cu toate acestea, un deficit public semnificativ de 8% din PIB, impredictibilitatea politică şi ratingul BBB- al Fitch evidenţiază vulnerabilităţi fiscale care ar putea submina încrederea investitorilor. Principalele oportunităţi rămân în sectoare precum tehnologia şi energia regenerabilă.” Cert este că piaţa de acţiuni de la BVB va continua să fie volatilă şi în 2025, poate chiar mai volatilă decât în 2024. Provocările ţin, printre altele, de nevoile de ajustare a variabilelor bugetare, de contextul economic european şi de incertitudinile care afectează încrederea consumatorilor şi mediului de afaceri. „Condiţiile de finanţare a statului vor fi urmărite mai atent decât anul anterior, şi ar putea putea sta la baza unei prudenţe sporite a investitorilor. Cu toate acestea, comprimarea aşteptărilor, observată deja în toamna/iarna aceasta, ar putea însemna şi episoade de optimism, posibil de durată limitată, în timp ce la nivelul întregului an perspectivele actuale sunt, în opinia noastră, mai degrabă rezervate”, conchide Claudiu Cazacu.
Perspective pentru România
eToro: Începutul anului 2025 ar putea aduce o anumită incertitudine pe piaţa de capital locală, în special în ceea ce priveşte reformele fiscale şi bugetare pe care noul guvern va trebui să le implementeze pentru a reduce deficitul bugetar, dar şi alegerile prezidenţiale se pot adăuga la aceasta. Per ansamblu, creşterea prognozată a PIB în acest an este o veste bună pentru investitorii români şi ar putea aduce un nou an pozitiv pentru bursa de la Bucureşti.
XTB: Bursa locală ar putea înregistra un an încă şi mai volatil decât 2024. Provocările ţin, printre altele, de nevoile de ajustare a variabilelor bugetare, de contextul economic european şi de incertitudinile care afectează încrederea consumatorilor şi mediului de afaceri. Condiţiile de finanţare a statului vor fi urmărite mai atent decât anul anterior şi ar putea sta la baza unei prudenţe sporite a investitorilor. Cu toate acestea, comprimarea aşteptărilor, observată deja în toamna/iarna aceasta, ar putea însemna şi episoade de optimism, posibil de durată limitată.
NAGA: În 2025, se anticipează că bursa românească îşi va continua creşterea din 2024. Inflaţia este în scădere, PIB-ul ar trebui să crească cu 2,6%, iar investiţiile finanţate de UE vor stimula economia. Cu toate acestea, un deficit public semnificativ de 8% din PIB, impredictibilitatea politică şi ratingul BBB- al Fitch evidenţiază vulnerabilităţi fiscale care ar putea submina încrederea investitorilor. Principalele oportunităţi rămân în sectoare precum tehnologia şi energia regenerabilă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro