Vor prelua bancile proiecte imobiliare? Pe ce actiuni sa pariem?
Bani exista, ei trebuie atrasi si pusi pe directia corecta. 2010 este anul in care investitorul ar trebui sa uite cuvantul “prudenta” si sa invete termeni ca “risc”, “inovatie”, “curaj” sau “atitudine”. Sa renunte la investitiile garantat aducatoare de castig descoperite pe internet si sa apeleze la fler, bun-simt sau masura.
Se va ajunge pe piata imobiliara la preluari de proiecte de catre bancile finantatoare?
Radu Lucianu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko crede ca este posibil sa vedem in acest an proiecte imobiliare preluate de banci, "desi bancile vor face tot ce le sta in putinta sa evite acest lucru, deoarece nu doresc sa formeze departamente interne care sa administreze aceste imobile. Daca o vor face, cel mai sigur vor externaliza aceste servicii". Si Neal Ainscow, investment and valuation surveyor in cadrul King Sturge, considera ca e putin probabil sa se ajunga la preluari de proiecte de catre bancile finantatoare, deoarece "acestea vor prefera mai curand sa restructureze creditele pentru proiectele in curs decat sa preia responsabilitatea de a finaliza aceste proiecte, mai cu seama ca garantia de a gasi un cumparator final este limitata in acest moment". Pe de alta parte, Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investitii din cadrul DTZ Echinox, considera ca in perioada martie - aprilie vom asista la primele astfel de cazuri in piata locala. "Ar contribui semnificativ la ajustarea preturilor si la deblocarea tranzactiilor."
Vom asista la tranzactii imobiliare de tip distressed?
Vanzarile in pierdere, adesea sub presiunea bancilor finantatoare, au fost unul dintre fenomenele asteptate pentru 2009 pe piata imobiliara locala, dar care nu a avut loc. "La inceputul lui 2009 s-a facut eronat confuzia dintre discounted si distressed. Daca primul tip inseamna valori scazute ale tranzactiei in sine, ceea ce s-a si intamplat anul trecut, cele distressed inseamna ceea ce vom vedea in 2010. Adica preluari, vanzari clare in pierdere sau mai precis incercari disperate de evitare a falimentului prin vanzarea la orice pret", detaliaza Radu Lucianu, managing director al CBRE Eurisko. Pe de alta parte, Radu Boitan, director al companiei de consultanta imobiliara King Sturge, considera ca cel putin in prima jumatate a anului nu vom vedea "tranzactii fortate", deoarece nu vor fi multe proiecte care sa ajunga in stadiu de distressed ca urmare a reticentei bancilor finantatoare de a executa proprietatea imobiliara.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro