Express GM

Postat la 04 august 2008 278 afişări

Zece ani sunt suficienti pentru ca un manager sa-si dea masura talentului si sa-si puna in practica viziunea. Cel putin asa crede Bogdan Enache, country general manager al TNT Romania. Pentru ca deja au trecut doi ani de cand ocupa aceasta pozitie si a atins un maxim pe scara ierarhica, se pregateste sa spuna "Pas!". De acum, se gandeste serios si la proiecte pe cont propriu.

In anul 1990, Bogdan Enache, student la Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic din Bucuresti, dadea interviu pentru primul sau job in cadrul unei companii aeriene, Pan American. Denumirea jobului: security agent. Cerinte: limba engleza, student, disponibilitate pentru munca la ore mai "neobisnuite". Enache se potrivea perfect profilului si astfel a primit jobul. Lucra de la 3 dimineata la 7 dimineata. Ii convenea insa programul pentru ca se putea ocupa si de facultate.
Din primul sau loc de munca a invatat ce inseamna valori organizationale, rigoare, disciplina si proceduri. A trecut de la jobul de security agent la cel de customer service si a inceput sa prinda gustul ascensiunii profesionale. De la Pan American a fost transferat automat la Delta, odata cu preluarea Pan Am de catre Delta Air Lines in 1991. Acolo s-a ocupat exclusiv de transport persoane pana cand compania si-a retras operatiunile de pe piata romaneasca, in 1998. Enache s-a vazut astfel nevoit sa se angajeze in alta parte si s-a indreptat catre Austrian Airlines unde a lucrat pe partea de transport marfa. "Jobul acela a fost practic interfata intre ceea ce facusem inainte si ceea ce fac la ora actuala", spune managerul TNT.


Omul potrivit la momentul potrivit
Propunerea din partea TNT pentru Bogdan Enache a venit si ca urmare a relatiei dintre Austrian Airlines si TNT (Romcargo la acel moment).

Compania aeriana interactiona foarte mult cu cea de curierat, iar Bogdan Enache era cunoscut de directorul general al TNT. In momentul in care TNT a cumparat, in 1999, Romcargo, agentul care il reprezenta in exclusivitate in Romania, dezvoltarea mai agresiva a companiei a impus crearea a doua structuri noi ce reprezentau partea de vest si cea de est. Enache a venit in compania olandeza pe post de area manager, ocupandu-se de partea de est.
"A fost o schimbare brusca in primul rand din perspectiva managementului oamenilor, pentru ca la Austrian Airlines aveam 2-3 colegi, iar in TNT m-am trezit ca trebuia sa coordonez echipe mari, de 70-100 de oameni." Pozitia de general manager in cadrul TNT a venit dupa 5 ani de munca. A fost intai promovat pe postul de national sales & marketing manager, iar dupa 3 ani i s-a propus postul de country general manager al TNT Romania. Despre Enache se poate spune ca a fost omul potrivit la momentul potrivit. Fostul manager general s-a retras, iar rezultatele lui Enache l-au recomandat ca succesor.


Avion cu motor, vreau sa fiu aviator
Au trecut doi ani de cand pe usa biroului lui Enache se afla placuta pe care scrie "country general manager". Cel mai greu moment din aceasta perioada a fost luarea deciziei de a disponibiliza 20 de angajati care lucrau in departamentul operational, in sfera activitatilor legate de vama. Iar, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, mare parte din aceste activitati au devenit inutile. "Multi dintre colegi au decis si au fost ajutati sa se integreze in alte departamente, iar absolut toti au facut parte dintr-un program de reconversie profesionala. Dar chiar si in aceste conditii, tot ne-am despartit de 20 de membri ai echipei noastre, iar la nivel personal nu poti sa nu regreti cand esti nevoit sa iei astfel de decizii."
In adolescenta se visa aviator. Il atrageau uniforma, stewardesele, ideea de a vizita toata lumea si de a lua contact cu pasagerii. "Eu am vrut aviatie civila. Nu ma atrageau prea mult avioanele militare. Sunt frumoase doar in filme."
Soarta lui s-a conturat altfel decat si-ar fi dorit atunci. Din cauza impotrivirii parintilor lui in ceea ce priveste aceasta profesie si mai ales datorita faptului ca in anul in care a terminat liceul (1987) nu a existat serie de aviatie civila la unica scoala de profil din Romania, s-a vazut nevoit sa se indrepte spre alt domeniu. Asa a devenit inginer mecanic. "In contextul actual economic as fi vrut sa lucrez in domeniul ingineriei. Acum exista o dinamica foarte puternica la nivel macroeconomic pe ceea ce inseamna industrie constructoare de masini si exista o nevoie foarte mare de profesionisti in acest domeniu. Din acest punct de vedere un inginer nu mai este privit cum era inainte si poate avea un pachet salarial foarte atractiv."


La pescuit de... servicii
"Nu oricine poate fi antreprenor", spune Enache, care considera ca are mai multa aplecare spre zona administrarii afacerilor decat spre cea de antreprenoriat. Acest lucru il pune si pe seama joburilor pe care le-a avut de-a lungul timpului, toate locurile de munca fiind bine platite. "Probabil ca, daca nu as fi avut job-uri bune, nevoile mele materiale m-ar fi impins catre antreprenoriat."
Nu s-a gandit niciodata serios la ideea de a avea propria afacere pana in momentul in care a devenit manager general, pentru ca de la acest nivel o crestere spectaculoasa in cariera nu se mai poate produce. "De pe aceasta pozitie mai poti ajunge CEO sau poti avea un pachet salarial extrem de bun. Dar atat." Managerul TNT nu crede ca trebuie sa stai prea mult intr-un fotoliu, pentru ca incepi sa pierzi din inventivitate, din viziune. "Daca gandesti egoist, intr-un mod lamentabil vei sfarsi si tu, si organizatia."
Plan de afaceri nu si-a facut deocamdata. Nu si-a stabilit nici domeniul de activitate, desi balanta inclina foarte mult spre cel al serviciilor, alegere bazata pe rationamentul ca serviciile au o expunere relativ mai mica la schimbari macroeconomice, iar o afacere in acest domeniu implica un risc mai scazut. "Acest gand incepe sa prinda contur din ce in ce mai mult si sunt sigur ca la un moment dat voi avea ideea care sa ma determine sa indrept lucrurile in aceasta directie."
Pana atunci investeste in echipamente de pescuit, fiind un pasionat al pescuitului sportiv la crap. Treizeci de zile pe an isi da jos costumul de manager pentru a se intrece in capturi spectaculoase si povesti pescaresti cu alti oameni care ii impartasesc pasiunea. Enache se lauda cu o captura de crap normal de 16,5 kg, cel mai mare peste prins pana acum. "Am facut si un fel de club cu colegii mei care au aceeasi pasiune. Se numeste Team TNT si vrem sa mergem la concursuri. Credem ca am ajuns la un nivel de performanta in care sa nu ne mai facem de ras, cel putin. Nu tintim locurile fruntase", pentru ca nu avem suficient timp sa ajungem la asemenea performanta. "Investitia in acest sport se ridica la 4-5 mii de euro pe an pentru echipamente, la care se adauga costul unei partide de pescuit, care este intre 300 si 500 de euro.
Pescuitul este preferat si de unii dintre colegii lui Enache, motiv pentru care team-building-urile sunt destul de des intalnite in familia TNT. "Organizam si team-building-uri obisnuite, planificate, dar cele mai dese si mai reusite sunt cele neplanificate. La sfarsit de saptamana ne urcam in masini si plecam in tara. Imi place sa calatoresc in tara foarte mult. Imi place Delta, imi place Bucovina si imi place muntele mai mult decat marea."


TNT in cifre

TNT este o companie 100% olandeza
Se gaseste in peste 200 de tari
In Romania compania este prezenta din anul 1999, cand TNT a cumparat Romcargo, care functiona ca agent unic TNT inca din 1991
Numarul angajatilor din TNT Romania depaseste 360
Cifra de afaceri pe anul 2006 a fost de 25 de milioane de euro, iar anul acesta oficialii companiei estimeaza o cifra de afaceri de 32-33 de milioane de euro
Profitul operational este estimat la 7-7,5 milioane de euro pe anul 2007
10.000 de colete si documente se trimit saptamanal prin intermediul TNT

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Express,
GM
/lideri/express-gm-4074345
4074345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.