Reţelele private, o soluţie potrivită pentru companii şi utilizatorii de rând împotriva criminalităţii cibernetice

Postat la 23 aprilie 2019 3889 afişări

(Articol cu conţinut publicitar) Criminalitatea cibernetică a generat, în 2018, pagube de peste 6.000 de miliarde de dolari, în creştere cu aproximativ 25% faţă de valoarea înregistrată în 2014, potrivit unui studiu realizat de companie de securitate McAffee. Pe de altă parte, un raport prezentat anul trecut de compania de consultanţă Bromium descria o adevărată "economie a criminalităţii cibernetice", pe care o evalua la aproximativ 1.500 de miliarde de dolari.

Reţelele private, o soluţie potrivită pentru companii şi utilizatorii de rând împotriva criminalităţii cibernetice

Numărul IMM-urilor care au căzut victime unui atac cibernetic în 2017 a fost de 61%, în creştere cu 6% faţă de anul precedent. Peste jumătate din aceste organizaţii au pierdut date despre angajaţi şi clienţi.

Aceste informaţii confirmă un sondaj separat care a scos la iveală faptul că organizaţiile mici sunt vizate din ce în ce mai mult din cauza incapacităţii de a descoperi devreme breşele de securitate. Astfel, procentajul de atacuri cibernetice care vizează organizaţii mici a crescut de la 15 la 43% din atacurile totale între 2011 şi 2015. Întreprinderile şi organizaţiile mai mici tind să aibă mai puţine resurse de securitate, deci sunt o ţintă preferată pentru atacuri.

În faţa acestor ameninţări, o soluţie care nu implică costuri insuportabile şi care şi-a dovedit eficienţa este folosirea reţelelor private.

O reţea privată virtuală (VPN) asigură anonimatul prin crearea unei reţele private de la o conexiune publică la internet; VPN-urile maschează adresa de protocol internet (IP), astfel încât acţiunile online să fie practic imposibil de detectat. Cel mai important, serviciile VPN stabilesc conexiuni sigure şi criptate pentru a oferi o mai mare confidenţialitate chiar şi decât un hotspot securizat Wi-Fi. Cu alte cuvinte, folosirea unui VPN permite accesul la internet fără multe dintre riscurile pe care le implică navigarea uzuală.

Din punct de vedere tehnic, VPN-urile folosesc criptarea datelor atunci când acestea sunt trimise printr-o reţea Wi-Fi. Iar securitatea datelor este deosebit de importantă atunci când se utilizează o reţea publică Wi-Fi, pentru că este un router public este locul în care probabilitatea ca cineva să fure informaţii creşte exponenţial.

Există însă şi alte aspecte importante, dincolo de securitate: Fără o reţea VPN, furnizorul de servicii de internet va cunoaşte întregul istoric de navigare. Cu un VPN, istoricul căutărilor este ascuns, şi asta pentru că activitatea va fi asociată cu adresa IP a serverului VPN, nu a celui care navighează pe internet.

Specialiştii de la VPNPro, care analizează sute de soluţii de VPN pentru a oferi utilizatorilor ocazia de a achiziţiona în cunoştinţă de cauză, adaugă versatilitatea ca fiind un punct forte al reţelelor private: "avem motive diferite pentru folosirea unui VPN, dar aceste produse pot opera în numeroase direcţii", scriu experţii de la VPNPro.

Revenind la securitatea datelor, trebuie spus că aceasta e importantă nu doar pentru utilizatorii individuali, ci mai ales pentru companii. Necesitatea de a trimite date criptate prin intermediul unei reţele a dus la dezvoltarea tehnologiei VPN şi la răspândirea ei în mediul de business.

Un aspect la care cei interesaţi trebuie să arunce o privire este viteza cu care datele pot fi transmise printr-un VPN. Una dintre soluţiile disponibile pe piaţă, NordVPN, are peste 5.200 de servere la nivel global, asigurând o viteză superioară altor servicii similare.

Costul aferent construirii unei reţele private dedicată poate fi rezonabil la început, dar va creşte exponenţial pe măsură ce nevoile organizaţiei devin tot mai complexe. O companie cu două filiale poate, de exemplu, să implementeze o singură linie dedicată pentru a conecta cele două locaţii, însă patru filiale necesită şase linii pentru a le conecta direct, şase filiale au nevoie de 15 linii şi aşa mai departe.

VPN-urile rezolvă această problemă de scalabilitate; pentru unităţi aflate la mare distanţă, un VPN oferă o acoperire superioară şi o calitate a serviciului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criminalitate,
retele,
utilizatori,
companii,
solutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.