Meet the CEO. Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea şi Asociaţii: Performanţă fără efort nu se poate

Autor: Ioana Matei Postat la 20 februarie 2023 4646 afişări

DUPĂ 15 ANI DE ANTREPRENORIAT ÎN DOMENIUL AVOCATURII DE BUSINESS, MAI EXACT ÎN DOMENIILE ENERGIE ŞI M&A, OANA IJDELEA VORBEŞTE DESPRE CALITĂŢILE DE CARE AI NEVOIE PENTRU A AVEA SUCCES ÎN ACEASTĂ PROFESIE, DINCOLO DE IMAGINEA ROMANŢATĂ A AVOCATULUI ÎMBRĂCAT FRUMOS, CARE ÎNCHEIE DEAL-URI LA RESTAURANTE SCUMPE.

„Să vii la birou frumos îmbrăcat, să pleci la negociere cu o maşină scumpă şi să închei un deal important la un prânz sau o cină într-un restaurant cu stele Michelin este departe de avocatura reală şi de provocările cu care ne confruntăm în viaţă de zi cu zi”, răspunde Oana Ijdelea, managing partner al casei de avocatură Ijdelea şi Asociaţii, referindu-se la cât de mult din imaginea avocatului din filme se regăseşte în activitatea sa.

Deja un job devenit inspiraţional – poate tocmai datorită acestor expuneri romanţate – viaţa reală a unui avocat de business este una complicată, din care nu lipsesc munca multă, presiunea şi sacrificiile, după cum reiese din parcursul profesional descris de ea. Satisfacţiile însă sunt şi acestea pe măsură: „Este real că te prinde noaptea pe la birou, muncind pentru o tranzacţie importantă şi care nu se încheie din câteva vorbe (cum încheie Harvey în Suits), ci necesită luni de zile sau chiar ani de muncă”.

Oana Ijdelea şi-a dorit să fie avocat încă din copilărie, iar tatăl său a reprezentat mereu imaginea de succes ce a inspirat-o: „Tata este modelul meu. Nu trece zi în care să nu mă gândesc la el”. A absolvit facultatea de drept a universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, iar imediat după stagiatură şi-a deschis propriul cabinet, care ulterior a fost transformat în societate profesională. A acumulat astfel 15 ani de antreprenoriat, într-o piaţă pe care o descrie ca fiind una ce „creşte în complexitate şi provocări, în paralel cu aşteptările clienţilor”. Antreprenoriatul a fost şi acesta o alegere evidentă pentru ea, ca urmare a unui cumul de circumstanţe şi a crezului că „atunci când ai propriul business este mai uşor să îţi pui amprenta şi să construieşti raportat la viziunea, principiile şi dorinţele tale; integrat într-o structură cu reguli prestabilite, este posibil să nu rezonezi întotdeauna cu politicile care se promovează”. Învăţase această lecţie încă din perioada facultăţii, când, cu ajutorul finanţării primite de la părinţi, a avut un magazin cu haine bărbăteşti pe Calea Moşilor. De asemenea, şi-a dorit să creeze şi să dezvolte acasă, nu a fost atrasă niciodată de un parcurs profesional în afara ţării: „Consider că avem toate resursele şi calităţile ca să fim în vârf, există potenţial, există oameni excepţionali, trebuie doar să îi găsim şi să valorificăm resursele pe care le avem”.


Carte de vizită

Oana Ijdelea, managing partner Ijdelea şi Asociaţii:

1. Este avocat specializat în energie şi M&A;

2. A absolvit facultatea de drept a universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti;

3. Până acum, a acumulat 15 ani de antreprenoriat în avocatură, dar a practicat antreprenoriatul şi în perioada facultăţii, când a deschis un magazin cu haine bărbăteşti pe Calea Victoriei.


S-a specializat în domeniile energiei şi al fuziunii şi achiziţiilor, iar din rândul proiectelor profesionale de mare anvergură de care s-a ocupat, menţionează investiţia Carlyle prin Black Sea Oil & Gas, alături de Gas Plus Dacia şi Petro Ventures Resources, în Proiectul MGD, primul proiect nou de producţie de gaze din Marea Neagră realizat în ultimii 30 de ani în România. „Operaţionalizarea acestui proiect anul trecut în luna iunie este o realizare remarcabilă, atât pentru client, cât şi pentru noi ca firmă de avocatură ce i-am fost şi îi suntem alături la fiecare pas, precum şi pentru România, aceasta având loc într-un moment extrem de dificil pentru sistemul energetic al ţării şi al Uniunii Europene în general. Această investiţie  a pus astfel bazele unei infrastructuri care are potenţialul de a facilita valorificarea ulterioară a resurselor bogate de gaze pe care România le poate exploata offshore şi care va fi un pilon de dezvoltare a proiectelor de energie verde şi de hidrogen din offshore-ul românesc al Mării Negre”.

Dincolo de realizări, Oana Ijdelea recunoaşte şi că, de-a lungul dezvoltării propriului cabinet de avocatură, crizele nu au lipsit, însă crede că a învăţat din fiecare dintre acestea: „Este important să ştim să ne adaptam şi să nu ne împotmolim în idei preconcepute”. Din rândul acestor adaptări, menţionează implementarea cu succes a conceptului de work from home, mod de lucru care este susţinut în continuare în funcţie de nevoile colegilor săi: „În avocatură poţi să lucrezi bine şi de la distanţă, atât timp cât nu ţi se solicită prezenţa imperativ (aici, cu precădere, mă refer la colegii care lucrează în consultanţă). Este clar că cine vrea să muncească o poate face de oriunde, iar cine nu vrea poată să nu muncească inclusiv stând la birou”.

Specificul activităţii lor presupune ca crizele să vină la pachet cu un volum suplimentar de muncă, ce i-a poziţionat cumva contra curentului în materie de bugete: „Am avut reduceri de costuri, însă nu am tăiat onorarii, ba chiar am acordat şi bonusuri, firma menţinându-şi tendinţa de creştere într-un ritm aşezat, dar sigur. Faptul că în pandemie nu am recurs la tăieri de onorarii mi se pare un aspect important, a fost un lucru pe care mi-am propus expres să îl evitam şi uite că am reuşit”.

Cât despre felul în care a evoluat piaţa românească de avocatură în perioada în care şi-a dezvoltat şi ea activităţile, Oana Ijdelea observă că aceasta „se dezvoltă constant, mandatele cresc în număr, complexitate şi provocări, în paralel cu aşteptările clienţilor”. Adaugă că, la nivel de actori, în ultimii ani piaţa s-a fragmentat continuu, au fost multe spin-off-uri din societăţile mari, iar toţi avocaţii, indiferent că vorbim despre societăţi mici/medii/mari ţintesc cam aceeaşi plajă de clienţi. „În acest context este important să fii întotdeauna vizibil şi să oferi plusvaloare la un preţ corect. Este ceea ce încercăm să facem şi cred că ne-a ieşit destul de bine”, punctează ea.

„Atitudinea potrivită vine dacă-ţi aduci aminte de unde ai plecat”

În ceea ce o priveşte, Oana Ijdelea crede că tenacitatea, claritatea şi puterea de muncă sunt calităţile ce o caracterizează ca lider. Apoi, este de părere că orice tip de cunoştinţe şi abilităţi – chiar şi când vine vorba despre cele ce ţin de leadership – pot fi învăţate şi perfecţionate în viaţă, prin acţiuni conştiente şi concentrate - „Bineînţeles, pe un teren prielnic, unde indivizii au în mod nativ un grad ridicat de inteligenţă, de creativitate şi de independenţă - aceste procese par naturale, însă performanţă fără efort nu se poate”. Consideră că puterea exemplului şi viziunea sunt esenţiale pentru un lider, iar exemplul personal este cel care „pictează fundalul”, stabileşte standarde şi îi inspiră pe cei din jur. „Cea mai importantă resursă sunt oamenii, pentru că ei constituie organizaţia pe care o conduci. În acest context, aplecarea spre oameni, empatia şi comunicarea sunt indispensabile pentru ca acea organizaţie să existe, să fie funcţională şi să facă performanţă, iar responsabilitatea ca aceste elemente să coexiste va reveni întotdeauna celui care o conduce, şi, la final, fac diferenţa între lider şi şef.” Adaugă că, de asemenea,  viziunea este importantă, întrucât orice business şi echipă de succes se construiesc, iar pentru a construi, cel mai important este să ştii ce doreşti să realizezi şi unde vrei să ajungi.

Iar când vine vorba de defectele care se regăsesc, de multe ori, la liderii prezentului, Oana Ijdelea observă că atunci când unii dintre aceştia ajung în zona de vârf a unei organizaţii, uită de unde au plecat sau se pierd în mirajul puterii şi dobândesc o falsă senzaţie de superioritate. Aceste lucruri îi determină, printre altele, să aibă o atitudine nepotrivită faţă de cei din jurul lor şi astfel se autoretrogradează din lideri în şefi. „Din păcate, ce nu conştientizează unii dintre lideri este că poziţia nu are nicio valoare dacă nu ai oameni alături de care să poţi construi sau dacă oamenii de calitate din jurul tău te părăsesc. Există o concepţie împământenită conform căreia «Nimeni nu este de neînlocuit», eronată din punctul meu de vedere, întrucât oamenii de calitate sunt motorul stabilităţii şi al performanţei reale şi pe termen lung al oricărei organizaţii.  „Limita de toleranţă este o chestiune subiectivă şi ţine de fiecare dintre noi, deci se va raporta întotdeauna la cei cu care lucrezi şi la defectele pe care ei consideră că le pot tolera sau nu. Este clar că nimeni nu poate fi perfect, dar dacă sunt aspecte care se pot îmbunătăţi, este important să ai urechi să asculţi şi voinţă să acţionezi în consecinţă, fără să percepi opiniile diferite ca pe un afront.”

A mai învăţat, de asemenea, că greşelile fac parte din procesul natural de dezvoltare ca antreprenor, iar cel mai important este ca acestea să nu fie repetate.

Rutina, secretul echilibrului?

La fel totuşi ca în cazul vieţii din filmele cu avocaţi, şi agenda Oanei Ijdelea este plină. Are grijă însă să şi-o planifice pe termen lung: „Deşi agenda mea are un grad de rutină destul de mare, sunt momente în care intervin evenimente neaşteptate şi sunt nevoită să regândesc tot programul. În oricare dintre situaţii, toate zilele sunt pline, iar rezolvarea sarcinilor de muncă necesită întotdeauna timp, concentrare şi (foarte important) disponibilitate emoţională”. Este de părere că numai cu o foarte bună organizare poţi să reuşeşti să atingi şi să menţii un echilibru „work-life”, iar în această privinţă rutina este foarte importantă: „Exerciţiul repetat face ca acele activităţi necesare şi obligatorii atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal să ajungă să fie îndeplinite în mod eficient, iar în timp, creează o stabilitate care ne ajută să trecem mai uşor peste neprevăzut”. Pe ea o ajută că este o persoană matinală şi se trezeşte zilnic în jurul orei 5, iar  primele şi ultimele activităţi ale fiecărei zile, indiferent că este vorba despre îngrijirea personală, luarea mesei, activităţi cu copiii sau activităţi profesionale, sunt aceleaşi săptămână de săptămână, cu excepţia perioadelor în care este în vacanţă. „Cuvântul compromis nu este pe placul meu, mai potrivit este alegeri”, spune referindu-se ea la felul în care îşi gestionează agenda. „Până la urmă, totul ţine de priorităţile pe care ţi le stabileşti într-o anumită etapă a vieţii şi de capacitatea de a jongla cu ele, astfel încât să ajungi să faci alegerile care îţi aduc cea mai mare satisfacţie. În tot acest tablou, sprijinul familiei şi al colegilor este esenţial.”

Cel mai important lucru din lume pentru ea este familia, iar destinaţia ei preferată de vacanţă este Italia. Practică echitaţia, schiul şi schiul nautic şi citeşte cu mare plăcere. Crede că pentru un CEO, inspiraţia vine şi de la scrierile şi biografiile oamenilor excepţionali, iar din această categorie îi menţionează pe: Napoleon, Talleyrand, Disraeli, Churchill, Thatcher, Kissinger, Obama, Wintour. Autorii ei preferaţi sunt Hemingway, Fitzgerald şi Tolstoi, iar cea mai bună carte este întotdeauna cea pe care o citeşte în prezent. „În ultima perioadă însă, cele mai citite (şi recitite) cărţi sunt Aventurile căţelului Pupo şi Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi, pe care le citesc copiilor mei”, mărturiseşte ea.


„Exerciţiul repetat face ca acele activităţi necesare şi obligatorii atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal să ajungă să fie îndeplinite în mod eficient, iar în timp, creează o stabilitate care ne ajută să trecem mai uşor peste neprevăzut.”

Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea şi Asociaţii


Sfaturi pentru următoarele generaţii de avocaţi

Oana Ijdelea este de părere că în această meserie nu se poate face performanţă fără a trece în mod corect prin fiecare etapă a profesiei, iar un proiect nu poate fi finalizat cu succes, dacă nu a fost analizat în detaliu din toate perspectivele. „Peste acestea trebuie să se suprapună gândirea pragmatică, capacitatea de a urmări logica lucrurilor şi de a identifica potenţiale neajunsuri şi riscuri atât în propriile argumente, cât şi în cele ale interlocutorilor. Ştii ca eşti pe drumul cel bun atunci când poţi explica orice problemă precum şi rezolvarea acesteia într-un mod cât mai simplu şi când reuşeşti să vezi clar atât pădurea, cât şi copacii. În această profesie summum pare că nu poate fi niciodată atins, întotdeauna fiind loc de mai bine.”

Pentru tinerii aflaţi la început de carieră în acest domeniu, cel mai important, crede ea, este să înţeleagă că împlinirea şi succesul înseamnă, dincolo de aparenţe, lucruri diferite pentru fiecare dintre noi: „Să încerce să se cunoască mai bine de tineri, deoarece acest lucru va uşura atât stabilirea obiectivelor  în viaţă, cât şi concentrarea şi susţinerea eforturilor către atingerea lor”. De asemenea, un lucru deseori uitat este că nu există scurtături pentru succes: „Să accepte că munca este inevitabilă şi esenţială pentru succes. Pentru lucrurile pe care ţi le doreşti în viaţă trebuie să munceşti, nu primeşti nimic în mod gratuit (chiar dacă poate din exterior aşa pare uneori) şi nu rămâne nimic la tine dacă nu ştii să ţii şi să ai grijă de ce ai”.

Ce urmează pentru Oana Ijdelea?

„Din perspectivă profesională, îmi doresc să continuăm  să creştem pe drumul pe care ne-am aşezat, să ne diversificăm portofoliul de clienţi şi să ne extindem echipa, într-un mod armonios şi echilibrat. Din punct de vedere personal, îmi doresc ca optimismul, simţul umorului, imaginaţia şi veselia să îmi rămână neschimbate de timpuri, circumstanţe şi oameni. Toate celelalte vor veni singure la momentul potrivit!”    ■

Îndemnuri pentru tinerii aflaţi la început de carieră:

1. Cred că cel mai important este să înţeleagă că împlinirea şi succesul înseamnă, dincolo de aparenţe, lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Să încerce să se cunoască mai bine de tineri, deoarece acest lucru va uşura atât stabilirea obiectivelor în viaţă, cât şi concentrarea şi susţinerea eforturilor către atingerea lor.

2. Să accepte că munca este inevitabilă şi esenţială pentru succes. Pentru lucrurile pe care ţi le doreşti în viaţă trebuie să munceşti, nu primeşti nimic în mod gratuit (chiar dacă poate din exterior aşa pare uneori) şi nu rămâne nimic la tine dacă nu ştii să ţii şi să ai grijă de ce ai.

3. Să cunoască diferenţa dintre determinare şi încrâncenare şi să fugă de cea din urmă pentru că urâţeşte sufletul şi usucă mintea.

4. Să aibă răbdare, mai ales cu ei, şi încredere că lucrurile se aşază singure.

5. Să nu alerge în căutarea unui loc perfect, care nu va exista niciodată, ci să contribuie la perfecţionarea unui loc imperfect cu care simt că împart concepţii şi valori comune. Nu în ultimul rând, să folosească protecţie solară, aşa cum spune Baz Luhrmann într-un cântec celebru!

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.