Andrei Chirileasa, ZF: Steve Jobs, omul de 200 de miliarde de dolari. De ce nu aş mai cumpăra acţiuni Apple
Lansarea noului iPhone, primul eveniment important pentru Apple fără Steve Jobs la cârmă, nu a provocat nici pe departe emoţiile şi reverberaţiile lansărilor anterioare, fiind primit cu reticenţă chiar şi de cei mai împătimiţi fani ai mărcii care domină de aproape cinci ani piaţa telefoanelor inteligente.
Dezvelirea lui iPhone 4S este un prim test pe care Apple l-a picat, după retragerea lui Jobs din poziţia de CEO, la finele lunii august, iar asta s-a văzut imediat pe bursa americană, unde acţiunile au picat cu 5% imediat după conferinţa noului şef al Apple, Tim Cook. Deşi acţiunile şi-au revenit ulterior, miercuri au scăzut din nou. În schimb, acţiunile Samsung, HTC, LG sau Nokia au crescut.
Întrebarea care apare acum în mintea tuturor analiştilor este câţi dintre fanii iPhone şi ai tabletei iPad sunt de fapt fanii lui Jobs şi cât din capitalizarea actuală a Apple, de 340 de miliarde de dolari, i se datorează deja legendarului său fondator.
În ianuarie 2007, când a început nebunia iPhone, Apple valora 80 de miliarde de dolari. Google era de două ori mai valoroasă, iar Microsoft - de trei ori mai mare.
Ascensiunea uimitoare a Apple, care a reuşit să devină cea mai valoroasă companie din lume, în mai puţin de cinci ani de la lansarea primului iPhone, nu poate fi imaginată fără geniul de marketing al lui Jobs. El avea puterea de a vrăji o sală întreagă cu sute de jurnalişti şi de a însufleţi mii de oameni să se aşeze la cozi cu câteva zile înainte de lansarea pe piaţă a unui nou model de iPhone. Ca un adevărat predicator, a reuşit să atragă milioane de adepţi în "biserica" sa, iar acea "biserică" a crescut în primul rând pe bursă.
Nu sunt un fan al Apple, nu cred că au neapărat cele mai bune produse, dar cu siguranţă au ştiut mereu să le vândă cel mai bine. Şi asta i se datora lui Jobs.
Paradoxal, din ce am citit pe toate blogurile de împătimiţi ai tehnologiei, iPhone 4S pare să fie de departe cel performant dintre toate telefoanele lansate până acum de producătorul american. De data asta Apple s-a concentrat să pună un procesor mai bun şi funcţii cât mai avansate, cum ar fi cea de recunoaştere vocală.
Marea problema e că arată la fel ca şi iPhone 4, iar întrebarea e dacă fanii se vor lăsa convinşi de ceea ce poate face acest telefon pentru a-l schimba pe cel vechi. Cu siguranţă că milioane o vor face, dar va fi asta de ajuns pentru ca vânzările Apple să-şi continue creşterea fulminantă?
Preţul de acum al Apple reflectă mai ales ritmul puternic de creştere a vânzărilor şi profiturilor şi nu cifrele în sine. La 340 de miliarde de dolari capitalizare, Apple este evaluată la de peste trei ori cifra de afaceri din ultimul an (100,3 mld. dolari, din iunie 2010 până în iunie 2011) şi la de 14,4 ori profitul net din aceeaşi perioadă (23,6 mld. dolari). Asta în condiţiile în care atât vânzările cât şi profitul s-au dublat comparativ cu anterioarele 12 luni (în perioada iunie 2009 - iunie 2010 cifra de afaceri a fost de 54,7 mld. dolari, iar profitul net de 11,37 mld. dolari).
Preţul actual al acţiunilor reflectă aşteptările investitorilor ca Apple să-şi menţină ritmul de creştere. Va reuşi fără Steve Jobs?
Sunt sigur că dacă el ar fi urcat marţi pe scenă în locul lui Tim Cook cu iPhone 4S în mână, mulţi ar fi uitat că nu e iPhone 5. Ar fi scos el un iepure din pălărie şi altfel ar fi arătat relatările de după eveniment, altfel s-ar fi vorbit în cercurile de fani ai Apple.
Pentru mulţi marea dezamăgire nu a fost telefonul prezentat, ci că Steve Jobs nu a mai urcat pe scenă. Probabil că în următorii ani, vom afla cât valorează Jobs pentru acţionarii Apple. Sau, mai exact, lipsa lui.
Andrei Chirileasa este editor la Ziarul Financiar. Cititi mai multe opinii ale jurnalistilor ZF pe www.zf.ro/opinii
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro