Care este personalitatea anului 2024

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 09 decembrie 2024 203 afişări

Care este personalitatea anului 2024

La finalul fiecărui an este bine să tragem o concluzie, nu de alta, dar evenimentele din jurul nostru sunt atât de multe şi se succed atât de rapid, încât uităm ce s-a întâmplat într-un an.

An de an, la Business Magazin încheiem anul cu personalitatea anului, care poate fi un om, un eveniment, o tranzacţie, ceva total neaşteptat, care a avut un impact major în anul respectiv.

Dacă dau puţin timpul înapoi, în 2017 am acordat titlul de personalitatea anului „căpşunarilor” – un termen care este depăşit, dar care îi evidenţiază pe cei 4-5 milioane de români care lucrează în afara ţării şi trimit bani în ţară. În 2018, titlul a fost acordat unicornului UiPath; în 2019, celui care are curaj să înceapă o afacere de la zero; iar în 2020, angajatului remote.

În 2023 am acordat titlul de personalitatea anului cursului valutar, pentru faptul că a fost extrem de stabil datorită politicii Băncii Naţionale şi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care consideră că acest curs valutar trebuie să fie o ancoră de încredere pentru public în economie.

Anul acesta avem mai multe evenimente pe care le-am selectat şi pe care vreau să le aduc în discuţie cititorilor. Adică să facem un sondaj pentru a vedea cum percepe fiecare anul 2024, ce s-a întâmplat în business, în economie, în societate, în politică, pentru a stabili personalitatea anului.

Aşadar, fac o trecere în revistă a unor evenimente care mi-au atras atenţia, care au fost surprinzătoare sau care au confirmat o anumită certitudine:

1. Creşterea datoriei publice şi a datoriei externe la cel mai înalt nivel din istorie – în august, ultimele date pe care le avem arată că datoria publică a crescut la 886 de miliarde de lei, cu 102 miliarde mai mult decât la începutul anului. Guvernul Ciolacu a pompat în creşterea datoriei publice ca nimeni altul. În ultimii cinci ani, datoria publică a crescut cu 138% până în august. Pe fondul creşterii datoriei publice a crescut şi datoria externă a României, formată din datoria sectorului privat şi datoria statului. În primele nouă luni ale acestui an, datoria externă totală a crescut cu 18 miliarde de euro faţă de decembrie 2023, ajungând la 186 de miliarde de euro. Generaţiile viitoare vor avea de plătit acest cost.

2. Noul preşedinte al României – Călin Georgescu sau Elena Lasconi. Acest articol îl scriu marţi, 3 decembrie, cu 5 zile înainte de al doilea tur de scrutin, aşa că, în momentul în care va apărea revista – luni, pe 9 decembrie – vom şti cine este noul preşedinte al României. Cei doi candidaţi reprezintă cele mai mari surprize politice, având în vedere că nu erau deloc în prim-plan, mai ales Călin Georgescu.

3. Echipa naţională de fotbal a României şi suporterii care au însoţit-o la Euro 2024 – echipa naţională a avut un parcurs surprinzător, ieşind din grupe de pe primul loc. Mai mult decât atât, total neaşteptată a fost participarea a zeci de mii de suporteri români îmbrăcaţi în galben la Campionatul European, invadând oraşele germane şi stadioanele unde s-au desfăşurat meciurile.

4. David Popovici şi finala incredibilă de 200 de metri la Jocurile Olimpice, când a reuşit să ia aurul olimpic având doar două sutimi în faţa locului doi.

5. Salariul mediu pe economie, care a depăşit 1.000 de euro net – o bornă extrem de importantă pentru România.

6. Prăbuşirea Nordis – cel mai mediatizat proiect imobiliar din ultimii ani, care s-a prăbuşit dintr-odată în toamnă.

7. Tranzacţia surprinzătoare prin care Telekom este împărţit între Vodafone şi Digi.

8. Investiţia record a lui Romeo Pomponiu în titluri de stat Fidelis: 324 de milioane de lei.

9. Acceptarea României în spaţiul Schengen – un eveniment politic şi economic major.

10. Cea mai mare tranzacţie pe piaţa birourilor – contractul dintre One United Properties şi Infineon, de peste 60 de milioane de euro.

În mod cert mai sunt evenimente economice, de business, politice, sociale, sportive care au avut un impact mare în 2024 şi poate mi-au scăpat şi nu le-am consemnat aici.

Aşa că vă invit să le adăugaţi, astfel încât în numărul din 16 decembrie din Business Magazin să acordăm personalitatea anului 2024.   

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.