Comenteaza cu Iuliana si Razvan: Cota unica sau impozitare progresiva?
Dupa discutiile de saptamana trecuta iscate de ministrul finantelor, s-a tot discutat despre ce sistem ar fi mai bun pentru Romania. Cota unica atrage mai putini bani, dar e simpla si atractiva pentru investitori. Impozitarea progresiva ar atrage mai multi bani la buget. Dar oare chiar ii poate atrage?
Razvan Muresan sustine impozitarea progresiva:
1. Impozitul progresiv functioneaza in toate statele occidentale, unde, fara sa descurajeze creativitatea celor care lucreaza pentru bani mai multi, se dovedeste eficient in colectarea unor fonduri mai ridicate pentru bugetul de stat. Un sistem bine construit de deducere a cheltuielilor, prin banii indreptati catre asigurari de sanatate, educatia copiilor, determina o crestere a indicatorilor sperantei de viata si a calitatii traiului. Singurele state UE unde se aplica in prezent cota unica sunt Romania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.
2. Introducerea impozitarii progresive trebuie privita in contextul in care mecanismul de colectare a fondurilor este ineficient, iar controlul asupra evaziunii fiscale e deficitar. Efectele impozitarii progresive ar putea sa nu fie cele asteptate, daca mecanismul de control nu se imbunatateste substantial. Altfel, schimbarea s-ar putea traduce in miliarde de euro ascunse in economia neagra si sute de mii de angajati care lucreaza, mai mult sau mai putin, cu forme legale. Totusi, in cazul unei schimbari radicale a modului de functionare a administratiei publice, masura poate functiona, avand ca scop reducerea presiunii fiscale asupra veniturilor mici.
3. Teoreticienii care militeaza pentru impozitarea graduala sustin ca masura ar reduce consumul de bunuri care nu sunt neaparat necesare (produse si bunuri de lux), iar in contextul recesiunii, rationalizarea cheltuielilor este o masura buna chiar si pentru cei instariti.
4. Fara sa se declare pro sau contra vreunui tip de impozitare, oficialii FMI sustin ca indiferent de sistem, veniturile colectate nu au crescut la mai mult de 31-32% din Produsul Intern Brut. Desi momentul alegerii schimbarii modalitatii de impozitare nu este cel mai potrivit, daca pretul pentru reformarea administratiei si diminuarea evaziunii fiscale este modificarea sa, atunci de ce nu?
Iuliana Roibu sustine cota unica:
Impozitul progresiv functioneaza bine in state occidentale, in special pentru ca sunt economii mature si sa faci evaziune fiscala nu este chiar atat de simplu ca in Romania.
Impozitul progresiv inseamna in primul rand ca fiecare ins sa declare toate veniturile pe care le are si sa plateasca impozit pentru ele. In multe cazuri, veniturile oamenilor se pot reduce cu pana la o treime. Tu, cel care citesti acum acest text, ai renunta de buna voie la cateva milioane de lei vechi din veniturile tale pentru a le da statului?
Impozitul progresiv a existat in Romania. E drept ca a coincis cu vremuri tulburi pentru economie, dar totusi sa ne amintim: cati dintre romani erau platiti atunci legal? Cata lume lua banii in plic, fara ca statul sa aiba habar de cat si de unde castiga fiecare? Cati oameni munceau lunar fara sa aiba drept de pensie, de ingrijire medicala, de un concediu medical platit, pana la urma de beneficiile minime pe care le asigura viata de angajat din Romania?
Impozitul progresiv inseamna corectitudine, inseamna frica de lege, dar mai ales inseamna incredere in contractul social pe care orice om l-a "semnat" cu statul cand s-a nascut sau a devenit cetatean al Romaniei. Aveti incredere ca dintr-un impozit de 30%, de exemplu, aplicat veniturilor dumneavoastra, statul va va da mai mult in schimb? Va va garanta proprietatea, siguranta, educatia copiilor, ingrijirea medicala, curatenia strazilor, o pensie linistita? Daca aveti incredere, veti plati cu inima deschisa orice impozit. Veti da bani pentru ziua de maine.
Eu insa nu cred ca Romania este pregatita. De aceea sustin cota unica, dimpreuna cu toate beneficiile ei.
Cota unica este simpla. Tocmai pentru ca romanii sunt foarte inventivi, nu trebuie sa li se dea motive in plus pentru a nu declara venituri si pentru a nu plati nimic statului.
Cota unica este un avantaj pentru atragerea investitiilor straine.
Cota unica incurajeaza angajarile: decat venituri mai putine de la din ce in ce mai putini angajati, mai bine venituri cel putin egale de la un numar mai mare de angajati.
Sper ca regimul cotei unice sa ramana neschimbat in Romania cel putin cativa ani buni. Macar cat sa trecem peste perioada asta grea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro