Harry si Louise vs. Obama

Postat la 26 mai 2009 9 afişări

Nici n-a trecut multa vreme. Sunt mai putin de trei saptamani de cand o mare parte a celor din cartelul industriei medicale au facut mare parada ca lucreaza cu presedintele Obama la reforma serviciilor de sanatate si iata ca inselatoria iese la iveala.

E clar acum ca asiguratorii, chiar cand se intalneau cu presedintele pretinzand ca sunt cooperanti, isi adunau fortele ca sa joace acelasi joc distructiv pe care l-au jucat si data trecuta cand s-a mai pus problema reformei.

 

Aceasta e intrebarea: va trece Obama cu vederea ce se intampla in realitate si va incerca sa pastreze aparenta cooperarii? Sau isi va onora propriul angajament, pe care l-a facut in timpul campaniei, de a lupta impotriva ofensivei intereselor individuale, daca ele stau in calea reformei?

 

Iata povestea, cum a fost ea pana acum: la 11 mai, Casa Alba a convocat o conferinta de presa ca sa anunte ca marii jucatori din serviciile medicale, inclusiv American Hospital Association si grupul de lobby al asiguratorilor, America’s Health Insurance Plans, s-au alaturat pentru a sprijini efortul national de a mentine sub control costurile serviciilor medicale.

 

Concluziile intalnirii, trebuie spus, relevau mesajul clasic al lui Obama in materie de combatere a partizanatelor si, ei bine, de speranta. “De prea multa vreme, incercarile de a castiga puncte politice au impiedicat tara sa riposteze eficient la aceasta criza in plina adancire”, se spunea acolo, adaugand ca “poporul american de-abia asteapta sa scape de aceste vechi strategii de Washington”.

 

Insa doar dupa trei zile, asociatia spitalelor a insistat ca nu a promis ce a spus presedintele ca a promis, anume ca nu si-a luat niciun angajament cu privire la obiectivul administratiei de a reduce ritmul de crestere a costurilor pentru serviciile medicale cu 1,5% pe an. Iar seful grupului de lobby al asiguratorilor a spus ca ideea era doar “sa fie propulsata” economisirea - indiferent ce-o mai fi insemnand si asta.

 

Intre timp, industria asigurarilor medicale face un lobby puternic pe langa Congres ca sa blocheze un element fundamental al reformei sistemului, optiunea publica - cea care le da americanilor dreptul de a cumpara asigurarea medicala direct de la stat, nu doar de la companiile private de asigurare. Si cel putin cativa dintre asiguratori se pregatesc pentru o mare campanie de defaimare a acestei optiuni.

 

Saptamana trecuta, The Washington Post a relatat ca firma de asigurare Blue Cross Blue Shield din Carolina de Nord se pregatea de o campanie publicitara in care sa atace optiunea publica. Planificarea acestei campanii trebuie ca a inceput cu ceva vreme in urma.

 

Ziarul avea si secvente din clipurile reclamelor, iar ele semanau cu acele faimoase spoturi cu personajele Harry si Louise, care au ajutat in 1993 la punerea pe butuci a reformei sistemului medical. Americanii aflati in suferinta sunt infatisati ca refuzandu-li-se dreptul de a-si alege doctorii sau fortati sa astepte luni de zile pentru o programare, totul din cauza birocratilor fara chip ai statului. E o imagine ce seamana frica, dar ea ar fi avut cat de cat rost daca asigurarile private de sanatate ne-ar fi oferit deplina libertate de alegere a doctorilor, fara sa mai asteptam pentru procedurile medicale. Or, planul meu de asigurare nu e asa. Poate al dumneavoastra?

 

“Noi putem fi mult mai buni decat sistemul de asigurare medicala de stat”, spune o voce din off in unul dintre spoturi. La care raspunsul evident este: daca asa e, de ce nu puteti de pe acum? De ce li se neaga americanilor sansa de a refuza asigurarea guvernamentala, daca ea e intr-adevar atat de rea? Caci niciuna dintre propunerile de reforma aflate in prezent in discutie n-ar forta oamenii sa intre intr-un plan de asigurare de stat. Cel mult le va oferi americanilor dreptul de a alege un asemenea plan.

 

Iar scopul asiguratorilor este sa le refuze americanilor acel drept. Ei se tem ca multi ar prefera un plan de asigurare de stat in locul ofertei companiilor private, care in lumea reala - spre deosebire de cea din reclamele lor - sunt mai birocratice decat orice agentie guvernamentala, refuza constant dreptul pacientilor de a-si alege doctorii si adesea refuza sa plateasca pentru serviciile medicale.

 

Ceea ce ne aduce din nou la Obama.

In timpul campaniei pentru nominalizarea democrata la presedintie, Obama a sustinut ca sotii Clinton au esuat in tentativa lor din 1993 de a reforma serviciile medicale pentru ca nu ar fi lucrat suficient de comprehensiv. El a promis, prin urmare, sa-i adune in jurul unei “mese mari” pe toti cei implicati in sistem, inclusiv companiile de asigurare. Iar intalnirea organizata la 11 mai era menita, fireste, sa arate aceasta strategie a “mesei mari” in actiune.

 

Dar daca grupurile de interese aveau sa ia loc la masa, dar apoi sa blocheze reforma? Pe vremea campaniei pentru nominalizare, Obama ii asigura pe electori ca va fi dur: “daca acele companii de asigurare si acei producatori de medicamente incep sa plateasca din nou pentru spoturi cu Harry si Louise, imi voi plati si eu propriile mele spoturi ca presedinte. Ma voi duce la televizor si voi spune ca Harry si Louise va mint”. Intrebarea acum e daca el chiar vorbea serios.

 

Cartelul din sistemul medical il provoaca pe presedinte sa probeze cat de serios era atunci. Companiile si-au lustruit imaginea asezandu-se in jurul mesei mari si promitand ca vor coopera, apoi au reinceput sa faca tot ce puteau pentru a bloca schimbarea reala. Asiguratorii si companiile farmaceutice pariaza, de fapt, ca lui Obama ii va fi teama sa le demonstreze duplicitatea. Acum depinde de Obama sa le arate ca se insala.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Paul Krugman
/opinii/harry-si-louise-vs-obama-4454513
4454513
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.