Craciun fericit!

Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România: AI în top 3 cele mai dorite abilităţi de către angajaţi

Postat la 10 octombrie 2023 153 afişări

Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România: AI în top 3 cele mai dorite abilităţi de către angajaţi

La nivel global, aproape jumătate dintre angajaţi se declară entuziasmaţi cu privire la integrarea inteligenţei artificiale la locul de muncă, potrivit Q3 2023 Workmonitor pulse survey*, realizat de Randstad. Surprizele pe care le relevă cercetarea legat de aşteptările forţei de muncă, pentru trimestrul al treilea al acestui an, nu se opresc aici. Dezvoltarea abilităţilor de utilizare a AI se află pe locul al treilea în topul trainingurilor dorite de angajaţi, după management şi leadership (locul 1) şi wellbeing  şi mindfulness (locul al doilea), însă este unul dintre cele mai puţin oferite de companii.

Mai mult de 50% din forţa de muncă îşi doreşte să se perfecţioneze în direcţia utilizării AI, însă numai 13% a primit cursuri dedicate acestei abilităţi, în ultimul an. Este adevărat că, în acest context de deschidere şi entuziasm, există şi un procent destul de mare al angajaţilor care se arată preocupaţi faţă de perspectiva utilizării AI la locul de muncă – 39%, adică aproximativ 2 din 5 angajaţi.

Conform datelor furnizate de Q3 2023 Workmonitor pulse survey, Randstad, forţa de muncă globală se aşteaptă să primească sprijin de la angajatori, pentru a se menţine relevată, pe fondul unei economii extrem de dinamice. Nevoia resimţită în această direcţie este atât de importantă pentru angajaţi, încât peste o treime dintre aceştia (37%) sunt dispuşi să îşi părăsească locul de muncă în următoarele 12 luni dacă aşteptările lor legate de învăţare şi dezvoltare nu sunt împlinite. Remarcăm în mod special determinarea respondenţilor din Generaţia Z de a primi dezvoltarea pe care o consideră potrivită pentru cariera lor, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, 47% declară că sunt gata să îşi dea demisia. Este evident că pentru această generaţie învăţarea şi dezvoltarea este mai importantă decât flexibilitatea, care la ediţia din trimestrul al doilea a studiului s-a desprins detaşat ca fiind beneficiul vedetă în rândul angajaţilor. Este pentru prima dată, în cei 20 de ani de când Randstad realizează studiul Workmonitor, când putem identifica această tendinţă într-un segment generaţional, ceea nu poate fi decât îmbucurător pentru perspectivele de viitor legate de nivelul de pregătire al forţei de muncă.

AI, aliat pentru dezvoltarea şi promovarea angajaţilor

Revenind la AI, majoritatea angajaţilor (52%) consideră că aceasta va contribui la dezvoltarea şi promovarea lor, mai degrabă decât la pierderea locului de muncă. Datele sunt susţinute de observaţiile noastre din teren, unde sesizăm o tendinţă în creştere a anunţurilor de angajare unde sunt solicitate, printre altele, abilităţi AI. Conform datelor furnizate de propriii noştri roboţei AI, acest gen de postări au crescut cu 2.000% numai din luna martie, la nivel global. Mai mult, potrivit raportului Viitorul muncii 2023/Future of Jobs 2023, realizat de World Economic Forum, majoritatea companiilor au în plan accelerarea proceselor de automatizare, ca parte a strategiei lor de resurse umane. Şi au în vedere să îţi mute mulţi angajaţi din roluri a căror importanţă este în scădere, în unele care să le permită dezvoltarea.

Predicţiile macroeconomice întăresc şi confirmă importanţa AI în mediul de lucru, sesizată de angajaţi: se estimează că 1 miliard de locuri de muncă vor fi transformate radical de tehnologie în următoarea decadă. În faţa acestui fenomen, pe lângă măsurile luate de fiecare angajator în parte, sunt esenţiale iniţiative colective, menite să susţină dezvoltarea de abilităţi şi de platforme educaţionale adaptate cerinţelor timpurilor moderne. Este îmbucurător să ştim că astfel de demersuri au fost făcute deja. De exemplu, Randstad face parte din programul Reskilling Revolution, iniţiat de World Economic Forum, care îşi propune să îi pregătească pe angajaţi cu abilităţile necesare pentru securizarea locului de muncă, pe măsură ce soluţiile tehnologice, precum inteligenţa artificială, susţin automatizarea proceselor şi preiau din responsabilităţile actuale ale oamenilor. Peste 350.000 de persoane din lumea întreagă au beneficiat deja de această ambiţioasă iniţiativă din ianuarie 2020, când a fost lansată.

Provocări? Sunt din plin. Cercetarea noastră arată că nu toţi angajaţii au acces la oportunităţile de învăţare şi dezvoltare necesare pentru a se adapta la această schimbare rapidă. Doar 13% dintre respondenţi au avut acces la oportunităţi de dezvoltare în ultimul an şi, ceea ce este şi mai alarmant, doar 6% dintre muncitorii de zona de producţie (blue collar) au beneficiat de ele, într-un context în care revin obligatorii: în viitor, pe măsură ce automatizarea devine din ce în ce mai prezentă, cei care nu au pregătirea necesară de a o integra în activitatea lor riscă cel mai mult să-şi piardă locul de muncă. Poate că AI este adesea asociată cu domenii de înaltă competenţă, însă realitatea este că toţi angajaţii, din toate departamentele, vor trebui să dobândească abilităţi legate de aceasta pentru a rămâne relevanţi pe piaţa muncii.

Ce pot face angajatorii? Iată câteva aspecte critice care merită abordate:

1.Œ Gestionarea schimbării: comunicarea clară a beneficiilor automatizării şi definirea aşteptărilor reduc anxietatea şi rezistenţa la schimbare. Setarea unor obiective realiste şi a termene limită este esenţială.

2. Învăţare şi dezvoltare: resursele dedicate formării şi dezvoltării sunt cruciale. Angajaţii trebuie susţinuţi să înveţe cum să utilizeze AI, pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa şi calitatea muncii.

Ž3. Feedback din partea forţei de muncă: posibilitatea oferită angajaţilor de a influenţa modul în care tehnologia este implementată la locul de muncă vine cu multiple beneficii. Prin intermediul sondajelor şi al sesiunilor de feedback, pot fi identificate probleme şi soluţii mai bune. Totodată, atunci când oamenii sunt consultaţi, deschiderea lor de a asimila noul creşte.

Cu investiţii în învăţare şi dezvoltare şi implicarea forţei de muncă în procesul de adoptare a tehnologiei, putem transforma teama în încredere şi valorifica potenţialul inteligenţei artificiale pentru beneficiul nostru comun. Este un efort pe care l-aş pune printre priorităţile organizaţiilor, pentru că avem şansa de a redefini munca într-un mod care să ne ofere evoluţie, echilibru viaţă profesională – viaţă personală şi satisfacţii financiare mai mari. Voi cum vedeţi lucrurile?

*Cercetarea, realizată online în luna august, a cuprins un eşantion de 7.100 de angajaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 67 de ani, din cinci pieţe cheie: Statele Unite, Marea Britanie, Australia, India şi Germania.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.