Nerabdare si tutun

Postat la 21 septembrie 2005 1 afişăre

Cu aerul ca sunt pe punctul de a descoperi roata, politicienii se intrec in a oferi alternative de incasari mai mari la buget cu scopul de a mentine TVA la actualul nivel de 19%. Cea mai la indemana propunere e marirea accizei la tigari mai repede decat era programat. Dar este aceasta masura atat de sigura si de simpla?

Cu aerul ca sunt pe punctul de a descoperi roata, politicienii se intrec in a oferi alternative de incasari mai mari la buget cu scopul de a mentine TVA la actualul nivel de 19%. Cea mai la indemana propunere e marirea accizei la tigari mai repede decat era programat. Dar este aceasta masura atat de sigura si de simpla?

 

9 septembrie: presedintele Traian Basescu spune, la o dezbatere organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca ar trebui majorate accizele la tutun si alcool, urmand ca sumele incasate sa fie dirijate catre fondul de Sanatate. "Daca la energie am liberalizat piata cu un an in avans, nu vad de ce am astepta pana in 2010 sa accizam la nivel european consumul de tigari. Pentru vanzarile de tigari avem perioada de tranzitie pana in 2010. Eu va propun sa reducem, sa depasim planul la tranzitia la tigari si acciza crescuta sa fie indreptata catre fondul de Sanatate. De ce sa asteptam pana in 2010 sa trecem catre o acciza europeana?"

 

13 septembrie: noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, spune ca ministerul pe care il conduce are in proiect majorarea accizelor la tutun, alcool, produse petroliere si jocuri de noroc, dar si al gradului de colectare a taxelor si contributiilor, pentru cresterea veniturilor bugetare. Ca urmare, "probabil ca pachetul de tigari va fi mai scump anul viitor, pana la o dublare a preturilor".

Intentiile sunt laudabile. Dar sunt ele si realiste?

 

Reprezentantii industriei avertizeaza ca riscurile sunt mari, cresterea accizelor urmand sa duca imediat - spun ei - la cresterea contrabandei si a contrafacerii, care sunt deja la un nivel ridicat dupa ultimele ajustari de accize. Pentru ca in urma cu mai putin de 6 luni - la 1 aprilie - MF a impus cresterea accizelor peste calendarul stabilit cu 13,5%. Piata romaneasca este dominata acum de trei mari jucatori internationali - British American Tobacco, Philip Morris si Japan Tobacco International, dar pe buzunarul fumatorului roman se lupta si Gallaher si SNTR.

 

Cat de intemeiate sunt avertismentele producatorilor de tutun? Au ei dreptate sau incearca doar sa faca presiuni asupra administratiei? Fenomenul migratiei fumatorilor dinspre piata legala spre cea ilegala e previzibil, fiind intalnit si in tarile occidentale. Desi cetatenii UE au salarii mari comparativ cu cei ai Romaniei, pretul unui pachet de tigari - de 4-5 euro - este considerat prea mare chiar si de catre ei - de aici si migratia catre tigarile de contrabanda.

 

Cresterea accizelor la tigari loveste insa cu mai multa putere in bugetele fumatorilor din tarile candidate decat in cele deja membre ale UE. In 2008, din cauza cresterii accizelor, fumatorii din tarile candidate vor plati pentru tigarete de circa patru ori mai mult decat consumatorii din tarile UE: 2,6% din venitul net anual in Romania (chiar daca se respecta calendarul agreat cu UE pentru cresterea accizelor, peste 5% daca-l credem pe ministrul Sebastian Vladescu), fata de 0,9% in Germania - la un venit de 3.040 USD, comparativ cu 22.326 USD in Germania.

 

Si cu cat vor fi romanii mai putin dispusi sa-si dea banii pe tigari tot mai scumpe, cu atat va creste si piata neagra. Consecintele sunt numeroase: tigarile de contrabanda sunt mai proaste, deci vor afecta si mai mult sanatatea fumatorilor, incasarile bugetare vor scadea, pentru ca vor scadea si vanzarile legale - ceea ce-i va afecta, inevitabil, si pe producatori.

 

 

Sa revenim la buget. Piata romaneasca a produselor din tutun este estimata la 1 miliard de euro pe an. Numai din accize, in 2004, s-au incasat la bugetul de stat 640 de milioane de euro - cam cat a capatat Ministerul Sanatatii de la buget pentru intregul an 2005.

Reorientarea consumatorilor catre tigari de pe piata neagra costa bugetul nu mai putin de 23 de milioane de lei noi (cam sase milioane de euro) pentru fiecare procent de piata care aluneca in zona neagra, ilegala.

 

Anul trecut, datorita deciziei guvernului maghiar de a majora accelerat accizele, mai devreme decat se stabilise prin calendar, pretul unui pachet de tigarete a ajuns la doi euro. Rezultatul a fost spectaculos in sens negativ, piata legala cazand cu 22,5%, cu impact direct asupra bugetului statului si asupra producatorilor. Ca urmare, acelasi guvern a hotarat inghetarea accizei pentru 2005. Dar poate ca, pentru a combate piata neagra, ministerul roman de finante are cateva arme secrete, nedescoperite in tari ca Ungaria, Germania sau Spania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nerabdare si tutun
/opinii/nerabdare-si-tutun-1004665
1004665
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.