Post-post-Razboiul-Rece

Postat la 16 mai 2006 4 afişări

A fost o revelatie sa ma gasesc in Europa de Est taman atunci cand Dick Cheney avertiza Rusia cu privire la folosirea exporturilor sale de petrol si gaze naturale drept "unelte de intimidare si santaj".

A fost o revelatie sa ma gasesc in Europa de Est taman atunci cand Dick Cheney avertiza Rusia cu privire la folosirea exporturilor sale de petrol si gaze naturale drept "unelte de intimidare si santaj".

 

"Financial Times" observa ca o parte din presa rusa a prezentat remarcile lui Cheney ca ecouri ale discursului lui Winston Churchill din 1946 de la Fulton, Missouri, in care fostul premier britanic avertiza ca o "Cortina de Fier" cobora asupra Europei.

 

Eu, sincer, nu cred ca ne intoarcem la Razboiul Rece. Cred ca mergem inainte. Parasim lumea in care am trait - cea de dupa Razboiul Rece - si intram in epoca "post-post-Razboiul Rece". Iar americanilor nu le va placea aceasta epoca de dupa epoca post-Razboi Rece decat daca iau in serios problema energiei.

 

In timpul Razboiului Rece, lumea era bipolara, stabilizata intre doua superputeri de o balanta nucleara. Lumea post-Razboiul Rece a fost, pentru americani, o epoca de aur unipolara in care hiperputerea America, dupa cum au numit-o francezii, parea ca domina scena globala economic si strategic - o scena caracterizata de expansiunea moderata a pietelor libere si a guvernelor alese in mod liber.

 

Lumea post-post-Razboiul Rece e o lume multipolara in care puterea Americii este pusa la incercare din fiecare ungher. China creste ca putere gratie muncii sustinute si  ratei ridicate de economisire. Dincolo de China, insa, alte puteri - care erau in declin in lumea de dupa Razboiul Rece - se ridica acum doar multumita explozivelor preturi ale petrolului.

 

Acestea sunt: Rusia lui Vladimir Putin, care combate SUA pe o varietate de fronturi; Venezuela lui Hugo Chavez, care e o Cuba a lui Castro dopata cu steroizi, conducand un nou val de nationalizari si de antiamericanism in America Latina; si, bineinteles, Iranul - care isi foloseste scutul petrolier pentru a deveni o putere nucleara. Da, cei 70 de dolari pentru un baril de petrol fac multipolara aceasta lume post-post-Razboi Rece. "Este axa petrolului", spune Michael Mandelbaum, autorul volumului "Apararea lui Goliat". "E mai trainica si mai importanta decat terorismul - si nu avem nici o politica pentru asta."

 

Nu numai ca altii devin mai cutezatori: si Statele Unite au devenit mai putin intimidante. Cu americanii care sangereaza in Irak, cu George W. Bush extrem de nepopular in Europa si cu sistemul bipartit american atat de umflat incat nici nu mai poate raspunde la o criza precum aceea din energie, America nu mai e la fel de temuta. "In 2002 si 2003 toata lumea vorbea despre «hiperputerea americana»", spune Eric Frey, editor al cotidianului austriac Der Standard. "Nimeni nu mai vorbeste zilele astea despre coplesitoarea putere a Americii, si asta s-a adaugat curentului antiamerican. Pentru ca inainte aveai resentimente si respect, iar acum ai resentimente si dispret."

 

In acelasi timp, revenirea Rusiei a atras atentia Europei de Est. Ungaria primeste mai mult de jumatate din gazele sale naturale din Rusia. In ultima vreme, unii maghiari au inceput sa-si aminteasca o anecdota din timpul Razboiului Rece: dupa ce echipa de fotbal a Ungariei a infrant echipa URSS, Kremlinul a trimis liderilor maghiari o scurta telegrama: "Felicitari pentru victorie. Stop. Petrol stop. Gaze naturale stop".

 

"Daca m-ai fi intrebat in urma cu cinci ani, as fi zis ca povestea s-a terminat - gata cu ursul rusesc", spune Pal Reti, editorul HVG, o revista economica din Ungaria. "Au destule probleme acasa ca sa nu le mai arda de problemele altora. Dar am descoperit ca au un set diferit de prioritati si ca acum au si puterea" sa actioneze asupra lor. Da, Rusia nu prea mai are cine stie ce armata sau cine stie ce ideologie, dar are inca o multime de instincte primare si are si banii din petrol sa si le satisfaca. In lumea de dupa Razboiul Rece, integrarea europeana si reforma economica pareau ireversibile si transformarea Europei intr-o putere democratica la nivel global parea certa. Dar in lumea post-post-Razboi Rece, Europa nu se mai poate uni pentru nimic - nici macar pentru o politica energetica - asa ca e impinsa de colo-colo de Rusia.

 

"Sunt foarte pesimist in ce priveste Europa Occidentala - si asta e ceva nou", remarca Lajos Bokros, profesor de stiinte economice la Universitatea Central-Europeana din Budapesta. Prea multi europeni occidentali "nu sunt indeajuns de competitivi" si "nu vor sa implementeze reformele". Daca Europa nu alege modelul cresterii accelerate a Irlandei, in opozitie cu modelele francez, italian sau german, adauga Bokros, "declinul intregii regiuni europene va continua si Europa va deveni insignifianta si irelevanta pentru acest joc global".

 

Din toate aceste motive, nu mi-e dor de Razboiul Rece, dar imi lipseste epoca post-Razboiul Rece. Pentru ca aceasta epoca post-post-Razboi Rece pare infinit mai dezordonata, mai dificil de controlat si mai plina de prea multi baieti rai care se imbogatesc nu construind societati decente, ci pur si simplu forand puturi de petrol.

 


Thomas Friedman este comentator la The New York Times si detinator a trei premii Pulitzer; urmatorul sau articol va aparea in numarul din 31 mai al BUSINESS Magazin.

 

Traducere de Mihai Mitrica

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Post-post-Razboiul-Rece
/opinii/post-post-razboiul-rece-1005952
1005952
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.