Spionii pe care i-as fi vrut eu

Postat la 19 iulie 2010 20 afişări

Da, sa-i dam la schimb pe spionii rusilor cu ai nostri. Dar sa tinem cont si ca a fi spionat azi de catre rusi nu e o onoare. E doar un obicei vechi. Pentru ca ei nu ne mai sunt concurenti decat in cazul arsenalului nuclear ce probabil nu va fi folosit vreodata.

Eram in concediu cand a aparut stirea despre cei 11 rusi care au fost acuzati ca sunt agenti sub acoperire, plantati de spionajul Moscovei in America pentru a strange informatii despre Statele Unite si a recruta spioni care puteau obtine accesul la secretele noastre cele mai intime.
Prima mea reactie a fost: s-ar putea ca asta sa fie cel mai mare cadou pe care America l-a primit de la o alta tara, dupa Statuia Libertatii pe care ne-a dat-o Franta. Mai e cineva care vrea sa ne spioneze! Taman cand ne simteam inutili si deprimati, au aparut rusii si ne-au zis ca inca mai merita cheltuite valize de bani pentru a planta oameni in think-tank-urile noastre. Indiferent de criza creditelor ipotecare, unii inca mai cred ca avem informatiile care trebuie. Iti multumim, Vladimir Putin!
Dupa ce m-am mai gandit, mi-am dat seama ca de fapt povestea e cu doua fete, una buna si una rea. Vestea buna e ca se mai gaseste cineva care sa vrea sa ne spioneze. Vestea proasta e ca acei cineva sunt rusii.

Daca m-ati fi anuntat ca tocmai au fost arestati 11 finlandezi care ne spionau scolile, atunci m-as fi simtit cu adevarat bine, pentru ca scolile finlandeze sunt intotdeauna in varful clasamentelor mondiale. Daca mi-ati fi zis ca 11 singaporezi au fost arestati pentru ca spionau cum functioneaza guvernul nostru, atunci chiar ca m-as fi simtit bine, pentru ca Singapore are una dintre cele mai curate si bine conduse birocratii din lume si isi plateste ministrii cu cate peste un milion de dolari anual.

Daca mi-ati fi spus ca 11 chinezi din Hong Kong au fost arestati pentru ca studiau cum ne reglementam noi pietele financiare, m-as fi simtit bine, pentru ca in acest domeniu Hong Kongul chiar exceleaza. Si daca mi-ati fi zis ca 11 sud-coreeni au fost arestati pentru ca studiau penetrarea internetului in banda larga de la noi, atunci iarasi m-as fi simtit bine, pentru ca noi suntem cu mult in urma lor la acest capitol.

Dar rusii? Cine mai vrea sa fie spionat de ei? Daca n-ar fi avut la export petrolul, gazele naturale si minereurile, economia Rusiei s-ar fi contractat si mai tare decat a facut-o. Cele mai populare marfuri la export din Rusia sunt probabil aceleasi de pe vremea lui Hrusciov: vodca, papusile Matrioska si pustile Kalasnikov. Povestea asta cu spioni seamana cu acele turnee de tenis ale seniorilor, in care se intalnesc John McEnroe si Jimmy Connors bine trecuti de tinerete - sau cu rejucarea partidei dintre Floyd Patterson si Sonny Liston, ambii avand peste 60 de ani. Aproape ca-ti vine sa-ti pui mana la ochi.
Singurul lucru pe care rusii ar trebui sa-l vrea de la noi - adevarata sursa a puterii noastre - nu necesita o celula de spionaj pentru a fi aflat. Tot ce trebuie e un ghid turistic al Washingtonului, din acelea sub zece dolari. Cea mai mare parte a ceea ce trebuie aflat se afla in Arhivele Nationale: Carta Drepturilor Omului, Constitutia si Declaratia de Independenta. Restul se afla in cultura noastra si poate fi gasit peste tot, din Silicon Valley si pana la parcul tehnologic Route 128 de langa Boston. Este un angajament pentru libertatea individuala, piete libere, domnia legii, universitati puternic bazate pe cercetare si o cultura care celebreaza imigrantii si inovatorii.

Daca rusii vor gasi toate astea si vor incepe sa le ia cu ei acasa, atunci ar trebui sa-i luam mai serios drept competitori. Dar nu prea pare sa fie cazul. Dupa cum observa si Leon Aron, director pentru studii rusesti la American Enterprise Institute, intr-un eseu recent, presedintele rus Dmitri Medvedev tocmai a anuntat planuri de construire a unui "Oras al Inovarii" in Skolkovo, langa Moscova. Acest "tehnopolis" este gandit ca o zona de libera initiativa care sa atraga cele mai mari talente ale lumii.
E doar o problema, subliniaza Aron: "Importul de idei si de tehnologie din Occident a fost un element cheie in modernizarile Rusiei inca de la Petru cel Mare din secolul XVIII-lea (...) Dar Rusia a controlat strict tot ce a importat: utilaje si ingineri, da. Spiritul liber, angajamentul pentru inovatie eliberat de «indrumarile» birocratice si, cel mai important, incura-jarea antreprenorilor curajosi, chiar putin nebuni - aproape sigur nu. Petru si cei care i-au urmat au cautat sa obtina roade fara sa cultive si radacinile (...) Doar un om eliberat de frica si de supraveghetori poate construi un Silicon Valley. Iar astfel de oameni sunt tot mai greu de gasit in Rusia de astazi (...) Dezgustati si speriati de anarhie si de coruptia sufocanta... antreprenorii rusi investesc foarte putin in tara lor, dincolo de nevoile lor imediate de productie".

Nu, tot ce ar trebui sa vrea rusii de la noi este tot ce nu trebuie sa fure. Este de asemenea tot ce ar trebui sa onoram si sa pastram noi, dar in ultima vreme n-am prea facut-o: imigratia libera, excelenta educationala, o cultura a inovarii si un sistem financiar menit sa promoveze destructurarea creativa si nu creatia distructiva, dupa cum a numit-o economistul Jagdish Bhagwati.
Asa ca, da, sa-i dam la schimb pe spionii lor cu ai nostri. Dar sa tinem cont si ca a fi spionat azi de catre rusi nu e o onoare. E doar un obicei vechi. Pentru ca ei nu ne mai sunt concurenti decat in cazul arsenalului nuclear ce probabil nu va fi folosit vreodata. Tarile care trebuie sa ne ingrijoreze sunt cele ai caror profesori, birocrati, investitori si inovatori - nu spioni - ne bat ziua in amiaza mare cu propriile noastre arme.


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spioni,
rusia,
sua,
thomas friedman,
/opinii/spionii-pe-care-i-as-fi-vrut-eu-6583856
6583856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.