„Viaţa merită trăită în fiecare săptămână şi în fiecare zi, nu doar după ce voi obţine o anumită poziţie sau după ce voi face o anumită sumă de bani peste trei, cinci, zece ani”
Era un citat frumos care zicea că după douăzeci de ani, singurii care o să-şi amintească că ai stat la program foarte mult o să fie copiii tăi. Din păcate, prin natura muncii noastre, întâlnim foarte mulţi manageri care lucrează foarte mult, nu deleagă, obosesc, slăbesc foarte mult sau se îngraşă foarte mult. Fie au alte probleme, îşi distrug relaţii şi este păcat pentru că viaţa merită trăită în fiecare săptămână şi în fiecare zi, nu doar după ce voi obţine o anumită poziţie sau după ce voi face o anumită sumă de bani peste trei, cinci, zece ani”, e unul dintre lucrurile pe care le-a spus în cadrul galei 100 TINERI MANAGERI DE TOP 2023 - AI Manager - Tânărul manager faţă în faţă cu inteligenţa artificială.
Octavian Pantiş, trainer, speaker, autor şi fondator al companiei de consultanţă Qualians. El face parte din prima generaţie de tineri manageri de top din acest anuar, pe care noi l-am lansat în 2006, şi, cu această ocazie, a fost unul dintre invitaţii speciali ai galei, alături de Bogdan Georgescu, care este acum cofondator al SOLO Fintech (în 2006, era CEO al companiei de consultanţă Colliers, iar mai târziu a fondat şi platforma Bookster).
Chiar dacă au trecut 18 ani, iar economia României a evoluat semnificativ (drept dovadă PIB-ul, de exemplu, care este aproape triplu faţă de atunci), am trecut prin diverse crize cu brio, fie că vorbim despre cea financiară sau cea mai recentă, legată de COVID, iar clădirile din Pipera nu diferă cu mult de centrele corporatiste ale altor mari capitale europene, pare că încă mai avem de învăţat când vine vorba de organizarea timpului – atât în cazul liderilor, cât şi al angajaţilorz.
Când vine vorba de antreprenori, pare că lucrurile stau chiar mai rău – indiferent de etapa în care se află businessul lor, efectiv nu se pot deconecta de el şi nu au cum să delege. La întâlnirile cu prietenii, când ajungem acolo, vorbim, de multe ori, tot despre muncă. Nu ştiu cum stăteau lucrurile în 2006, dar pare că acum să vorbeşti despre work-life balance este doar un moft sau un „nice to have” – sau mai mult, ajungi chiar să fii judecat şi etichetat ca neimplicat la locul de muncă atunci când încerci să trasezi anumite limite.
Având în vedere că un trainer precum Octavian Pantiş trebuie să ne reamintească în continuare că trebuie să trăim şi că lucrurile nu stau mai bine, ba chiar mai rău decât în urmă cu 18 ani, mă face să mă întreb dacă, odată cu dezvoltarea economică, nu avem o problemă din ce în ce mai mare la capitolul organizare şi eficienţă. Cred că este cumva firesc ca pentru o economie cu o istorie capitalistă de puţin peste 30 de ani lucrurile să nu fie la fel de aşezate ca în Germania, dar mi-ar plăcea ca odată cu procedurile, trainingurile multinaţionalelor, team buildingurile şi alte programe importate şi în multinaţionalele româneşti, să dobândim cumva disciplina de a realiza mai multe lucruri în timpul programului, cât şi organizarea necesară pentru a respecta timpul liber al colegilor noştri. Nu cred că acesta este doar un moft – am scris deja nenumărate texte pe tema scăderii natalităţii, iar goana continuă după evoluţia profesională pare să fie unul dintre motivele acesteia.
Colegul meu Cristian Hostiuc vorbeşte în acest număr despre scăderea fertilităţii în rândul tinerilor, cât şi despre creşterea numărului de boli grave pentru ei – or, din păcate, şi acestea pare că sunt consecinţe ale unei goane puţin haotice pentru carieră. În niciun caz nu vă încurajez să renunţaţi la obiective şi nu vă îndemn la neimplicare, ci, poate, la mai multă eficienţă şi colaborare. Acum am tot vorbit despre ChatGPT, AI-ul a fost şi tema galei tinerilor manageri de top de anul acesta – poate folosim această oportunitate pentru a ne degreva de sarcinile care nu necesită prea multă creativitate (tot Octavian Pantiş spunea că ChatGPT este un soi de asistent personal pe care îl poate folosi oricine, iar cine îl foloseşte va deveni un lider mai puternic).
M-a pus pe gânduri, recunosc, faptul că cei doi tineri manageri din prima ediţie a catalogului au vorbit, la 18 ani distanţă, mai puţin despre realizări profesionale şi mai mult despre familie. Mă întreb ce vor aduce în prim-plan peste 10 ani tinerii care au urcat pe scenă la această ediţie a galei. În orice caz, e musai să citiţi „Musai list”, scrisă de invitatul nostru, la fel de actuală ca la lansarea acesteia şi care vă reaminteşte că fiecare clipă trecută aduce cu sine provocarea celei care urmează, iar rolul nostru este să decidem cum alegem să petrecem timpul pe care îl avem la dispoziţie.
Ioana Matei este editor Business Magazin
ioana.matei@businessmagazin.ro
ioana_luciana_matei
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro