Capitalistul săptămânii: Povestea fondatorului Nokia, Frederik Idestam

Autor: Ioana Matei Postat la 04 octombrie 2013 1197 afişări

Probabil că dacă ar fi ascultat sfatul pe care el însuşi l-a dat într-un interviu, Nokia ar fi avut o soartă mai bună. În prezent, fostul director general, Stephen Elop, se află într-o dispută legată de câştigurile de 18,8 milioane de dolari la care are dreptul în urma vânzării diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez către Microsoft. Dar istoria Nokia are un alt nume la origine: Frederik Idestam, care a pus bazele Nokia prin compania creată de el în 1865.

Capitalistul săptămânii: Povestea fondatorului Nokia, Frederik Idestam

Knut Fredrik Idestam a fost iniţial inginer minier şi abia apoi om de afaceri. Avea un master în minerit, pe care l-a absolvit cu scopul de a călca pe urmele tatălui său, funcţionar de stat în Consiliul Director al Minelor din Marele Ducat Finlandez. O bursă obţinută de la guvernul finlandez l-a ajutat să îşi continue studiile în metale de bază la o şcoală de specialitate din Germania. A reuşit să îşi atingă scopul şi a fost desemnat inginer minier în cadrul Consiliulul Director al Minelor, dar în vara lui 1864 planurile lui de carieră s-au schimbat.

Întorcându-se din Germania prin Munţii Harz, a vizitat o fabrică producătoare de pastă de lemn, o nouă invenţie, care producea materie brută pentru producerea hârtiei. Procesul şi echipamentele erau create de manufacturierul de hârtie Heinrich Voelter. Era o invenţie importantă în contextul în care cererea pentru hârtie creştea rapid în lumea industrializată, în Europa şi America de Nord. Idestam era convins că soluţia lui Voeltar era cea corectă pentru lipsa de materie primă - pânza, în acea perioadă - pentru asigurarea necesarului de hârtie. La scurt timp după întoarcerea în Finlanda, a comandat maşini create de Voelter şi a primit un permis de operare de la Senat la data de 12 mai 1865 (considerată data fondării grupului de companii Nokia).

În decembrie 1866, ziarul „Tempereen Sanomat„ a devenit primul ziar din Finlanda tipărit pe hârtie din lemn. În 1867, la Paris, Idestam a fost premiat cu o medalie de bronz în cadrul unui târg, iar Volter a primit o medalie de aur în cadrul aceleiaşi expoziţii.

În 1868, Idestam a construit cea de a doua fabrică la Nokia, la 15 km de Tampere, iar trei ani mai târziu a transformat firma privată într-o societate pe acţiuni, după ce a fondat Nokia Ltd şi a transferat toate activităţile către aceasta. Idestam deţinea mai mult de jumătate din acţiunile companiei. A demisionat din Consiliul Director al Minelor şi s-a dedicat managementului Nokia Ltd.

Din 1902, Nokia a adăugat la activităţile sale generarea de energie electrică, iar mai târziu şi-a încorporat o divizie producătoare de cauciuc. Afacerea cu cabluri şi electronice a companiei Nokia a fost fondată în 1912, iar la sfârşitul anului 1920 Fabrica Finlandeză de Cauciuc a achiziţionat afacerea aflată la un pas de faliment. Conglomeratul industrial Nokia Corporation, care a stat la baza gigantului din telecom, a fost creat în 1967, odată cu fuziunea celor trei companii - Nokia, Compania Finlandeză de Cabluri şi Fabrica de Cauciuc. În anii 1990, compania s-a axat pe segmentul cu cea mai rapidă creştere, telecomunicaţiile, iar la sfârşitul anilor 1990 a fost lider mondial în producţia de telefoane mobile. Divizia de telefoane mobile a fost vândută către Microsoft pentru 5,44 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

/special/capitalistul-saptamanii-povestea-fondatorului-nokia-frederik-idestam-11453028
11453028
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.