Drumul spre o economie verde
Trei tendinţe din 2021 care vor continua şi în 2022:
1. Guvernul a adoptat pe 4 octombrie 2021 o hotărâre care pune bazele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), iar după adoptarea Hotărârii de Guvern, într-un interval de 90 de zile, trebuie depuse documentele pentru obţinerea licenţei de către compania care va constitui administratorul SGR. Sistemul Garanţie-Returnare presupune că orice consumator va plăti o garanţie de 0,50 lei atunci când va cumpăra o băutură de la un comerciant. După golirea ambalajului, pentru a putea recupera garanţia, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial. Garanţia este în valoare de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj achiziţionat.
2. Pe drumul către o economie verde, o serie de antreprenori pariază pe magazinele zero waste, acele locuri unde mergi la cumpărături fără a pleca şi cu ambalaje inutile acasă.
3. Tot mai multe companii aleg să-şi instaleze în fabrici, depozite, spaţii de activitate surse de energie regenerabilă, devenind prosumatori, pentru a reduce cheltuielile cu factura la energie.
Declaraţia verde a anului:
„Legislaţie avem, dar nu prea avem colectare selectivă. De ce nu avem? Pot să spun că este o vină comună prin prisma faptului că în continuare noi vorbim despre deşeuri ca despre gunoaie. Statul ar trebui să se uite cu mare atenţie nu neapărat la finanţarea zonei de reciclare, ci la zona de colectare. Acolo sunt problemele.” – Marius Costache, director general la Green Weee şi Green Glass, companii specializate în reciclare, la una din videoconferinţele ZF Economia verde din 2021.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro