Craciun fericit!

EXCLUSIV - Cum s-a vazut CES din Las Vegas: "Ma ajuti sa vand, te ajut sa vinzi" (VIDEO)

Postat la 08 ianuarie 2011 48 afişări

O prima lectie a targului de tehnologie CES 2011 de la Las Vegas: nu va exista mai nimic pe lumea aceasta fara cipuri, fara softuri, fara conexiune la internet. Chiar daca produci scobitori sau banane, trebuie sa te imprietenesti cu tehnologia si, pe cat posibil, cu firmele din domeniu.

de Victor Kapra, Las Vegas

Ai sosit la inceput de ianuarie in desertul Nevada la Consumer Electronics Show 2011 din Las Vegas? Inarmeaza-te cu rabdare, inghite vitamine si ia-ti pantofi comozi. Vei fi supus unor probe fizice de tip "Survivor": cozi de cel putin o ora ca sa intri la conferinte de presa, cozi asemanatoare la taxi, zeci de kilometri parcursi prin standurile spectaculoase, imbranceli pentru ca vedeta rap 50 Cent da autografe promovand niste casti de lux, plus fluvii de chinezi preocupati, din calea carora e bine sa te feresti, fiindca nu considera nimic anormal in a te inghesui unul in altul.

Afisele discrete, dar ferme de la scarile rulante cu "Nu imprastiati, va rugam, germeni!" (altfel spus, "Va rugam, nu scuipati pe jos!") iti indica perfect locul in care ai ajuns: un Babilon al natiilor, cu obiceiuri diferite, dar cu o singura preocupare obsedanta: gadgeturile care vor aparea in magazine in acest an, plus conceptele care prefigureaza spre ce se indreapta civilizatia digitala.

Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare targ de profil din lume, este locul perfect pentru a-i intalni pe multi dintre sefii marilor corporatii tehnologice, de la Microsoft la Panasonic, de la Verizon la Samsung sau LG. Acesti zei ai viitorului urca pe scena, sustin adevarate show-uri (nu e neobisnuit ca un CEO de top sa joace frivolul AngryBirds in fata a mii de ziaristi doar pentru a demonstra capacitatile produselor proprii) si afiseaza grafice neaparat optimiste pe ecrane uriase.

Cum fascinatia omenirii pentru noile "jucarii" ale secolului XXI si pentru universurile virtuale pe care le ofera acestea a fost destul de putin afectata de criza ultimilor ani, nu mai e o surpriza pentru nimeni ca la acest conclav al gadgeturilor sa apara si lideri din alte domenii, precum industria auto sau cea de filme. Totul e o sinergie imensa. "Ma ajuti sa vand, te ajut sa vinzi" este mai mult ca niciodata dictonul la moda la CES, rar rostit, dar subinteles.

Un exemplu al convergentelor in economia care va sa vina: inainte de deschiderea oficiala a CES 2011, Paul Otellini (foto), directorul executiv al celui mai mare producator de cipuri din lume, Intel, a tinut o prezentare depre viitorul computingului, in cursul careia l-a invitat alaturi de el pe Kevin Tsujihara, presedintele Warner Bros. Home Entertaiment Group. Stim ca este imposibil astazi sa faci filme fara ajutorul supercomputerelor, daca vrei sa spargi piata la incasari. Dar nu aceasta este neaparat explicatia pentru care regele cipurilor si-a dat mana cu regele viselor pe celuloid. Industria cinematografica pierde sute de milioane de dolari pe an, daca nu miliarde, din cauza pirateriei si a faptului ca nu a gasit pana acum calea ca filmele sa poata fi vizionate acasa, la calitate high definition, in papuci, exact in momentul cand publicul vrea cel mai mult sa le consume, adica imediat dupa ce au fost lansate.

Paul Otellini a venit cu solutia: Intel Insider, o tehnologie inglobata in a doua generatie de procesoare Intel Core (Sandy Bridge). Schimbarea pe care o va aduce aceasta realizare a industriei de divertisment promite sa fie uriasa: incepind din acest an, noile filme vor putea fi descarcate pe computer, via internet, in format 1080p HD, concomitent cu sosirea lor in salile de cinema, de pe site-uri care ofera astfel de posibilitati, cum ar fi CinemaNow al Best Buy.

Intel a dat asigurari marilor case de filme ca solutia sa are asemenea setari de securitate, incat elimina orice posibilitate de piratare. De asemenea, utilizatorii Intel Insider vor putea incarca pe calculatoarele proprii (in variantele cumparare sau inchiriere) filmele inca nelansate, dar pe care nu le vor putea viziona datorita unor setari de siguranta decat in momentul cand producatorul isi da acordul (minunata metoda de a aduna cash in avans, nu?).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/exclusiv-cum-s-a-vazut-ces-din-las-vegas-ma-ajuti-sa-vand-te-ajut-sa-vinzi-video-7870928
7870928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.