Exod de avocati spre India
Ca sa castige noi clienti si sa obtina indatoriri si mai sofisticate, companiile de outsourcing juridic din India recruteaza activ avocati experimentati din Occident. Iar avocatii americani si britanici - care nu o data vor fi strambat din nas la ideea de a se muta in India sau au abordat cu o ostilitate nedisimulata ideea de outsourcing juridic - privesc acum problema cu alti ochi.
Ca procuror general adjunct al statului New York, Christopher Wheeler isi petrecea cea mai mare parte a timpului in dezbateri in salile de judecata din New York.Azi, el lucreaza in Noida, o suburbie infloritoare si inca in constructie a metropolei indiene New Delhi, unde cladirile de birouri tasnesc din mijlocul unor terenuri pustii, iar drumurile de pamant sunt impanzite cu magazine de fructe proaspete si moloz de la constructii. La Pangea3, o companie de outsourcing juridic, Wheeler conduce o echipa de 110 avocati indieni, care fac munca de jos de obicei incredintata tinerilor avocati din Statele Unite - doar ca la un pret mult mai mic.
Industria indiana de externalizare a serviciilor juridice a crescut in ultimii ani, de la o tentativa timida la o mica, dar considerabila componenta a businessului juridic la nivel mondial. Bancile de pe Wall Street zgarcite la costuri, giganti minieri, companii de asigurari si conglomerate industriale angajeaza avocati din India pentru revizuirea de documente, due diligence, management de contracte si multe altele.
Numarul companiilor de outsourcing juridic din India a crescut la peste 140 la sfarsitul lui 2009, de la 40 in 2005, potrivit Valuenotes, o companie de consultanta din Pune, India. Veniturile acestor companii sunt asteptate sa ajunga la 440 de milioane de dolari in acest an, cu 38% mai mult decat in 2008, si ar trebui sa treaca pragul de un miliard de dolari pana in 2014, sustine Valuenotes.
"Acesta nu e un accident, e o mutare istorica majora", spune David B. Wilkins, directorul programului profesional juridic de la Facultatea de Drept de la Harvard. "Clientii preseaza tot mai mult pentru reducerea costurilor si cresterea eficientei", adauga el - iar cum companiile s-au obisnuit deja cu externalizarea de servicii precum cele de IT catre India, serviciile juridice nu sunt decat urmatorul pas.
Pana acum, numarul de avocati occidentali care s-au mutat la companii de outsourcing poate fi asemanat mai mult cu un izvor decat cu un puhoi. Dar asta s-ar putea schimba, pe masura ce tot mai multe contracte parasesc companiile juridice traditionale si se muta in India. Compensatiile pentru managerii de top de la companiile de outsourcing juridic sunt comparabile cu salariile din firmele medii juridice din afara marilor arii metropolitane din Statele Unite, spun executivii din industrie. Costurile de viata sunt mult mai mici in India si adesea avocatii sunt momiti cu un pachet de actiuni din compania la care se muta.
Acum, Pangea3 primeste "mai multe CV-uri de la avocati americani decat avem nevoie", spune Greg McPolin, managing director al serviciului de litigii, care isi imparte si el timpul intre India si New York. Outsourcingul ramane o problema foarte spinoasa in Occident, in special dupa ce companiile juridice si-au triat echipele si au suprimat noile angajari. Dar avocatii occidentali care s-au angajat la companiile de outsourcing nu au regrete fata de mutarea catre India.
Leah Cooper si-a parasit postul de avocat principal pentru gigantul minier Rio Tinto in februarie ca sa devina director pentru outsourcing juridic la CPA Global, o companie de servicii juridice cu birouri in Europa, Statele Unite si India. Inainte de a o angaja pe Cooper, CPA Global a atras si avocati de la Bank of America si Alliance & Leicester, o banca britanica. Compania are peste 1.500 de avocati in acest moment, iar Cooper are de gand sa angajeze alte sute in India in urmatoarele 12 luni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro