Lee Byung-chul şi Lee Kun-Hee

Autor: Ioana Matei Postat la 06 martie 2016 537 afişări

Lee Byung-chul şi Lee Kun-Hee

Lee Byung-chul este fondatorul grupului Samsung şi unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri sud-coreeni. S-a născut pe 12 februarie 1910 în Uiryeong, în provincia Gyeongsangnam-do din Coreea de Sud, în familia unui important latifundiar. S-a înscris la Universitatea Waseda din Tokio, dar nu şi-a terminat studiile.

După moartea tatălui său, cu banii obţinuţi în urma moştenirii, a pus bazele unei mori de orez, afacere care nu a avut succesul scontat şi pe care a hotărât să o închidă. Noul său pariu a fost o afacere de transport de bunuri, pe care a fondat-o în oraşul Daegu, la 1 martie 1938. Precursoare a grupului renumit astăzi, compania a primit numele Samsung (trei stele - n.r.). Samsung transporta bunuri în Coreea, dar şi în alte ţări şi ajunsese ca la începerea războiului din Coreea, în 1950, să fie una dintre cele mai mari companii de transport.

După ce Seulul a fost cucerit de armata nord-coreeană, omul de afaceri şi-a relocat afacerea în Busan. Numărul mare de americani şi echipamente ce au sosit în Busan în următorul an şi jumătate de război s-a dovedit a fi în folosul afacerilor sale.

În 1953, Lee Byung-chul a fondat Cheil Sugar, cunoscută astăzi drept CJ Cheiljedang. Aceasta a devenit foarte profitabilă, iar antreprenorul sud-coreean a folosit câştigurile obţinute pentru a fonda alte companii în industria electronicelor, auto, asigurări, textile şi a magazinelor universal. Fondatorul Samsung a murit pe 19 noiembrie 1987, la 77 de ani.

La două săptămâni după moartea sa, preşedinţia Samsung a fost preluată de Lee Kun-hee, fiul său, care se alăturase grupului în 1968. La începutul anilor 1990, Lee a constatat că grupul producea cantităţi imense de produse de slabă calitate şi a hotărât să iniţieze o reformă. Şi-a propus să transforme compania într‑una internaţională şi, pentru a realiza acest lucru, a adus în companie angajaţi străini pe măsură ce a renunţat la o parte din cei locali. În 2008, Lee a fost acuzat de dare de mită unor procurori, judecători şi figuri politice din Coreea de Sud şi a fost găsit vinovat de evaziune fiscală.

Procurorii au cerut să fie pedepsit cu şapte ani de închisoare şi cu plata unei amenzi de peste 300 de milioane de dolari; tribunalul a stabilit însă o amendă de 98 de milioane de dolari şi l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Câteva luni mai târziu, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak l-a iertat pe Lee astfel încât acesta să rămână activ în Comitetul Olimpic Internaţional. După ce demisionase în aprilie 2008, Lee a anunţat întoarcerea sa ca preşedinte al companiei în martie 2010. Potrivit interviurilor acordate în presa internaţională, unul dintre principalele sale obiective este atragerea talentelor internaţionale în companiei, astfel încât să se asigure că grupul îşi va menţine poziţia de top la nivel mondial.

Principalele subsidiare ale companiei sunt Samsung Electronics, Samsung Heavy Industries (companie constructoare de nave - n.r.), Samsung Engineering, compania de construcţii Samsung C&T şi producătorul de tehnologie a armelor şi optoelectronice Samsung Techwin.  Grupul avea venituri de 305 miliarde de dolari în 2014, iar averea lui Lee Kun-hee este estimată la 10,8 miliarde de dolari, potrivit presei internaţionale.

Urmărește Business Magazin

/special/lee-byung-chul-si-lee-kun-hee-15097167
15097167
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.