Noi repere de locuire şi de muncă. Cinci tendinţe din 2021 care vor continua şi în 2022

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 21 decembrie 2021 209 afişări

1. Cererea în segmentul rezidenţial al caselor trece printr-o creştere semnificativă de la începutul anului. „Estimăm că peste 1.000 de case au fost finalizate doar în regiunea Bucureşti”, arată cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

2. Anul 2021 a adus, pe scena construcţiilor, un concept nou – nZEB (nearly zero-energy buildings), adică imobile cu consum de energie aproape de zero, asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar şi printr-un grad ridicat de eficienţă energetică.

3. Un total de 4 milioane de metri pătraţi de clădiri rezidenţiale multifamiliale şi circa 2,5 milioane de metri pătraţi de clădiri publice sunt ţinta unor procese de renovare care ar urma să fie derulate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin programul Valul Renovării. Astfel, „România va avea 2.000 de clădiri publice, rezidenţiale şi de patrimoniu istoric renovate şi 1.500 de blocuri renovate, precum şi un registru naţional al clădirilor”, se arată în PNRR. Nu este însă clar cum anume vor fi alese aceste imobile.

4. Un concept nou a apărut ca urmare a scăderii cererii pentru birourile clasice, angajaţii preferând să opteze pentru lucratul de acasă sau de oriunde din lume. Aşa a apărut termenul „workation”, care îmbină munca (work) şi concediul de odihnă (vacation).

5. Blocarea PUZ-urilor (planuri urbanistice zonale) şi a autorizaţiilor de construire va genera efecte în anul 2022 şi mai târziu, numărul de proiecte noi demarate de dezvoltatori fiind astfel mai redus.


Cea mai aşteptată tranzacţie:

În luna octombrie, antreprenorul Daniel Guzu şi producătorul francez de materiale de construcţii Saint-Gobain au finalizat tranzacţia prin care francezii au preluat Duraziv, producător de adezivi, mortare, vopsele şi profiluri metalice. Tranzacţia a venit la sfârşitul mai multor ani în care Guzu a căutat un cumpărător.


Cea mai importantă schimbare de management în 2021:

Holcim România, producătorul de ciment care reprezintă şi cel mai mare producător de materiale de construcţii de pe piaţa locală, cu afaceri de peste 1,6 miliarde de lei în 2020 şi 790 de angajaţi, l-a adus, chiar la începutul anului, la vârful operaţiunilor locale pe Bogdan Dobre. El a venit în locul lui Horia Adrian, care a condus operaţiunile locale în cei trei ani anteriori. Horia Adrian a rămas în cadrul grupului, fiind numit CEO al subsidiarei Holcim din Filipine.


Personajul-cheie din 2021:

Dorinel Umbrărescu (foto dreapta), proprietarul firmelor de construcţii Spedition UMB, Tehnostrade şi Sa & Pe Construct, a dus două dintre companiile sale în topul celor mai mari constructori din România, adjudecându-şi cele mai mari contracte de achiziţii publice încheiate de CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) în 2020.


Declaraţia anului:

„Ar fi nevoie de încă aproximativ 350.000 de muncitori pentru şantierele şi proiectele deja anunţate pe termen scurt şi mediu la nivel naţional, o dublare aproape a efectivului actual, astfel că este extrem de important să atragem forţa de muncă calificată, stabilă înapoi în România.”Radu Piţurlea, vicepreşedintele companiei de construcţii Concelex.


Anunţulanului în retail:

Retailerul suedez de mobilă şi accesorii pentru casă Ikea a început oficial construcţia magazinului de la Dumbrăviţa, lângă Timişoara, al treilea de pe piaţa locală. Investiţia în noul magazin este de 60 de milioane de euro, iar construcţia acestuia va dura 12 luni, cu variaţii în funcţie de condiţiile din teren.


Inovaţia rezidenţială a anului:

Într-un context în care locuirea a suferit o mulţime de transformări, au apărut mai multe businessuri care pariază pe un concept nou: casa modulară, prefabricată, care îşi poate găsi locul şi se poate muta oriunde în lume.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.