Omul de afaceri care a fondat una dintre cele mai mari şi mai influente bănci de investiţii din lume
Marcus Goldman (1821-1904) este bancherul şi omul de afaceri american care a fondat Goldman Sachs, una dintre cele mai mari şi mai influente bănci de investiţii din lume. Marcus Goldman s-a născut în Trappstadt, Bavaria, în familia lui Ella şi Wolf Goldman, care lucra atât ca profesor, cât şi ca negustor de vite pentru a-şi întreţine familia. A studiat în cadrul unei şcoli pentru elevi creştini şi evrei unde a excelat, mai ales la matematică, şi a învăţat şi limba engleză. A fost nevoit să emigreze împreună cu unul dintre fraţii săi în Statele Unite ale Americii în 1848, odată cu marele val de migranţi evrei rezultat în urma revoluţiilor din acel an din statele germane. Au fost nevoiţi să plătească în plus faţă de costul călătoriei o „taxă de evrei“ de 50 de dolari (aproximativ 1.400 de dolari în prezent).
La sosirea în SUA, Marcus Goldman a devenit comerciant ambulant, lucrând în afacerea cu bunuri de larg consum deţinută de fiul administratorului clădirii în care locuia. Vindea tutun şi alte produse pe străzile din Philadelphia cu un cărucior tras de cal şi petrecea chiar şi 14 ore pe zi muncind. După ce s-a căsătorit şi a observat că numărul de migranţi ce soseau în Philadelphia era din ce în ce mai mare, s-a gândit la realizarea unei afaceri prin care să vândă haine ieftine proaspeţilor sosiţi.
A aplicat pentru un împrumut de 5 dolari (circa 150 de dolari în prezent), a cumpărat o maşină de cusut cu care soţia sa (care sosise în America tot în 1848) croia hainele şi a închiriat un spaţiu pentru magazinul său. Afacerea a devenit prosperă în scurt timp, dar, la presiunea soţiei sale, dornică să experimenteze viaţa din New York, a vândut afacerea.
În 1869, s-a mutat împreună cu cei cinci copii şi soţia sa în New York City. Acolo a devenit broker - a agăţat numele firmei sale pe strada Pine din Manhattanul de jos, „Marcus Goldman & Co.“. A fost unul dintre pionierii folosirii tranzacţiilor cu hârtii de valoare (obligaţiuni pe termen scurt) pentru comercianţii care nu aveau altfel acces la capital cu dobânzi favorabile şi a reuşit încă de la început să tranzacţioneze de unul singur hârtii de valoare de 5 milioane de dolari pe an. Chiar dacă avea succes, afacerea sa era mică prin comparaţie cu cele ale altor bancheri evrei germani. Spre exemplu, concernul J & W Seligman & Co. avea un capital de lucru de 6 milioane de dolari în 1869 (echivalentul a peste 100 de milioane de dolari în prezent) şi era o prezenţă activă în subscrierea şi tradingul obligaţiunilor companiilor feroviare.
Cea mai tânără din fiicele sale, Louisa, s-a căsătorit cu Samuel Sachs, fiul unor prieteni apropiaţi, imigranţi şi ei, iar în 1882 Goldman l-a invitat pe Sachs să i se alăture în afacere, schimbând numele firmei în M. Goldman and Sachs. În scurt timp, noua firmă genera tranzacţii de peste 30 de milioane de dolari anual, iar capitalul acesteia ajunsese la 100.000 de dolari (echivalentul a aproximativ 2,4 milioane de dolari în prezent). Timp de aproximativ 50 de ani de la lansarea companiei, toţi partenerii Goldman Sachs au fost membri ai familiei. În 1885, Goldman i-a cooptat în afacere pe fiul său Henry şi pe ginerele Ludwig Dreyfuss şi a adoptat astfel numele actual al fimei, Goldman Sachs & Co. În 1894 Henry Sachs s-a alăturat şi el afacerii, iar în 1896 compania s-a listat la bursa din New York.
Goldman s-a retras din afacere la 73 de ani şi a lăsat conducerea firmei în mâinile fiului său, Henry Goldman, şi ale ginerelui, Samuel Sachs.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro