Şeful care şi-a redus salariul la 1 dolar pe an, a donat pachetul de acţiuni unor organizaţii caritabile şi a creat un fond de ajutor pentru angajaţi de 100.000 de dolari

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 09 iulie 2017 322 afişări

Omul de afaceri american este cunoscut pentru implicarea sa în fondarea lanţului Whole Foods Market în 1980. În prezent el este şi CEO al companiei ce a fost achiziţionată recent de Amazon.

Şeful care şi-a redus salariul la 1 dolar pe an, a donat pachetul de acţiuni unor organizaţii caritabile şi a creat un fond de ajutor pentru angajaţi de 100.000 de dolari

Numit de către EY antreprenorul anului în 2003, Mackey susţine cu tărie ideea de piaţa liberă, convingere pe care a şi detaliat-o în cartea ”Capitalism conştiincios„, publicată în 2013.

John Mackey s-a născut pe 15 august 1953 în Houston, Texas; tatăl său a fost profesor de contabilitate şi CEO al LifeMark, o companie din domeniul activităţilor de îngrijire personală. Mackey a urmat cursuri de filosofie şi religie la Universitatea din Texas, respectiv Universitatea Trinity, unde a petrecut mai bine de şase ani.

Omul de afaceri a participat la fondarea primului magazin cu produse alimentare bio, SaferWay, alături de prietena sa Renee Lawson în 1978, în Austin, Texas. Ei au împrumutat 10.000 de dolari şi au mai strâns încă 35.000 dolari pentru a deschide unitatea. După doi ani, SaferWay a fuzionat cu Clarksville Natural Grocery, companie condusă de Mark Skies şi Craig Weller, redenumind businessul Whole Foods Market.

în 2006, John Mackey a anunţat că îşi reduce salariul la valoarea de 1 dolar pe an, că îşi donează pachetul de acţiuni către organizaţii caritabile şi că deschide un fond de urgenţă de 100.000 de dolari pentru angajaţi. ”Am 53 de ani şi am ajuns la un moment al vieţii în care nu mai vreau să muncesc pentru bani, ci pentru plăcerea de a munci“, a scris el angajaţilor.

Pe 20 iulie 2007, Wall Street Journal a dezvăluit că Mackey folosea de aproape şapte ani pseudonimul Rahodeb pentru a posta pe diverse forumuri online de finanţe. Printre aceste postări se regăseau numeroase critici la adresa unor lanţuri concurente precum Wild Oats Market, drept pentru care Comisia Federală de Comerţ a aplicat o serie de amenzi.

Pe 9 decembrie 2004, John Mackey a demisionat din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Whole Foods Market, poziţia pe care o deţinea încă din 1978, păstrând totuşi o poziţie de membru al consiliului.

La jumătatea lunii iunie, gigantul de e-commerce Amazon a anunţat preluarea companiei fondate de John Mackey, devenită cea mai mare reţea de retail de mâncare organică şi naturală din SUA, într-o ofertă de 42 de dolari pe acţiune, care evaluează compania la 13,7 miliarde de dolari. ”Milioane de oameni iubesc Whole Foods pentru că oferă cele mai bune produse alimentare naturale şi organice şi pentru că vor să se hrănească sănătos“, a spus CEO-ul Amazon, Jeff Bezos. Whole Foods va continua să opereze magazinele sub brandul propriu, iar fondatorul şi directorul general al companiei, John Mackey, îşi va păstra poziţia.

Afacerea, care urmează să fie aprobată de autorităţi şi de toţi acţionarii Whole Foods, este aşteptată să se închidă în a doua jumătate a acestui an. Este pentru prima dată când Amazon investeşte într-o reţea tradiţională de retail. Astfel, un gigant al e-commerce-ului se întoarce la originile comerţului desfăşurat în mod clasic în magazine tradiţionale. Este cea mai mare achiziţie a Amazon din 2014 încoace, de la achiziţia serviciului video Twitch pentru 970 de milioane de dolari. Preţul acţiunii a crescut cu 27% ca urmare a anunţului de achiziţie, până la 42 de dolari. Analiştii afirmă că această mişcare va permite gigantului american al comerţului online o distribuţie locală mult mai facilă, inclusiv a produselor proaspete.

Compania Whole Foods are venituri de circa 15 miliarde de dolari pe an şi peste 400 de magazine în Statele Unite, dar John Mackey continuă să ducă o viaţă modestă. Conduce o Honda Civic, zboară la clasa economy şi este cunoscut pentru obiceiul de a veni în pantaloni kaki la întâlnirile de afaceri. Averea sa este estimată în prezent la 100 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.