Reportaj: Philadelphia, locul de unde a inceput America
Incarcat de traditie si istorie, orasul mai degraba de provincie decat unul dintre cele mai mari de pe continentul american este o veritabila combinatie intre vechi si nou, intre cladiri din secolul XVII si zgarie-nori construiti in ultimele decenii si, nu in ultimul rand, intre povesti cu fantome si realitatea unui centru economic si universitar al SUA. Philadelphia este locul de unde a inceput America.
Philly sau The City of Brotherly Love, cum mai este numit orasul, a fost in trecut al doilea cel mai mare din imperiul britanic, dupa Londra, si centrul celor 13 colonii americane, fiind locul unde a fost practic pusa baza istoriei SUA. Philadelphia a fost proclamat oras in 1701, de catre antreprenorul, filozoful si fondatorul orasului William Penn si a fost totodata locul unde a fost semnata Declaratia de Independenta a Statelor Unite.
Astazi este unul dintre centrele economice importante din America, cele mai multe afaceri fiind concentrate in jurul productiei, rafinarii petrolului - dovada zonele industriale din jurul orasului - sau serviciilor financiare.
In Philadelphia au fost pornite cateva dintre cele mai mari 500 de companii din lume, printre care furnizorul de televiziune prin cablu Comcast, care are sediul central acolo, companiile de asigurari Colonial Penn si Lincoln Financial Group, grupul petrolier Sunoco, dar si producatorul farmaceutic GlaxoSmithKline sau lantul de retail de piese auto Pep Boys. Tot acolo vin anual zeci de mii de studenti, orasul devenind intre timp si un centru universitar. Sase dintre cele 18 universitati din Philadelphia sunt de drept, iar orasul gazduieste si sediul central al Institutului American de Drept. In ce priveste medicina, University of Pennsylvania (Penn) pregateste o buna parte dintre angajatii sistemului de sanatate din Statele Unite si este totodata cel mai mare angajator.
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Cea mai mare parte a dezvoltarii Philadelphia in orasul de astazi poate fi insa atribuita faptului ca acolo au fost infiintate primul spital din SUA, prima scoala de medicina si prima farmacie, dar si prima scoala si muzeu de arta, prima posta, biblioteca sau gradina zoologica.
Philadelphia a pastrat de atunci multe dintre elementele specifice. Un exemplu ar fi imbracamintea din vremea coloniilor, cand femeile purtau rochii inchise la culoare, cu sort alb si boneta, care inca poate fi intalnita in unele locuri. Este bineinteles vorba de puncte de atractie turistica, precum City Tavern, locul unde se discutau in trecut, cand orasul de-abia incepea sa prinda contur, toate deciziile importante. Discutiile se petreceau intotdeauna la orele mesei, intrucat nu existau alte locuri de intalnire, iar taverna a devenit intre timp si locul unde se petreceau nuntile din inalta societate, fiind de altfel cea mai mare cladire din acea vreme. Astazi a fost transformata in restaurant, iar personalul imbraca tinutele specifice anilor 1700. Chiar si mancarea aminteste de trecutul orasului, bucataria traditionala fiind bazata pe alimente si sosuri dulci, specific intalnit doar in Philadelphia.
Cel mai bine s-a pastrat insa arhitectura. Foarte multe cladiri, mai ales din centrul orasului, au inca un aer traditional, in timp ce doar cativa zgarie-nori transforma peisajul intr-unul din zilele noastre. "Exista, de exemplu, o cladire micuta, o fosta locuinta in urma cu mai bine de o suta de ani devenita astazi berarie irlandeza, care a ramas singura intre cladiri cu mai mult de zece etaje", povesteste Steve. Este dovada incapatanarii unui proprietar care a preferat istoria.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro