Top BM: Cele mai scumpe telefoane mobile vandute in Romania - GALERIE FOTO

Postat la 07 aprilie 2009 644 afişări

Doar 1.000 de romani au scos pana acum din buzunar o suma de cateva mii de euro pentru un telefon mobil, pretul terminalelor de lux pornind de la aproape 4.000 de euro. Restul de 5 milioane de consumatori care cumpara anual un mobil nou s-au limitat la cateva sute de euro.

Piata locala de telefonie mobila inca este o piata nesaturata”, observa Andi Dumitrescu, managing partner in cadrul companiei de cercetare de piata GfK Romania - desi, statistic vorbind, fiecare roman are cel putin un telefon mobil. “Rata de inlocuire a telefoanelor mobile este mult mai mare decat in cazul altor categorii de produse de folosinta indelungata, asa incat avem motive sa credem ca piata telecom va simti mai putin influentele contextului economic actual”, isi justifica Dumitrescu opinia.

Un argument invocat de el este faptul ca, de multe ori, telefonul mobil este un accesoriu “trendy” ce confirma pentru individ un anumit statut in cadrul unui grup datorita influentei pe care o au inovatiile tehnologice in perceptia membrilor grupului. Cu toate acestea, nu tehnologia este criteriul cel mai important atunci cand se calculeaza pretul unui telefon mobil, ci mai degraba materialele pretioase din care este facut. Cel putin asa reiese din clasamentul celor mai scumpe telefoane mobile care se vand in Romania, in fruntea caruia se afla cele trei colectii ale Vertu, brandul de telefoane mobile de lux al Nokia.

Vertu are in acest moment trei colectii diferite - Constellation, Ascent Ti si Signature, toate fiind comercializate si in Romania, in patru dintre magazinele de bijuterii Cellini, spune Robert Joost, directorul de dezvoltare pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Vertu. Colectia Signature este cea mai scumpa dintre ele, pretul de pornire fiind de 9.500 de euro, dar nu pentru ca ar avea capacitati tehnice extraordinare, ci pentru metalele si pietrele pretioase cu care este dotat. “Modelele 3G Ascent Ti, care costa 5.250 de euro, sunt ceva mai bine puse la punct in ce priveste specificatiile tehnice, insa cele mai vandute raman telefoanele din colectia Constellation, cu un pret de pornire de 3.850 de euro”, afirma Joost, fara sa dea detalii despre vanzari, in afara constatarii ca acestea “au fost mai putin afectate de criza in Romania fata de alte tari unde suntem prezenti”.

Compania britanica a venit pe piata romaneasca anul trecut cu asteptari sa vanda in jur de 220 de telefoane mobile, in valoare totala de cel putin un milion de euro, in conditiile in care in prima luna Vertu a vandut 45 de terminale, insemnand un sfert din suma estimata pentru intreg anul. Cel mai scump, conform companiei (care nu a dat detalii asupra modelului sau a cumparatorului) a costat 18.000 de euro.

Telefoanele mobile Vertu sunt distribuite in magazinele Cellini de Novicio Luxury Division, insa exista si alte companii, precum MediaMaxCenter sau Gersim, care importa gama de telefoane de lux direct de pe alte piete europene - Austria, Germania, Italia - sau chiar din Dubai. Din cauza pretului ridicat, multi comercianti prefera sa vanda aceste telefoane pe baza de comanda, cerand un avans de cel putin jumatate din valoarea mobilului. Foxy Computers, spre exemplu, comercializeaza de doi ani telefoane mobile Vertu, cel mai scump disponibil la comanda, un Signature WG Full Pave Diamons, costand peste 80.000 de euro, aproape cat o masina de lux. “Preturile incep de la 4.500 de euro si depasesc 80.000, dar vanzarile sunt slabe. Pana acum am vandut numai doua modele, ambele sub 15.000 de euro”, spune Antonio Mihalca, asociat in cadrul magazinului online.

In total, vanzarile de telefoane Vertu din Romania se invart in jurul a 1.000 de exemplare, daca luam in calcul asteptarile Vertu pentru anul trecut si estimarea anterioara a lui Razvan Stanciulescu, directorul executiv al MediaMaxCenter, ca in 2007 au fost vandute 500 de bucati. Dincolo de pretul ridicat, explicatia ar fi faptul ca putini romani sunt mai interesati de aspectul telefonului decat de functiile tehnice uzuale - care lipsesc modelelor Vertu, dar sunt obligatorii pentru mobilele din generatia actuala.

Anul trecut, vanzarile de telefoane mobile s-au cifrat la 362 de milioane de euro, in scadere cu 4,5% fata de 2007, pe fondul reducerilor de pret pentru terminalele GSM la nivel international, dar si al evolutiei cursului monedei nationale in raport cu euro, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania. Cele mai mari vanzari au fost inregistrate in trimestrul al patrulea, insemnand aproape o treime din valoarea totala a pietei. “Desi din punct de vedere valoric a fost inregistrata o scadere, numarul de telefoane mobile vandute anul trecut a crescut”, spune Andi Dumitrescu de la GfK Romania. Este vorba de peste 5,4 de milioane de telefoane, cu jumatate de milion mai multe decat in 2007.

Andi Dumitrescu, Gfk: "Peste 95% dintre telefoanele cumparate din magazinele din Romania au afisaj color, iar multe dintre ele au si camera foto, bluetooth si MP3"

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/topurile-business-magazin/top-bm-cele-mai-scumpe-telefoane-mobile-vandute-in-romania-galerie-foto-4173816
4173816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.