Bursă. Chimcomplex a finalizat proiectul „Investiţie verde pentru Polioli Ecologici”, în valoare de 12 mil. lei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 mai 2024 24 afişări

Bursă. Chimcomplex a finalizat proiectul „Investiţie verde pentru Polioli Ecologici”, în valoare de 12 mil. lei

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex (simbol bursier CRC), cel mai mare din regiune, a încheiat proiectul „Investing in innovative green technology to produce new environmentally friendly polyols at CHIMCOMPLEX” implementat pe platforma de la Râmnicu Vâlcea, fiind cofinanţat prin programul „Dezvoltarea Afacerilor, Inovare şi IMM-uri”.

Valoarea totală a proiectului este de 2,4 milioane de euro (circa 12 milioane de lei), din care asistenţa financiară nerambursabilă ajunge la 1,2 milioane de euro, potrivit BVB. Obiectivul general constă în ecologizarea proceselor de producţie Chimcomplex şi transformarea activităţii în conformitate cu principiile economiei circulare.

„Investiţia într-o tehnologie inovatoare pentru producţia de polioli prietenoşi cu mediul înconjurător era următoarea etapă necesară după inaugurarea din 2022 a uneia dintre cele mai moderne fabrici de polioli din Europa, după o investiţie de 40 milioane de euro, care a mărit capacitatea de producţie a companiei la peste 187.000 de tone pe an”, scriu reprezentanţii Chimcomplex.

Poliolii care se vor produce cu noua tehnologie înlocuiesc componentele petrochimice ale poliolilor, cu componente mai puţin poluante sau cu uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de ricin, de soia şi de palmier. Mai departe, pe lanţul de producţie „poliolii verzi” devin spume moi pentru perne şi saltele sau alte componente pentru automobile, se arată într-un raport de la Bursă.

Ce mai reiese din document:

  • Noua linie de producţie va permite Chimcomplex să crească capacitatea existentă cu încă 17.000 tone de polioli speciali anual. După testare la client, noii polioli intră în producţia de serie şi vor reduce semnificativ impactul asupra mediului înconjurător prin natura tehnologiilor şi a materiilor prime utilizate în fabricaţie.
  • Înlocuirea poliolilor convenţionali cu noile tipuri speciale va reduce emisiile de CO2 cu până la 3.400 tone anual.
  • Competitivitatea companiei va creşte prin extinderea portofoliului de produse.
  • Instalaţia noua creşte adaptabilitatea companiei la nevoile de produse personalizate pentru fiecare client în parte. Proiectarea produselor se va face împreună cu clienţii, adaptând formula în funcţie de nevoie acestora.
  • Clienţii actuali şi viitori vor putea achiziţiona noii polioli “Made in Rm. Vâlcea” reducând amprenta de carbon a produselor lor finale şi etichetându-le ca fiind prietenoase cu mediul.

Chimcomplex a încheiat 2023 cu venituri de 1,36 miliarde de lei, în scădere cu 43% faţă de anul precedent, şi venituri în coborâre de la 266 de milioane în 2022 la 75 de milioane. Acţiunile CRC au pierdut 22% anul acesta, pe o lichiditate de 27,5 milioane de lei, la o capitalizare de 4,2 miliarde de lei. Din acţionariat fac parte CRC Alchemy Holding (85%) şi statul român (9%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.