Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania. Cum a reuşit o cofetărie din Oradea deschisă în 2012 la periferia oraşului să ajungă o destinaţie cu 500 de clienţi pe zi, 70 de angajaţi şi vânzări de 10 mil. lei pe an

Autor: Cristina Roşca Postat la 25 martie 2025 81 afişări

Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.  Cum a reuşit o cofetărie din Oradea deschisă în 2012 la periferia oraşului să ajungă o destinaţie cu 500 de clienţi pe zi, 70 de angajaţi şi vânzări de 10 mil. lei pe an

Cofetăria Elidor Pan a fost deschisă de familia Ileanei Boroş în anul 2012 undeva la periferia oraşului Oradea. Astăzi, 13 ani mai târziu, urbea s-a dezvoltat, la fel şi afacerea ce vinde produse de patiserie, panificaţie şi cofetărie. Aceasta din urmă a ajuns la 500 de clienţi pe zi, 70 de angajaţi şi afaceri anuale de circa 10 mil. lei.

„Produsele noastre se găsesc doar la noi în cofetărie. Am fost contactaţi de retaileri care şi-au dorit să ne listeze în magazine, dar nu am vrut pentru că nu puteam controla calitatea“.

Cofetăria Elidor Pan a fost deschisă de familia Ileanei Boroş în anul 2012 undeva la periferia oraşului Oradea. Astăzi, 13 ani mai târziu, urbea s-a dezvoltat, la fel şi afacerea ce vinde produse de patiserie, panificaţie şi cofetărie. Aceasta din urmă a ajuns la 500 de clienţi pe zi, 70 de angajaţi şi afaceri anuale de circa 10 mil. lei.

„Noi suntem antreprenori din 2003, dar în businessul acesta suntem implicaţi din 2012“, povesteşte Ileana Boroş. Anterior, ea a fost angajată. A lucrat atât în companii româneşti, cât şi în multinaţionale. „Am avut oportunitatea să compar cele două medii şi totodată să învăţ multe lucruri.

Experienţa m-a ajutat pentru că am putut aduce din învăţăminte în afacerea pe care am fondat-o alături de soţul meu.“

Ce şi-a dorit să aducă cu sine a fost politica de resurse umane, a vrut ca oamenii să poată evolua în cadrul firmei. „De aceea, toţi oamenii noştri fac cursuri - atât local, cât şi internaţional, în Franţa, se dezvoltă.“ Totuşi, nu a vrut să impună rigoarea specifică multinaţionalelor.

„Am pornit de la zero, dar acum suntem 70 de oameni în firmă, plus 17 practicanţi. Sunt angajaţi care ne sunt alături încă de la început. Iar dintre cei aflaţi în practică, mulţi decid să rămână şi ei alături de noi.“

 

O afacere 100% de familie

Antreprenoarea spune că a ales domeniul acesta, al cofetăriei, din mai multe motive. Primul şi cel mai important e acela că nu putea consuma orice, era sensibilă la produsele de cofetărie, deşi îi plăceau. „Am vizitat o cofetărie foarte mare din Bucureşti, una dintre cele mai mari. La momentul acela, noi ne gândeam să ne deschidem o firmă care să producă ciocolată şi praline. Doamna de la cofetărie a fost foarte amabilă şi ne-a inspirat.“

Ileana Boroş recunoaşte că nu gătea acasă, dar sora sa da, fiind cea care a avut talent la cofetărie. „Ea a experimentat, a pus la punct reţetele alături de echipă. Suntem o afacere 100% de familie.“

Uitându-se în urmă, afirmă că nu a avut niciun moment de îndoială privind acest business. A fost nevoie de multă muncă şi de multă determinare, dar a crezut mereu în el.

„Chiar şi în pandemie, am fost puţin afectaţi, însă am fost deschişi, având şi pâine. Spre comparaţie, cel mai bun moment pentru noi e prezentul.“

Compania Elidor Pan a avut în 2023, ultimul an pentru care există date publice, afaceri de 9,7 mil. lei, plus 19%. Ileana Boroş e acţionar şi al firmei Ilkason, cu acelaşi CAEN 1071 - fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, şi cu afaceri de 2,5 mil. lei (-3%).

„Noi la Elidor Pan avem producţie de pâine artizanală (în special pe bază de maia, evităm să folosim drojdie), de torturi personalizate şi prăjituri – peste 100 de tipuri – şi de patiserie (30 de sortimente, dar nu toate rulate în acelaşi timp). Am crescut treptat. Cofetarii noştri au fost încurajaţi să dezvolte noi reţete, atât autohtone, cât şi de inspiraţie franţuzească, spre exemplu.“

 

Ce preferă românii?

Preferatele românilor rămân eclerele. Ele sunt importate din cofetăria franţuzească, dar sunt prezente local de atât de multă vreme, că le-am cam adoptat. Elidor Pan are în continuare în portofoliu prăjiturile tradiţionale precum amandină, savarină, ele merg foarte bine.

Sunt clienţi care consumă deserturi care le amintesc de cofetăria de altădată, de copilărie. Sunt şi cei care preferă noutăţile şi cofetăria modernă, iar macarons reprezintă un exemplu.

„Vedem că se schimbă comportamentul de consum al clienţilor noştri. Oamenii ne cer detalii, ne spun că doresc să reducem cantitatea de zahăr din prăjituri. Şi noi ne dorim asta.“

„Am şi făcut-o, dar lucrăm la noi îmbunătăţiri. E o provocare să lansăm mai multe produse fără zahăr. Avem deja unele, dar vrem să dezvotăm segmentul.“

Produsele Elidor Pan se găsesc doar în cofetăria proprie. Ileana Boroş spune că firma a fost contactată de retaileri care şi-au dorit să listeze articolele în magazine, dar fondatorii nu au vrut. „Dacă livrăm în altă parte, se pierde mult din prospeţime. În momentul de faţă analizăm posibilitatea de a ne dezvolta un site propriu cu vânzare. Ne dorim să evoluăm şi să ne adaptăm, dar fără a face sacrificii când vine vorba de produs“, afirmă cofondatoarea businessului, prezentă în cadrul emisiunii Oradea, poartă către Vest, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania.

Totodată, antreprenorii au discutat – chiar împreună cu o firmă de consultanţă - despre dezvoltarea de noi unităţi proprii.

 

Ce urmează?

„Momentam însă, suntem angajaţi în alte investiţii aici, în jurul cofetăriei deja existente. E o decizie pe care am luat-o la cererea clienţilor. Ni s-a tot cerut să avem servire la mese, aşa că am cumpărat o fostă pensiune. E un proiect pe care îl avem în desfăşurare, urmează să regândim clădirea, dar e un proiect pe care vrem să îl finalizăm în câţiva ani. Nu am luat încă decizia finală privind ce vom face aici.“

Dacă vor hotărî însă să se extindă şi în altă parte, va fi tot în România. Un client de-al cofetăriei i-a invitat pe antreprenori în Elveţia pentru a-i convinge să deschidă şi acolo.

„Am fost de două ori. I-am spus însă că preferăm să rămânem în ţară.“

Piaţa locală a crescut mult, actorii din sectorul de cofetărie şi-au dezvoltat businessurile. „În continuare ne putem inspira însă din industria de profil din Franţa, cunoscută că pune accent pe materii prime de calitate, pe fructe de sezon. La noi încă nu sunt la fel de înrădăcinate aceste aspecte. Se văd totuşi îmbunătăţiri.“

În businessul Elidor Pan, cofetăria e principalul segment ca vânzări. Apoi vin, în ordine, patiseria şi panificaţia. „Am crescut constant, iar asta pentru că clienţii ne-au dus vestea mai departe. Într-o zi normală avem cam 500 de clienţi.“

 

O cofetărie-destinaţie

Din lipsă de fonduri, antreprenorii au poziţionat cofetăria în 2012 la marginea oraşului. La momentul acela era o stradă mărginaşă. „Zona s-a dezvoltat între timp, odată cu noi. Am devenit o destinaţie pentru clienţi. Acum ne dorim să primim tot mai mulţi turişti străini. Avem deja, atât români plecaţi din ţară care revin acasă în vacanţă, cât şi străini. Vrem totuşi să creştem aceste numere.“

Pentru 2025, antreprenoarea spune că şi-a propus o creştere a vânzărilor, o consolidare a relaţiilor cu clienţii, dar şi finalizarea planului pentru investiţia alăturată. „Totodată, noi nu am mers deloc către social media şi considerăm că a sosit momentul să ne cunoască lumea.“

Ea adaugă că nu doar businessul pe care l-a cofondat e tânăr, ci şi oraşul care-l găzduieşte.

„Câştigăm teren, dar nu se pot întâmpla lucruri peste noapte. Spre exemplu, acum se construieşte un spital foarte mare. Totul ce este trainic se realizează încet. Nu ştiu dacă Oradea este cel mai frumos oraş, dar evoluţia lui în ultimii 15-20 de ani este într-adevăr frumoasă. Am fost martor la această evoluţie. Şi mă refer atât din punct de vedere turistic, cât şi al mediului de afaceri. Sunt oameni care s-au întors în Oradea după ce au căpătat expeirenţă în afara ţării şi au decis să dezvolte propriile lor afaceri aici“, conchide ea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?