Viaţa unui copil bogat care a moştenit un imperiu financiar de sute de milionae de euro, a fost campion la schi şi apoi a devenit operator de cameră pentru mai multe filme din seria James Bond

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 octombrie 2024 382 afişări

Viaţa unui copil bogat care a moştenit un imperiu financiar de sute de milionae de euro, a fost campion la schi şi apoi a devenit operator de cameră pentru mai multe filme din seria James Bond

În peste 80 de ani de viaţă – William Bogner, moştenitorul brandului german de îmbrăcăminte care îi poartă numele de familie – nu a dus lipsă de activităţi ieşite din cotidian, de la concursuri de schi, participând inclusiv la Olimpiada de Iarnă din 1960,  la şansa de a filma unele dintre cele mai cunoscute lungmetraje din seria James Bond. Care este însă povestea companiei care se pregăteşte să „atace” piaţa din România?

Wilhelm Hermann Björn Bogner Jr., născut pe 23 ianuarie 1942, la München, este un designer de modă german, regizor şi fost schior alpin. El a moştenit brandul de îmbrăcăminte Bogner, fondat de tatăl său, Willy Bogner Sr., şi extins de mama sa, Maria, care a introdus pantalonii stretch în moda de schi.

Cariera de schior a lui Bogner a atins apogeul când a concurat pentru Echipa Unită a Germaniei la Jocurile Olimpice de iarnă din 1960, unde a condus în proba de slalom masculin, căzând însă în timpul celei de-a doua manşe. A câştigat proba de coborâre Lauberhorn în Elveţia în acelaşi sezon şi a devenit dublu campion mondial universitar în 1962. Cel mai bun rezultat la Campionatele Mondiale l-a obţinut în 1966, când a terminat pe locul patru în proba de slalom. După ce s-a retras din schi în 1967, Bogner şi-a îndreptat atenţia spre cinematografie. S-a remarcat ca operator de cameră pentru mai multe filme din seria James Bond între 1969 şi 1985, precum „On Her Majesty’s Secret Service” şi „The Spy Who Loved Me”. Imaginile inovatoare de schi pe care le-a capturat i-au adus aprecierea criticilor, iar multe personaje din filmele Bond au purtat echipamente de schi marca Bogner.

Moştenitorul companiei şi-a lansat prima colecţie de îmbrăcăminte sport, Formula W, în 1971. Ulterior, în 1973, a înfiinţat o fabrică de producţie în oraşul Newport din statul american Vermont şi a debutat cu o linie de modă pentru tenis în 1974.

Compania sa a introdus o linie de modă pentru golf în 1976. Apoi, când tatăl său a murit în 1977, Bogner Jr. s-a întors din America la München pentru a prelua controlul companiei. În 1983, compania a introdus o linie de ochelari de soare.

În 2018, compania sa intrase deja pe un trend descendent în ceea ce priveşte vânzările, după ce a pierdut franciza de 82 de ani pentru echiparea echipei olimpice de iarnă a Germaniei în faţa Adidas pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din acel an, pe fondul sugestiilor că, sub conducerea lui, compania şi-a pierdut avantajele faţă de concurenţi.

La finele lunii trecute, brandul Bogner – prezent în peste 50 de ţări, a anunţat că se va extinde în România prin deschiderea primului magazin în cadrul galeriei de retail The Grand Avenue, localizată la parterul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Deschiderea locaţiei este planificată pentru 1 noiembrie, în urma unei investiţii de aproximativ 500.000 de euro.  

Carte de vizită

1. S-a născut în 1942 la München, fiind moştenitorul brandului de îmbrăcăminte sportivă de lux care îi poartă numele;

2. S-a căsătorit în 1972 cu un fotomodel brazilian, Sonia Robeiro, care a decedat în 2017;

3. La scurt timp după ce a împlinit 18 ani, a concurat din partea Echipei Unite a Germaniei la Olimpiada de Iarnă din 1960 din California;

4. Cariera lui în cinematografie a început doar câţiva ani mai târziu, când Bogner Jr. s-a remarcat ca operator de cameră;

5. Şi-a lansat prima colecţie de îmbrăcăminte sport în 1971. La finele celui mai recent exerciţiu financiar, compania Bogner a înregistrat venituri de 176 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.