Istoria marilor crahuri bursiere

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 august 2011 661 afişări

Un crah este o cadere rapida a bursei sau a pietei financiare; in general se vorbeste de un crah in momentul in care piata cade cu mai mult de 20% in cateva zile.

1637: Una din primele bule speculative din istoria economica a lumii a fost "tulipomania", nebunia comertului cu bulbi de lalele. n februarie 1637, in punctul culminant al speculatiilor, un singur bulb de lalea putea valora de zece ori mai mult decat venitul anual al unui meserias calificat. n 1642, dupa ce piata s-a linistit preturile cazusera la o zecime din valorile maxime.


1720 - Crah in Europa, in special in Marea Britanie si in Franta, antrenat de falimentul South Sea Company si de banca John Law.


1869 - Vinerea neagra. Cunoscut drept "scandalul Fisk - Gould", a fost un fenomen de panica financiara cauzat de eforturile a doi speculatori de a ingenunchea New York Gold Exchange.


1873 - Panica din 1873 a antrenat o severa cadere economica in Europa si Statele Unite, cunoscuta drept "Long Depression", pentru ca a tinut pana in 1979 sau chiar dupa in unele tari. A avut la baza decizia lui Otto von Bismark de a renunta la talerii din argint, cu efect direct asupra pietei si valorii metalului pretios.


CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE ->>>>>>>>>>>>>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/istoria-marilor-crahuri-bursiere-8591331
8591331
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.