Special: Cum sa te protejezi pe internet

Postat la 11 martie 2010 78 afişări

Sunteti un calator cumpatat. Va puneti in bagaje lotiune de plaja, sisteme de siguranta pentru bagaje si o borseta in care sa va tineti banii. Dar ce precautii digitale va luati?

E destul de greu, chiar cand sunteti acasa sau la serviciu, sa va asigurati ca informatiile pe care le trimiteti si pe care le primiti sunt sigure. Dar calatoria vine cu o serie de noi pericole: de la computerele care pot fi accesate din locuri publice si retelele wireless neprotejate si pana la aglomeratele aeroporturi, pline de hoti de buzunare. Din fericire, sa previi o talharie digitala atunci cand esti pe drumuri este rezonabil de usor si ieftin. Iata cateva dintre cele mai importante masuri prin care va puteti proteja informatiile cand hoinariti prin lume.

Calculatoarele publice

Calculatoarele din cafenele si hoteluri sunt renumite pentru programele malware pe care le contin, inclusiv programe "keylogger" care inregistreaza tastele folosite de utilizatori si folosesc capturi de ecran ca sa colectioneze parolele. Multe computere personale nu au importante pachete de securitate pentru software sau antivirusi cu actualizarile facute la timp. Sau chiar pot avea montate mascat la spate dispozitive fizice de memorare a tastelor folosite.

Inainte de a folosi computerele publice, intrebati ce masuri de securitate sunt folosite pentru acele dispozitive. Hotelurile si cafenelele mai bune au grija de calculatoarele lor si le reseteaza dupa fiecare utilizator, astfel incat programele neautorizate sa fie inlaturate. (Chiar si asa, e intotdeauna o idee buna sa va asigurati ca browserul pe care il folositi nu va tine minte parolele si ca va delogati de pe fiecare site pe care l-ati folosit inainte de a va ridica de la calculator.)

Daca cel intrebat va raspunde cu o privire goala, cautati simbolul unui program de securitate in josul ecranului si dati clic pe el pentru a vedea daca este actualizat. Daca nu gasiti nicio dovada ca calculatorul pe care incercati sa-l folositi este sigur, atunci incercati sa va conectati la internet din alta parte.

Daca nu puteti astepta un dispozitiv mai bine securizat, evitati sa faceti tranzactii bancare sau sa introduceti numarul cartii de credit. De asemenea, aveti grija sa va acoperiti urmele. Cat despre folosirea e-mailului, "daca e musai, atunci folositi-l. Dar cand ajungeti acasa schimbati-va parola", spune Maxim Weinstein, director executiv la StopBadware, o organizatie non-profit pentru protejarea consumatorilor.

Cititi si Cum sa te protejezi in retelele wireless

Cum sa protejati laptopul dumnevoastra

Cum sa iti protejezi smartphone-ul

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/special-cum-sa-te-protejezi-pe-internet-5735721
5735721
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.