Caut locuinta ieftina. Mai scad preturile?
Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta. Altii asteapta ca preturile sa scada in continuare, cum au asteptat sa scada si pana acum. Sa vedem cat ar mai trebui sa astepte.
Prima Casa a dezmortit putin piata locuintelor, a doua varianta a programului e pe teava, preluarea unor mari proiecte rezidentiale de catre bancile finantatoare intarzie sa apara, iar preturile au ajuns chiar si la jumatate fata de varful atins in perioada de boom a pietei. Pentru unii, programul Prima Casa e un moment bun sa-si cumpere o locuinta in timp ce altii asteapta ca preturile sa scada in continuare.
"Asta e camera cea mare, aici e baia si aici e bucataria. In camera asta o sa pun o canapea." Iuliana, in varsta de 30 de ani, creioneaza fericita pe o coala de hartie schita locuintei sale, prima ei casa. Originara din Iasi si locuind de cativa ani in Bucuresti, Iuliana este proaspata proprietara a unui apartament cu doua camere intr-o zona semicentrala a Capitalei. "Am platit 80.000 de euro. In decembrie costa 88.000, la prima vizionare era 85.000, mi-a placut, insa am zis ca e cam scump. Un alt potential cumparator negociase la 82.000 de euro, am sunat imediat si am oferit 80.000 si au fost de acord."
Cumparatoarea povesteste ca intentia de a-si cumpara o locuinta a aparut la sfarsitul anului trecut, iar ceea ce a incurajat-o a fost programul Prima Casa si modificarile care urma sa fie aduse acestuia - "am dorit sa prind prima varianta, nestiind in ce vor costa modificarile". "Evident ca a contat Prima Casa. Acum un an si jumatate nu imi permiteam creditul, mi-as fi permis cel mult o garsoniera in Drumul Taberei."
Din decembrie incoace, Iuliana a facut peste 30 de vizionari ale unor proprietati scoase la vanzare in zona unde si-a luat in cele din urma apartamentul. A fost si in cateva ansambluri rezidentiale, si in cartiere ca Berceni sau Militari, insa apropierea de centru a a contat in final. "Am avut raspunsuri de genul <uite, sunt apartamente la 40.000, 60.000 de euro> si am vazut si apartamente la 60.000, dar nu mi-au placut."
Aprobarea garantiei statului pentru achizitia locuintei prin Prima Casa si restul actelor au fost gata in cateva saptamani, iar Iuliana a ajuns astfel unul din cei aproape 5.400 de cumparatori ai unei locuinte in Bucuresti prin programul guvernamental si unul dintre cei aproape 17.000 la nivel national. Luand in calcul si achizitiile realizate si prin alte metode decat Prima Casa, ajungem la cateva zeci de mii de persoane care au considerat, in ultimele sase luni, ca e un moment propice pentru achizitia unei locuinte. Au luat ei decizia potrivita? Cine sunt cei care cumpara si ce ii detemina pe proprietari sa vanda intr-un moment cand preturile apartamentelor vechi s-au redus, in medie, la aproape jumatate fata de maximul atins la inceputul lui 2008?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană