Dilemele managerilor: va fi 2010 mai greu? Vom mai vedea salarii de 15.000 euro/luna?
Managerul e acel ins care va trebui sa abandoneze scrijelitul de bugete la doua saptamani sau reducerea cheltuielilor care i se par lui neimportante si va trebui sa ia decizii, sa alerge dupa clienti si sa negocieze termene, conditii si procente. Competenta angajatilor, respectarea termenelor si cunoasterea pietei si a evolutiei acesteia sunt de neocolit.
Va fi anul acesta mai greu decat precedentul?
In continuare, cele mai afectate ar putea fi insa afacerile comerciantilor romani, care nu beneficiaza de sprijinul unor companii-mama puternice, asa cum e cazul retailerilor internationali. Monica Hodor, director general interimar si director financiar administrativ al Praktiker Romania, cel mai mare retailer din bricolaj, e de parere ca la inceputul anului "ne putem astepta ca sectorul de bricolaj sa resimta cel mai acut efectele reducerii resurselor financiare ale populatiei, comparativ cu intreaga perioada de la declansarea crizei". Si Alexandru Vlad, directorul general al retelei Selgros Cash & Carry, spune ca "2010 va fi la fel de greu ca 2009, daca nu cumva mai greu", iar cei ce bugeteaza cresteri in industria bunurilor de larg consum pentru acest an "sunt un pic prea optimisti". Potrivit lui Manolache, acest an ar putea aduce si inchiderea unor magazine operate de retaileri internationali, fara a preciza insa la cine face referire.
Consultantii fiscali - vedetele lui 2010?
Cererea pentru consultanta fiscala va continua sa creasca si in 2010, pentru ca managerii sunt foarte atenti la cheltuieli si la fluxurile de numerar. Furnizorii de servicii de consultanta fiscala mizeaza in principal pe o crestere de rentabilitate a activitatii economice: "Alocarea de catre companii a unui buget mai mare pentru astfel de servicii este influentata intr-o buna masura de rentabilitatea activitatii proprii", explica Vlad Boeriu, manager al departamentului de taxe indirecte al Deloitte.
Daca relansarea economica mult asteptata se va produce in 2010, atunci se va produce si un reviriment al pietei de consultanta, continua Boeriu.
Vor fi sacrificate serviciile "exotice"?
Emilian Duca, partener in firma BDO, se asteapta ca piata de consultanta sa se contracte si in anul 2010, sub presiunea reducerii bugetelor alocate de catre clienti. "Primele sase luni vor fi cruciale si este de asteptat o crestere a numarului de afaceri care vor solicita protectie impotriva creditorilor. Pe langa serviciile de restructurare si de consultanta juridica pentru litigii comerciale, ma astept sa creasca si serviciile de consultanta in managementul trezoreriei si in recuperarea creantelor", spune Duca. El asteapta o revigorare a pietei de fuziuni si achizitii in a doua jumatate a lui 2010 si, implicit, relansarea serviciilor de consultanta asociate acestor activitati: audit, consultanta fiscala, evaluari s.a. "Este insa greu de crezut ca asa-numitele servicii "exotice" branding, training, coaching sau leadership) isi vor reveni pe termen scurt, desi nu este imposibil", adauga Duca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro