Dupa 14 ani in care a condus cu mana de fier Broker Cluj, una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Romania, Petru Prunea paraseste piata de capital pe usa din dos, dupa ce a primit din partea CNVM interdictia de a mai desfasura activitati la bursa timp de cinci ani. Cum a ajuns Prunea, unul dintre personajele cu o contributie majora la cresterea Bursei de la Bucuresti, persona non grata pe piata de capital si ce se va intampla in continuare cu firma de brokeraj din Cluj?
Petru Prunea, 63 de ani, este cunoscut de toata lumea drept un lider autoritar si o personalitate puternica. O stiu cel mai bine angajatii sai de la Broker, care ajunsesera in ultimii ani sa fumeze in baile sediului central al firmei din Calea Motilor nr. 119 din Cluj-Napoca ca niste elevi de liceu, dupa ce el a instituit interdictia de a se mai fuma in cadrul institutiei.
Firma pe care a fondat-o si pe care a condus-o din 1994 a fost zguduita la inceputul anului de cel mai mare scandal de pe piata de capital de dupa 2000, dupa ce s-a descoperit ca sefa agentiei din Deva a Broker a fraudat clientii societatii cu aproape un milion de euro. A urmat un amplu control al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pietei de capital, in urma caruia au fost descoperite nereguli si la alte sucursale ale Broker, fapt care a condus la cele mai drastice sanctiuni dictate pana acum la Bursa: amenzi in valoare totala de 843.000 de lei (200.000 de euro) pentru societate si 22 dintre angajatii sai si suspendarea pentru cinci ani a lui Prunea de pe piata de capital.
Cum a ajuns Petru Prunea, care a dezvoltat una dintre cele mai mari afaceri de pe bursa, cu circa 10.000 de clienti si 15.000 de actionari, sa fie tras la raspundere pentru astfel de ilegalitati?
Colaboratorii sai sustin ca totul a fost determinat de dorinta lui de a controla totul si de faptul ca nu a delegat din responsabilitati odata cu cresterea firmei.
“Daca domnul Prunea era inspirat si colabora mai mult cu membrii consiliului de administratie in luarea deciziilor, poate nu se ajungea aici”, sustine Anton Ionescu, 68 de ani, al treilea actionar al Broker, care controleaza 4,16% din capitalul companiei. El a preluat functia de presedinte al Broker in luna martie, dupa o “lovitura de palat” in care, impreuna cu alti membri ai consiliului de administratie, la randul lor actionari semnificativi ai firmei, l-a inlaturat pe Prunea de la carma societatii.
“Prunea s-a considerat stapanul absolut al firmei, voia sa controleze tot si poate de aici i s-au tras cele intamplate. La inceput nu au fost probleme, dar ele au aparut pe masura ce firma a crescut. Cand deja sunt sute de salariati, foarte multi bani si toata puterea sta in mana unui singur om apar probleme”, explica Ionescu. El spune ca a intrat in actionariatul Broker in 2005, dupa ce si-a incheiat cariera politica de deputat, in care a fost pentru o scurta perioada, in 1998, si ministru al transporturilor in guvernul Radu Vasile. “Il cunosteam pe Petru Prunea de multi ani, fiind colegi in perioada cat am fost decanul Facultatii de Constructii de la Universitatea Tehnica din Cluj. M-a bucurat ideea unei colaborari, pentru ca era unul dintre primii care au facut pasul de la socialism la economia capitalista cu aceasta societate de brokeraj”, rememoreaza Ionescu primul contact cu Broker.
Chiar si cei care au fost cu Prunea de la inceput, de cand a infiintat firma, sustin ca in timp colaborarea s-a schimbat, pe masura ce afacerea s-a extins si, odata cu ea, si influenta lui Prunea pe piata de capital. Ioan Cartis, 73 de ani, este principalul actionar al Broker, cu 8,22% din actiuni. El isi aminteste cum a facut primii pasi pe piata de capital, chiar la indemnul lui Prunea.
“Prin 1993, Petru Prunea a avut ideea infiintarii unei societati de valori mobiliare. Mi-a prezentat ideea si am acceptat, deoarece aveam cunostinte despre domeniu si anticipam o dezvoltare buna, in perspectiva infiintarii Bursei de Valori.”
El spune ca inceputul a fost caracterizat prin mult entuziasm, iar printre actionari se numarau medici, ingineri si profesori universitari, el insusi fiind fost rector al Universitatii Politehnice din Timisoara. Baza de plecare a fost solida, insa pe parcurs relatiile dintre principalii actionari au devenit tensionate.
“Oamenii se mai schimba, nu mai comunica, nu mai colaboreaza la fel, isi arata si alte laturi ale personalitatii care poate nu erau vizibile la inceput”, spune Cartis, care a fost membru in consiliul de administratie al Broker din 1994 pana in martie 2009, cand s-a retras din cauza unor probleme de sanatate.