11 avioane militare ruse interceptate de NATO în apropierea spaţiului aerian UE la Marea Baltică
Avioane de război NATO au fost trimise să intercepteze şi escorteze 11 avioane militare ruseşti în noaptea de marţi spre miercuri, în spaţiul aerian al statelor baltice, un incident care aminteşte de Războiul Rece, relatează Daily Express în pagina electronică de miercuri.
Avioanele ruseşti zburau cu transponderul (sistemul care permite difuzarea unui cod ce semnalează că este un avion civil sau militar) oprit, la ora 22.30, în apropierea Lituaniei şi Letoniei, două state membre UE şi NATO.
Avioane de vânătoare NATO trimise să identifice aeronavele au descoperit că era vorba despre "două avioane de transport de tip An-26, un An-12 şi un grup de alte opt aeronave, inclusiv avioane de vânătoare de tip Su-27 şi Su-34" a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului lituanian al Apărării.
"Avioanele ruseşti aveau transponderele oprite, nu au prezentat planuri de zbor şi au refuzat să intre în contact", potrivit agenţiei Baltic News Service (BNS).
Aeronavele se îndreptau dinspre Rusia, peste Marea Baltică, spre enclava rusă Kaliningrad.
Avioane de vânătoare italiene de tip Typhoon din cadrul misiunii NATO de patrulare aeriană în spaţiul aerian baltic au fost trimise să efectueze operaţiunea de interceptare, de la baza Siauliai din Lituania.
Presa de la Riga scria că avioanele ruseşti de război "au fost detectate în apropierea apelor teritoriale letone", cel mai recent incident dintr-o serie de incursiuni în apropierea statelor UE.
Misiunea de patrulare vizează să consolideze apărarea Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, trei foste republici sovietice ocupate de trupele lui Iosif Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Incidentul din noaptea de marţi spre miercuri are loc în contextul în care Vladimir Putin - care a reapărut luni în public după zece zile de absenţă misterioasă - a ordonat forţelor armate ruseşti să efectueze multiple exerciţii şi manevre de război
Exerciţiile ruseşti prevăd staţionarea unor sisteme de rachete de tip Iskander în Kaliningard şi mobilizarea unor bombardiere nucleare strategice de tip Tu-22M3 (Backfire potrivit clasificării NATO) în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova anul trecut, pe care Rusia le-a confiscat Ucrainei în urmă cu un an.
Flota rusă de Nord a fost plasată în alertă de luptă săptămâna aceasta, în cadrul unor exerciţii la care iau parte aproximativ 38.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine şi 110 avioane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro