7 din 10 români resimt datoriile ca pe un disconfort psihic

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 25 septembrie 2013 268 afişări

Românii acordă mare atenţie cheltuielilor zilnice şi caută în permanenţă să-şi optimizeze bugetul personal, arată un studiu efectuat de Novel Research, la iniţiativa Provident Financial România. Astfel, 8 din 10 consumatori români urmăresc evoluţia bugetului personal, deşi doar 13,5% ţin o evidenţă scrisă a veniturilor şi cheltuielilor. Aproximativ 41,3% dintre respondenţi sunt însă foarte interesaţi să-şi dezvolte cunoştinţele de gestionare a bugetului personal, relevă studiul efectuat în perioada 9-19 iulie pe un eşantion de 1.002 respondenţi.

7 din 10 români resimt datoriile ca pe un disconfort psihic

Peste 57% din cei chestionaţi consideră că au un nivel de trai mediu sau peste medie şi îşi pot permite să cumpere bunuri mai scumpe, chiar dacă fac uneori sacrificii în alte domenii, în timp ce aproape 3% dintre aceştia susţin că au un buget acoperitor pentru tot ceea ce le este necesar. Astfel, 14,3% dintre români se încadrează întotdeauna în veniturile obţinute, în timp ce 29,9% fac acest lucru cu regularitate. Doar 22% dintre cei chestionaţi nu reuşesc aproape niciodată să cheltuie mai puţin decât câştigă.

Gestionarea mai bună a bugetului personal este o prioritate pentru majoritatea respondenţilor. 3 din 10 respondenţi economisesc în fiecare lună, iar 23,5% pun bani deoparte atunci când au în plan o investiţie pentru confortul personal. Dintre aceştia, aproximativ 55% caută întâi să economisească şi apoi să cheltuiască bugetul disponibil, în timp ce restul obişnuieşte mai întâi să cheltuiască şi să economisească ceea ce rămâne.

”Rezultatele studiului confirmă încă o dată importanţa investiţiilor în educaţie financiară. (...) Observăm, comparativ cu rezultatele studiului desfăşurat în 2011, o creştere a interesului consumatorilor pentru informare înainte de a-şi asuma un angajament financiar”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România şi Bulgaria.

Astfel, 13% dintre respondenţi susţin că nu se îndatorează, iar o treime dintre românii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunoştinţe aprofundate cu privire la gestionarea bugetului şi a datoriilor. 7 din 10 români resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste două treimi dintre cei chestionaţi spun că gradul personal de îndatorare nu reprezintă un motiv de îngrijorare, aceştia fiind convinşi că vor găsi cea mai bună soluţie pentru a-şi reechilibra bugetul. Numai 8,9% percep datoriile drept un factor de stres şi consideră că nu au la îndemână soluţii pentru a le achita, tendinţa fiind mai pronunţată în cazul păturii sărace şi private de educaţie financiară, care alocă un timp mai mare pentru gestionarea banilor.

Educaţia financiară este aşadar o prioritate pentru români, aproape jumătate dintre cei chestionaţi fiind interesaţi să-şi dezvolte cunoştinţele cu privire la buget. Mai mult, 46,8% dintre cei chestionaţi admit că au cunoştinţe reduse în materie de termeni financiari, precum şi în ce priveşte asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investiţii, iar o mai bună înţelegere i-ar ajuta să-şi îmbunătăţească bugetul şi gradul de economisire.

Provident Financial România este o instituţie financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României şi este parte a grupului britanic IPF, care are peste 2,4 milioane de clienţi în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, precum şi în Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală şi de Est şi este una dintre cele mai puternice 250 de companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Provident are acum peste 780 de angajaţi şi colaborează cu peste 3.800 de agenţi independenţi în peste 70 de oraşe din întreaga ţară.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/7-din-10-romani-resimt-datoriile-ca-pe-un-disconfort-psihic-11394854
11394854
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.