A doua economie a lumii se împotmoleşte din nou: situaţia este atât de rea încât şansele de revenire economică se prăbuşesc

Postat la 18 noiembrie 2023 193 afişări

A doua economie a lumii se împotmoleşte din nou: situaţia este atât de rea încât şansele de revenire economică se prăbuşesc

China se confruntă din nou cu deflaţia, conform datelor privind luna octombrie, în timp ce factorii de decizie politică se străduiau să reactiveze cererea internă în mijlocul unei crize continue în sectorul imobiliar şi ca urmare a încetării controalelor stricte privind pandemia la începutul acestui an, scrie Bloomberg.

Indicele preţurilor de consum a scăzut cu 0,2% în octombrie, de la an la an, au arătat joi datele Biroului Naţional de Statistică, comparativ cu o scădere de 0,1% prognozată de un sondaj Reuters realizat în rândul analiştilor. IPC a rămas neschimbat în septembrie.

Preţurile la producător au scăzut pentru a 13-a lună consecutivă, cu 2,6% în ritm anual, faţă de un declin de 2,7% prognozat de economişti şi după o contracţie de 2,5% în septembrie.

BNS a precizat că preţul animalelor şi al cărnii a scăzut în ansamblu cu 17,9%, determinat de un declin de 30,1% al preţului cărnii de porc.

Reacţia pieţei chineze a fost atenuată joi, de indicele CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen în stagnare, iar yuanul a slăbit cu 0,1% faţă de dolar după publicarea datelor.

Economia Chinei a dat semne mixte de redresare în ultimele luni, determinându-i pe economişti să dezbată dacă va atinge obiectivul oficial al guvernului de creştere a produsului intern brut de 5% pentru acest an, cel mai mic din ultimele decenii. Preţurile au căzut în teritoriu negativ în iulie, înainte de a reveni la creştere în lunile următoare.

Analiştii au dat vina pe încrederea scăzută a consumatorilor pentru că economia a reintrat în deflaţie, dar scăderea preţurilor la carnea de porc a agravat tendinţa în octombrie. Contractele futures pentru porcii vii tranzacţionate la Bursa de mărfuri Dalian din China au scăzut cu aproximativ 15% în această lună.

Preţul cărnii de porc în China, cel mai mare producător şi consumator din lume, urmează cicluri de creştere şi descreştere, excesul de ofertă ducând la scăderi mari de preţ şi provocând volatilitatea IPC.

Alţi indicatori recenţi au conturat o imagine mixtă a redresării economice. Exporturile Chinei au scăzut cu 6,4% în dolari în octombrie, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a şasea lună consecutivă de scăderi şi mai rău decât scăderea de 3% prognozată de un sondaj Reuters realizat în rândul analiştilor. Activitatea manufacturieră s-a contractat, de asemenea, în octombrie.

Un semn pozitiv din datele comerciale a fost reprezentat de importurile Chinei, care au crescut de la un an la altul pentru prima dată din februarie, cu 3%.

Economiştii susţin că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a stimula consumul intern şi pentru a stimula cererea în scădere din economie.

Beijingul a anunţat o obligaţiune de 137 miliarde de dolari pentru a finanţa operaţiunile de ajutorare a autorităţilor locale în caz de dezastre şi pentru controlul inundaţiilor, dar acest lucru este considerat ca fiind destinat să susţină creşterea economică anul viitor.

Anul viitor s-ar putea dovedi mai dificil pentru creşterea PIB-ului, dacă redresarea nu câştigă mai multă tracţiune, au avertizat analiştii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
economie,
confrunta,
revenire,
sanse,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.