Administratorii de pensii private vor să se implice mai activ în companiile în care investesc şi anunţă că adoptă un cod de conduită. APAPR: Orice decizie a fondurilor de pensii în calitate de acţionari pune mai presus de orice interesul participanţilor la fonduri

Autor: Liviu Popescu Postat la 29 octombrie 2024 11 afişări

Administratorii de pensii private vor să se implice mai activ în companiile în care investesc şi anunţă că adoptă un cod de conduită. APAPR: Orice decizie a fondurilor de pensii în calitate de acţionari pune mai presus de orice interesul participanţilor la fonduri

Administratorii de pensii private Pilon II şi Pilon III din România, care prin intermediul fondurilor sunt cei mai mari investitori ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, şi au ajuns la active de aproximativ 155 miliarde de lei, anunţă că au adoptat un cod de conduită pentru implicarea mai activă în companiile în care investesc în contextul în care estimările arată că activele acestora se vor dubla până în 2023.

Cu alte cuvinte, creşterea accelerată a activelor fondurile de pensii determină ca şi poziţiile lor de acţionari în companiile listate să fie din ce în ce mai importante, ceea ce le va da posibilitatea să aibă o implicare tot mai importantă în guvernanţa emitenţilor, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

“În aceste context, membrii APAPR au decis ca, urmând practica internaţională din ţările dezvoltate membre OECD, să adopte un Cod de conduită care să includă setul de principii care stă la baza deciziilor individuale pe care le iau în exercitarea calităţii fondurilor de pensii ca acţionari instituţionali. Setul de principii reiterează faptul că orice decizie a fondurilor de pensii în calitate de acţionari pune mai presus de orice interesul participanţilor la fonduri, prin promovarea reprezentării investitorilor minoritari în Consiliile de administraţie, prin susţinerea unor structuri de guvernanţă bazate pe cele mai înalte standarde etice şi profesionale, prin monitorizarea constantă şi transparentă a performanţei economico-financiare a companiilor în care au investit”.

Câteva din menţionările din cod: “Monitorizează companiile în care au investit activele participanţilor la fondurile de pensii private şi, dacă este cazul, transmit companiilor solicitări de informaţii/clarificări, respectiv solicitări de rapoarte/verificări suplimentare conform drepturilor societare disponibile, în scopul de a se asigura că acestea acţionează în acord cu normele legale, fară a aduce atingere intereselor acţionarilor şi de o manieră eficientă”; “Propun/susţin candidaţi cu experienţă relevantă pentru poziţia de membri în Consiliile de Administraţie, Consiliile de Supraveghere (şi pentru alte funcţii ai căror candidaţi se supun aprobării adunării generale a acţionarilor) ale companiilor în care au investit activele participanţilor la fondurile de pensii private, în conformitate cu profilele stabilite de documentele interne ale respectivelor companii”.

Asociaţia spune că prin acest demers vrea  să semnaleze participanţilor la fondurile de pensii şi tuturor partenerilor (companii emitente, acţionari, Bursa de Valori de la Bucureşti, instituţii centrale, Autoritatea de Supraveghere Financiară, mass-media) existenţa unui proces decizional predictibil bazat pe criterii etice şi profesionale solide.

 ​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.