Aurul la 4.000 de dolari, vestitorul crizei? Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci din lume, avertizează că preţul aurului va atinge un nivel nemaivăzut pe măsură ce toată lumea caută să îşi pună banii la adăpost
Aurul ar putea ajunge curând să se tranzacţioneze la 4.000 de dolari pe uncie, un preţ record, potrivit celei mai recente prognoze lansate de gigantul bancar american Goldman Sachs, care invocă cererea puternică pentru metalul preţios, venită atât din partea băncilor, cât şi a populaţiei care caută un refugiu în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice din 2025, scrie Bloomberg.
Analiştii Goldman, inclusiv Lina Thomas, estimează că aurul va ajunge la 3.700 de dolari pe uncie până la sfârşitul acestui an, urmând ca preţul să atingă 4.000 de dolari pe uncie până la jumătatea anului 2026.
Noile estimări vin după ce aurul a înregistrat o creştere de 6,6% săptămâna trecută, atingând luni un nou record de peste 3.245 de dolari pe uncie. Cele două bănci emiseseră anterior actualizări ale perspectivelor în luna martie, semnalând un consens solid privind creşterea preţului lingourilor într-un mediu economic global incert, în care politicile comerciale ale preşedintelui american Donald Trump tulbură pieţele.
Analiştii Goldman au declarat că achiziţiile din sectorul bancar ar putea ajunge la o medie de aproximativ 80 de tone pe lună în acest an, în creştere faţă de estimarea anterioară de 70 de tone, şi au reluat recomandarea privind investiţiile în aur pe termen lung.
Riscurile sporite de recesiune ar putea stimula, de asemenea, investiţiile în ETF-urile bazate pe aur tranzacţionate la bursă, au mai precizat aceştia.
„Fenomenul reflectă o nevoie din ce în ce mai puternică a investitorilor de a se proteja în faţa unei recesiuni. Dacă un astfel de scenariu se va concretiza, investiţiile în ETF-uri ar putea accelera şi mai mult, ridicând preţul aurului la 3.880 de dolari pe uncie până la sfârşitul anului”, conchid analiştii Goldman Sachs.
UBS se aşteaptă, de asemenea, la o cerere mai mare din partea investitorilor de pe toate palierele – inclusiv bănci centrale, administratori de active, fonduri macro, servicii de wealth management şi investitori de retail – pe măsură ce schimburile comerciale globale şi incertitudinile geopolitice sporesc nevoia de active de refugiu.
„Incertitudinea persistentă stimulează nevoia de diversificare a portofoliilor, în beneficiul aurului”, a declarat Joni Teves, strateg pe materii prime în cadrul UBS.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro