Adrian Cioroianu: „Filosofia politică a României se bazează pe orice compromis cu preţul menţinerii statului”
„Pentru menţinerea statului, România face orice compromis. Că plătim unuia tribut, că spunem sărut mâna unui sultan, totul este ca statul român să nu dispară”
„Noi avem călcâiul lui Ahile: Republica Moldova. Putin ştie că dacă vrea să-i zgândăre pe români, bagă băţul prin gard în Republica Moldova”
„Temele de dispută cu Ucraina au fost puse artificial pe tapet”
„Prioritar cred că este ca Ucraina să rămână pe hartă suverană şi independentă”
„Estimez că războiul se va termina într-o formulă în care toţi să poată spună că sunt victorioşi. Partea proastă este că toţi se pregătesc pentru un război de uzură şi de durată”
„Până acum, Ucraina este victorioasă pentru că a rezistat”
„O nouă arhitectură mondială – nu este scenariul pe care noi îl dorim”
„Retragerea Rusiei din Tratatul Start deschide cutia Pandorei: ce vor face Coreea de Nord, Iranul, China?”
„Putin a bombardat Ucraina pentru că a realizat că nu o poate controla”
„Ucraina ar putea să fie printre ultimele cărţi importante pe care Joe Biden le joacă în cariera lui admirabilă”
„Va creşte rolul politicii externe în campaniile prezidenţiale”
„Toate graniţele fostei URSS sunt graniţe politice, n-au legătură cu realitatea etnică. Estimez că linia frontului va ajunge să corespundă cu graniţa etnică”
„Nu este rolul lui Zelenski să spună adevărul. Un lider trebuie să înflăcăreze. Dacă unei populaţii îi dai un ţel, unii dintre oameni vor veni în spatele tău”
„Pe mine mă alarmează că nimeni nu mai poate da înapoi. Va fi un armistiţiu, pace nu va fi, va rămâne un conflict îngheţat”
„O nouă arhitectură mondială – nu este scenariul pe care noi îl dorim. Generaţia din care fac parte credea că prăbuşirea comunismului va fi principalul eveniment. După 70 de ani avem un război în Europa. Am fi crezut că nu mai este posibil. Anul care a trecut au fost surprize pentru mulţi dintre noi. (...)
Tratatul New Start este una dintre poveştile frumoase de la sfârşitul Războiului Rece”. Prin acest tratat, cele 2 mari puteri nucleare se angajau că nu mai măresc capabilităţile nucleare şi se verificau reciproc. Sunt puţine şanse ca Rusia şi Vladimir Putin să o ia razna, să devină rebelii nucleari ai planetei. Până acum era puţin probabil ca Rusia să folosească armamentul nuclear. Retragerea Rusiei din Tratatul Start deschide cutia Pandorei: ce vor face Coreea de Nord, Iranul, China? Sunt regimuri instabile dar suficient de puternice să-ţi genereze probleme la nivel mondial. Retragerea Rusiei din mecanismul de verificare deschide uşa pentru alţi actori nucleari. Este vorba de un şantaj al Rusiei: arată SUA tigrul din junglă, descurcaţi-vă voi cu Coreea de Nord şi Iranul. Retragerea Rusiei dă câmp mai liber unor ţări cu comportament impredictibil. Nu cred că este o idee bună a lui Putin să facă ţinte legitime din americanii din Ucraina. Este îngrijorătoare ideea pe care Putin o transmite ruşilor: că Rusia este victima unei conspiraţii occidentale. În discurs, Putin s-a răfuit cu întreg Occidentul care este opus Rusiei, într-un aspect civilizaţional. Este alarmant: Putin poate să dea naştere la orice escaladare. Putin a bombardat Ucraina pentru că a realizat că nu o poate controla. M-a şocat lungimea discursului lui Putin şi promisiunile făcute. Românii îşi aduc aminte de un conducător care începuse cu promisiuni când nu mai simţea pământul sub picioare.
Mi se pare că Putin trage societatea într-o atmosferă de război, economia rusă devine una de război. Acesta este un joc cu sumă nulă: orice victorie a adversarului este o înfrângere a ta. Şi URSS a gândit aşa şi a pierdut. La începutul anilor 1990 aveam senzaţia că Rusia devine un stat european, bazat pe aceleaşi valori. Ameninţările preşedintelui Putin nu sunt în regulă”, a declarat istoricul Adrian Cioroianu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro