Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, miercuri, că înlocuirea ROBOR cu rata dobânzii la tranzacţiilor interbancare poate să nu ducă la reducerea ratei creditelor, aşa cum crede Guvernul, deoarece ROBOR este stabilit doar de piaţă.
„ROBOR-ul este un indicator de piaţă. Aşa este şi aşa va rămâne. ROBOR-ul nu poate fi stabilit în birou, nu poate fi stabilit prin Ordonanţă de Urgenţă. (…) Cifrele aşa spun că ROBOR nu ascultă de ce se întâmplă în cancelarie”, a spus, miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), într-o intervenţie telefonică la Digi24.
Rata dobânzii tranzacţiilor interbancare, cu care Guvernul vrea să înlocuiască ROBOR la calcularea ratelor pentru credite, a crescut în februarie faţă de ianuarie mai mult decât ROBOR, arată un grafic realizat de BNR. Media lunară a ROBOR la 3 luni a fost de 3,17% în februarie, în creştere de la 2,97% în ianuarie. În schimb, rata dobânzii tranzacţiilor interbancare a fost în februarie de 3,38%, în creştere de la 2,24% în ianuarie.
„Plecând de la cotaţii, vom vedea că, în aceste trei luni de când este pe piaţă în discuţie Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114, au fost la cotaţiile pe primele scadenţe, că ROBOR are opt scadenţe - o zi, două zile, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni -, cât nu s-a ştiut exact ce va fi, ROBOR-ul la scadenţele de o zi, două zile şi o săptămână a urcat foarte mult, şi până la 3,5% şi 3,56%, peste Lombard (3,5%).
A fost 3,6%, în 25.02, 3,62%, 3,72%, cu mult peste rata Lombard, care este o rată plafon.
De ce? Pentru că s-au repezit să participe la această dezbatere şi bănci care, de obicei, se împrumută la Banca Naţională, la Lombard, până la plafon. Multe dintre aceste bănci şi-au vândut titlurile de stat, ca să câştige imediat. Vânzându-le nu mai au titluri de stat cu care să îşi onoreze împrumuturile de la Banca Naţională. Atunci au fost la mâna unor bănci care le-au taxat. Când era gata să se lămurească lucrurile şi s-a înţeles că se renunţă la ROBOR drept metodă de calcul pentru această taxă pe activele financiare, ROBOR-ul s-a dus pe 1,67%-1,7%, până luni. De luni 25 martie, au sărit peste 3% toate ratele, pentru că iar s-a instalat confuzia pe piaţă. Astăzi, ROBOR-ul la tranzacţii cum ar vrea să sune această ordonanţă este 3,37%. Dacă ne uităm la cotaţii, vom vede că la o lună a fost 3,19%”, a explicat Vasilescu.